lördag 23 mars 2013

Memman till påsken, ett Finländskt matäventyr

Det är när man bott utomlands i en längre tid och kommit bort ifrån den Finländska mattraditionen och matkulturen som man får en stark känsla av längtan till den och också samtidigt börjar förstå andra medmänniskors ganska så besjälade och något fanatiska hållning till den. Våra matvanor är skapade ur det förutsättningar vi levt med under århundraden och den Finländska matkulturen är lite säregen på så vis att den är präglad av en mångsidighet som har en djup förankring i våra närmaste grannar.

Vi har influenser från det ryska köket, och vi är väl införstådda med den Svenska måltidstraditionen samtidigt som vi hela tiden också skapar något eget, något slags mellanting mellan det västerländska och österländska.  Och så kan man nog säga att vi är av den orsaken väldigt lyckligt lottade också. Om nu sedan memma är ett faktum av det här olika matkulturernas samverkan eller ett resultat av en matkulturell krock skall vi låta vara osagt, men memman har kommit för att stanna och vem vet, kanske memman är ett hopkok av kärringar på Blåkulla, ett raketbränsle för påskkärringarna  att susa ut på nya matäventyr med. Men som sagt, i alla fall:


Påsken är ett gott exempel på en av Finlands unikaste måltidstraditioner, vi firar påsk som alla andra gör det, med att äta påskägg gjorda på choklad, och om sanningen skall fram så tycker jag att det Finländska påskägget från Fazer är det allra bästa, dessutom mycket unika när det är gjorda på en speciell chokladmassa som pressas in i ett riktigt hönsägg. Man äter också fisk på långfredagen och påskalammet som enligt den judiska traditionen skulle ätas på skärtorsdagen äter man i varje fall en gång under påskhelgen. Allt det här är någonting vi har gemensamt med andra land. De som vi däremot är totalt ensamma om är att äta memma till påsk. Det finns folk i utlandet som får sig tillsänt memman just därför att det vill njuta av påsken så som det varit vana att göra det från barnsben, och det finns folk som aldrig i livet skulle klara sig utan memman till påsk, och så finns det till och med de som kräver en stunds stillhet för att kunna njuta av denna kulinariska rätt. Man kan säga att för många är memman en slags nationalsymbol under påsken.

Memman: ett ihop kok av malt, rågmjöl, sirap och socker som sedan gammalt av skulle serveras ur näveraskar (näverrivor) gjorda på riktig björknäver, var och är någonting så Finländskt och unikt i matväg att bara en äkta finländare kan förstå innebörden med rätten.
Memman hör det Finländska påskfirandet till och är minst lika viktig för alla Finländare som surströmmingen är för varje Svensk under midsommarfirandet. Och även om jag aldrig riktigt haft ett så speciellt begär till memman, ens hemma i Finland under påsken, så måste jag nog ändå medge att de gånger vi får Finländskt besök under påsken till Norge så har nog memman haft en mycket framträdande roll vid matbordet, det blir kort sagt ingen påsk utan varken memma eller påskägg.

 Glad påsk till er alla.


Bon appetit

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Hej Christian!
Vilken fin och intressant Blogg du har!
Jag är ju ingen Kock men väldigt matintresserad och lagar mycket mat bara med riktigt fina Närproducerade Ekovaror.
Ett av mina stora intressen är Sylter, Safter, Chutney osv. som jag gör på saker jag plockar själv.
Fisk är min stora passion och bor här i Lysekil så inga problem att hitta fina varor här inte.
Läste just att du arbetar på Finländska Ambassaden i Oslo.
Lite roligt för jag har mycket kontakt med Anders Wegh som jobbar på Svenska Ambassaden i Oslo. Har träffat honom genom matgruppen "Bittra Kockar" och sedan har vi hållit lite kontakt.
Skriver till honom om jag behöver lite extrahjälp ibland!
Ser att du har massor med fina fiskrecept och skall "lusläsa" ALLA!
Många Mathälsningar!
Elisabeth Gränström!

Christian Tikkanen sa...

Tack för den fina kommentaren,jo jag känner till Anders, världen är bra liten. men sällan att jag hinner träffa honom eller ens tala med honom fast vi är så nära varandra på våra arbetsplatser. Har själv jobbat som kökschef i Norge nu i 16 år varav 6 år är på Ambassaden. Lysekil nära smögen, där har du verkligen en hel del att ösa ur havet då, själv har jag varit i Smögen ett antal gånger på hummersafari genom Gastronomiska akademien så jag vet att skagerak har en hel del gott att bjuda på. lycka till med fiskeriet och recepten.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge