Rotgrönsakernas tivoli och den oumbärliga vardagsmaten!


Trettondagen är avslutningen på vinterns festsäsong.  Nu är det den enkla vardagsmaten som åter intar platsen vid matbordet. Doftande soppor, mustiga grytor och lätta ugnsrätter är den här periodens mat och när det gäller kötträtter väljer man tillreda rätterna på det enklare och billigare köttstycken. Vi är inne i de så kallade oxveckorna som varar ända till fettisdagen.

Till den här säsongens delikatesser hör bland annat lake, fiskrom, blinier och för att inte tala om Runebergstårtan den 5 februari.  Så skall vi inte heller glömma våra fina och goda samt hälsosamma rotgrönsaker, det tillhör vår matkultur och är så att säga essensen i vår vardagsmat och utan dem blir nog maten lite fadd.

Jag skulle villa föreslå att man nu använder sig av alla de olika och goda rotfrukter vi är så lyckligt lottade att ha tillgång till under hela året, tyvärr har en del av dessa rotgrönsaker allt för ofta blivit nonchalerade och en och annan rynkad näsa har gått dem förbi. Tänk på kålroten som den bästa smaksättaren för en så enkel sak som en grönsakssoppa, eller i en mustig rotsaksgryta, det är nämligen så att man behöver inte alltid tänka kött eller fisk i tillägg, man kan också ge det vegetariska en chans, (Sade han som alltid förespråkat allt annat utom just detta).


Moroten, palsternackan, persiljeroten, kålroten, löken och rödbetan är den färgglada rotsakstivolins huvudaktörer och råvaror vi måste lära oss att acceptera mera ingående och inte bara som några måsten på en tallrik. Tänk dig några välkokade rödbetor, djupröda i sin färg och med den där karakteristiska jordnära smaken, upp skivade på ett eldfast fat och över rödbetsskivorna en ordentlig bit getost stänkt med några droppar god rypsolja blandad med lite salt och riven pepparrot, det här är motsvarigheten till den klassiska pestogratinerade getosten "chevre". 

Eller vad med en kålrotsmarmelad så passande till allt vad lammkött beträffar att tungan går i spagat och för att inte tala om moroten, palsternackan och persiljeroten som hemlagade chips istället för alla dessa industri chips som bara bedövar dina smaklökar.

Kålrotsmarmelad som följer: 1 mindre hel kålrot, 1 liter apelsinjuice, 2-3 st stjärnanis, 1 msk mörk sirap, 1 dl socker, 1 tsk salt. 100 g smör.

-Skala kålroten och skär den därefter i ca ½-1 cm små tärningar, lägg tärningarna i en lagom stor kastrull som rymmer minst 2-3 liter.
-Häll över apelsinjuicen, socker och sirap, tillsätt stjärnanisen och salt.
-Låt koka på svag värme tills kålroten är mjuk och apelsinsaften har kokat in och nästan karamelliserat kålrotstärningarna.
-Tillsätt smöret och låt det småputtra i ytterligare 5-7 minuter på svag värme under omröring, ta av värmen och låt svalna.
-Nu skall kålrotstärningarna ha absorberat nästan all vätska och ha en vackert gyllengul nästan genomskinlig färgtoning samtidigt som det är lagom karamelliserade när det fått koka ihop med all juice och sockret. Vill man kan man avlägsna stjärnanisen, men det är inte nödvändigt. Lycka till.

Bon appetit

Kommentarer