Varmrökt sikröra med pepparrot och gräslök,


Varmrökt sikröra med pepparrot och gräslök
och två sorters Salma lax.


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 hel rökt sik
1 st finhackad gul lök
1 msk laxrom
2 msk creme fresch
1 msk majonnäs
1 dl  finskuren dill
1 msk finkackad gräslök
salt och peppar

 400 g salma lax
½ dl citronsaft
2 msk soya

1: Börja med att ta lös fiskköttet från den hela rökta siken, lägg fiskköttet i en skål. Blanda ner denn hackade löken, 1 msk laxrom, 2 msk creme fresch, 1 msk majonnäs, och endast 1 msk av den finskurna dillen, salta och peppra samt smaka av. Rör om till en smidig och fast smet.
2: Blanda samman i en annan skål resten av den finhackade dillen och 1 msk finskuren gräslök. Forma runda bollar, i storlek med ping-pong bollar, av fiskköttsmeten och vänd dem därefter i dill-gräslöksblandningen så att örterna fäster sig runt hela "bollen". Lägg dem upp på fat och låt vila i kylen ca 15-20 minuter.

3: Skär ut 4 st lagom stora, ca 50-60 gram, bitar av laxen som du saltar och pepprar lätt. Stek dem i smörad stekpanna hastigt i max 1 minut, ös lite under tiden av det stekta smöret över fisken, tag dem upp och lägg upp på tallrikarna. 
4: Resten av laxfilen skär du i mycket tunna skivor, Mycket tunna. Lägger dem att ligga upp på ett fat på så vis att de inte täcker varandra, häll därefter över citronsaften och soyan på fisken. låt stå i rumstemperatur i ca 15-20 minuter. Lägg så fisken upp bredvid den stekta laxbiten och ta fram ur kylen sikbollarna och lägg dem vackeret bredvid rersten av fisken på tallrikarna. Strö några laxromkorn över och dekorera upp med några blad av dill, timjan och andra örter du själv väljer. 
5: laga en liten royalsås på 1 tsk riven pepparrot, 1 msk syrad grädde och 1 tsk majonnäs som du spritsar upp på tallriksbotten bredvid fisken. OBS. (Hela anrättningen serveras kall så de olika momenten följer ingen exakt ordning utan kan göras i den ordning man själv väljer).

Kommentarer

Anonym sa…
Vad ska man säga, äntligen en riktig matblogg kanske? Applåder! Det här "fiskbullarna" var enkelt och bra, men ändå med finess och stort kunnande. Tål att testas. Gillade ditt recept på surstek mer dock, något jag själva kommer att prova efter att ha införskaffat Tore Wretmans husmankostbok.