måndag 16 december 2013

Tiramisukaka som jag gör den


Tiramisukaka

Gör en vanlig rulltårta, men rulla inte ihop den utan skär tårtan i tre stycken lika stora fyrkanter. Lägg första biten av rulltårtan på ett uppläggningsfat, dränk tårtan med några skedar mörk kaffelikör. Mosa jordgubbar, blåbär och hallon till en mix och lägg en del av mixen på den dränkta tårtan. Fortsätt med att lägga på nästa lager tårta och gör samma procedur som med den första. Lägg den sista tårtdelen över och dränk den också med den samma mörka kaffelikören men inga bär. I stället blandar du 1 paket mascarpone med 1 tsk äkta vaniljsocker och 2 msk pudersocker, rör om till en smidig smet. Lägg ett lagom tjockt lager av mascarpone-smet över kakan och på sidorna. Till sist pudrar du över toppen först ett tunt lager av pudersocker och på de ett tunt lager med bara kakaopulver. Skär kakan i portionsbitar och servera. 

Tips: Kakan blir ännu bättre om den får stå till nästa dag, då är den som bäst.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen