Lerpottesill & kallrökt lax med senaps och pepparrot- reduktion. Kanderade rötbetsflarn, sirapsbröds krutonger senapsolja och vinägrett |
Ingredienser:
4-5 hela sillfiléer. Matjessill eller någon annan, Jag har använt en Norsk västkustsill.
2 st hela citroner
1 st röd lök
4-5 st nejlikor
1 st lagerblad
1 st rå rödbeta
1 st morot
½ tsk senapsfrön
4-5 pepparkorn (svartpeppar)
1-1½ dl vitvin
4-5 hela sillfiléer. Matjessill eller någon annan, Jag har använt en Norsk västkustsill.
2 st hela citroner
1 st röd lök
4-5 st nejlikor
1 st lagerblad
1 st rå rödbeta
1 st morot
½ tsk senapsfrön
4-5 pepparkorn (svartpeppar)
1-1½ dl vitvin
1: Tag fram ett lerkrus som rymmer minst 1-1½ liter vätska.
2: Skär sillen i lagom stora gaffelbitar. Skala en av citronerna, få bort allt skal även det vita underliggande skalet för det ger bara en besk smak om det följer med i tillredningen. Skär den skalade citronen i tunna skivor och lägg åt sidan.
3: Skala rödbetan och skiva den därefter i mycket tunna skivor, det samma gör du med moroten och löken. Är rödbetan allt för stor är det förnuftigt att halvera den så inte skivorna blir för överdådiga. Lägg åt sidan.
4: Lägg ett tunt lager av några stycken sillbitar i botten på lerkrukan och över dem några av de skalade citronskivorna, löken, moroten och rödbetan. Fortsätt att fylla på lager på lager tills lerkrukan är nästan full.
5: Riv skalet av den hela citronen i en skål och pressa därefter ut all saften ur citronen i skålen. Tillsätt kryddorna: nejlikan, lagerbladet, senapsfröna och pepparkornen samt vinet, rör om och häll blandningen över i lerkrukan så att det täcker sillen. Täck över med plastfolie eller lock och låt stå i kylen minst 2 dygn.
En lagom god sill till julbordet du hinner laga ännu idag.
GOD JUL
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar