Vi blir vad vi äter...


Det visste man om redan på mitten av 1700-talet och fadern bakom dessa kloka ord var ingen mindre en Jean Anthelme Brillat-Savarin, en man och en gourmand, en matälskare av ytterst stora mått  med en passion till det kulinariska så hög få av oss idag ens når upp till. Att frossa i mat har människor gjort mer eller mindre i alla tider men att göra ätandet till en konstform där man vill föra njutningen till en högre sfär kräver både kunskap och visdom samt ödmjukhet och inte minst tolerans.

Varje kosthållschef och skolköksa samt en och annan beslutsfattare borde tvingas läsa boken Smakernas fysiologi så kanske vi hade fått mera rättfärdigare och ärligare människor bakom och i det offentliga köken. Skolmaten och den offentliga måltiden dyker allt oftare upp till diskussion och förundran, och man frågar sig vad som har hänt med den gamla hederliga kokkonsten i skolköken, har det blivit så uruselt att det är ingen som kokar mera?

I ärlighetens namn måste jag bekänna att det nog faktiskt finns de som ännu lever upp till dessa kokkonstens mest elementära krav, nämligen att göra allting själv med egna händer och av eget huvud, det sorgliga är bara det att dessa män och kvinnor hittar vi inte i det offentliga köken.

Nu blossar det upp nyheter om oärlighet och fusk, mörkläggningar och lögner, djurplågeri och det ena med det andra på skolmatsfronten, dag för dag tillkommer det nya häpnadsväckande avslöjanden om en det ena och det andra som förargar även den mest arroganta och ointresserade läsare. Dagens skolmatspolitik är en ren fars och en enda eländig pedagogisk cirkus där scenen består av en eller flera gycklare (Beslutsfattaren) och en joker, den (Kosthållsansvarige) och samspelet dessa två emellan ser ut att gå ut över alla andra och speciellt de som skall äta deras sörja.

Det senaste tillskottet i den här farsen är den om  avslöjanden att olaglig skolmat serveras runt om i våra skolor både i Sverige och Finland, varför. Läs här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/olaglig-skolmat-slar-ut-svensk-produktion_7705346.svd?fb_action_ids=627036520668739&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
och begrunda sedan om det finns fog för mig att säga det samma som Brillat för några hundra år sedan själv sade och menade, nämligen det att vi blir vad vi äter. Så här borde det inte få vara i något av det nordiska länderna. Vår nationella gastronomiska rustning har fått sig en repa i lacken som inte går att dölja. När skall vi inse att barnen behöver ännu mera omsorg av oss i måltidssammanhangen än vad vi själva behöver, just därför att de är så sårbara och när skall vi inse att barnen tar efter och gör precis som sina rollfigurer, vi vuxna. Vi kan bli bättre på att vara goda förebilder för våra barn i alla måltidssammanhang eller hur? Det är en enkel och billig investering i framtiden som ger hög utdelning.

Kommentarer