torsdag 17 januari 2013

Norsk vandringstorsk (Skrei) och Laxfläta med dillsås. Min favorit

Den Norsk- arktiska torsken eller Skrei, som den också heter på norska är en vandrande population av torsk (Gadus morhua). Den tillbringar mesta delen av sitt liv i Barents hav som är rik på näring, för att sedan vid könsmogen ålder (vid ca 5 år) inleda sin årliga lekvandring till den norska atlantkusten. Den norsk-arktiska torsken lever pelagiskt på ett djup ner till 200 meter, den är en rovfisk och lever främst på sill, lodda och skarpsill. På 1990-talet fastslog norska forskare med hjälp av DNA-markörer att skrei och kusttorsk är olika populationer och därmed bekräftades det att torsk och skrei inte blandas utan  utgör helt åtskilda bestånd, något som tidigare varit antaget men inte bevisat. Skreien skiljer sig också från kusttorsken utseendemässigt. Den är längre och spetsigare i formen och har ljusare teckning. Ordet skrei kommer troligen från fornnordiska ordet skrida som betyder ungefär "att vandra".




Receptet för 4 personer
Ingredienser:

400 g färsk Torsk
100 g färsk lax
2 hela rödbetor
2 morötter
Några små charlottenlökar
1 dl frysta gröna ärter 
2 msk finhackad dill
1 msk finskuren gräsllök
3 dl grädde
Salt och peppar
Smör till stekning

1: Skala rotgrönsakerna och löken. Skär rödbetan i lagom stora klyftor, moroten i stavar och löken delar du i halvor, är det smålök låter du dem vara hela. Koka rödbetan i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Gör det samma med moroten, men kom ihåg att koka dem separat för annars färgar rödbetan moroten röd. Sila bort vattnet och lägg rotgrönsakerna till sidan. 

2: Skär torsken på längden i breda strimlor, gör likadant med laxen och fläta därefter ihop torsk och lax till en längd, flätan gör du på samma sätt som när du bakar en bullalängd, gör likadant med alla bitarna tills du har 4 st portioner. Salta och peppra lätt. Låt vila en liten stund.

3: Lägg grädde i en tjockbottnad kastrull och låt det börja koka, tillsätt den finhackade dillen, den skurna gräslöken. Låt det koka till en tjock sås, salta och peppra efter behag, vill man kan man ytterligare höja smaken med att tillsätta 1 tsk socker i såsen. Håll den varm tills den skall serveras med fisken.

4: Stek fiskflätorna i het stekpanna med lite smör och vänd dem försiktig, fortsätt steka på andra sidan i några få minuter. Värm upp det frysta ärtorna i kokande vatten. Fräs rotgrönsakerna med löken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med lite smör, salta och peppra lätt.

5: Lägg upp Fisken och tillbehören på förvärmda tallrikar och servera genast tillsammans med kokt eller pressad potatis. Det här är en utav mina absoluta favoriter och så enkel att göra. Och har man problem med att fläta ihop fisken så skall man inte misströsta för det, lägg bara det olika filéerna på varandra och stek dem som dom är, det är inte konstigare än så, huvudsaken är att du har dessa två fisksorter på tallriken för det är det som ger den genuina och upplevelsefulla smaken, om det sedan är flätade eller ej är av mindre betydelse.

Bon appetit

PS: Nu är blåmussla, pilgrimsmussla och hjärtmussla som bäst i kvalitet, januari och februari är skaldjurens absolut bästa månader och det är nu man skall njuta dessa havets frukter.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen