Långtidsbakad kalvstek på björkris med rostade rotsaker och kalvskysås



Ingredienser:

1½-2 kg kalvstek
Några kvistar björkris
1 st morot
1 st palsternacka
En bit rotselleri
2 st gula lökar
1 st lagerblad
7-10 st svartpepparkorn
½ dl björksavssirap
Några droppar god rapsolja
Salt och peppar
5 dl vatten

1: Tag fram en lagom stor gryta med lock. Skölj björkriset under rinnande vatten och lägg det därefter i botten på grytan. Gnid in steken med salt och peppar och lägg den över björkriset i grytan.
2: Skölj och tvätta rotsakerna. Skär dem i mindre bitar, lämna kvar skalet och lägg dem i grytan tillsammans med steken. Lägg i grytan lagerblad, pepparkornen och stänk björksavssirapen över, samt droppa rapsoljan över steken.
3: Häll på vattnet i grytan och lägg på locket. 
4: Lägg grytan i ugnen på 75 grader och grädda i minst 9 timmar. När sedan grytan tas ur ugnen lägger du kalvsteken i aluminiumfolie och låter den vila i minst en timme. Sila skyn från grytan i en kastrull och koka ner skyn, reducera den till en tredjedel, avred såsen med maizena.  Servera steken med några goda tillbehör eller som jag med en rotfruktspytt och en akvavitgele, mera invecklat än så är det inte. 

Bon appetit


Kommentarer