Lammfilé a la "Matstreif" NorwegianLammfilé  a la "Matstreif" Norwegian

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

300 g lammfilé ( ytter)
1 st rödlök
2 st morötter
1 st rödbeta
4 st fjällmandel potatisar
1 st päron
½ l rödvin
½l lammfond
2 dl vatten
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 dl olja
Salt och peppar
1 msk socker
50 g Smör
1 msk tomatpuré

1: Putsa och torka av lammfilén, skär bort eventuella hinnor. Gnid in lammfilén med bara grovmalen svartpeppar, Låt filebitarna vila på bänken i rumstemperatur till stekning.
2: Skala löken, morötterna, päron och rödbetan. Skär löken i båtar, morötterna i skivor eller tärningar, päronet i små tärningar och rödbetan i hela tunna skivor. 
3: Lägg fjällmandelpotatisen i en lagom stor ugnsform och häll över oljan, klipp i lite färsk timjan och rosmarin och salta och pepra lätt. Grädda potatisen i 170 graders värme i ca 35 minuter, ös då och då potatisen med oljan de ligger i. När de är klara håll dem varma till serveringen.
4: Koka rödvin, 1 dl vatten och lammfond ihop tills endast en tredjedel återstår, tillsätt tomatpuren och 1 dl vatten tillsammans med 1 msk socker, låt koka upp och tag av värmen samt blanka av såsen med att montera i smöret. Håll såsen varm till serveringen.
5: Stek grönsakerna och päronet hastigt i stekpannan med lite smör och flytta dem därefter i en ugnsfast form och låt dem efterstekas i ugnen på 90 grader. Salta nu lätt lammfileerna och stek  lammfiléerna  gyllenbruna ändå högst några minuter på var sida så att de ännu är vackert rosa färgade i köttet när de skivas upp. 
6: Lägg upp allting på förvärmda tallrikar och häll till sist såsen över. Dekorera med färska örter och servera genast.


Bon appetit

Kommentarer