Kyckling "Jakob" på ett lite annorlunda vis.


Stekt kyckling "Jakob"överdragen med citronmeliss
serverad med matveterisotto, syltlökar och rödbeta.

Den här rätten " flygande Jakob" är en klassiker från 1970-talet, en retrorätt som dessutom går väldigt bra att göra dagen före och sedan bara värmas upp. Det var Ove Jakobsson som är upphovsmannen till denna rätt och fick den uppkallad efter sig, det komiska är att Ove sysslade med flygfrakt och i och med det så förstår man också ganska snabbt att den här hönan eller kycklingen som också har vingar fick det här målande namnet. Jag valde att piffa upp och modernisera rätten lite och hoppas att jag blir förlåten för att ha gått lös på den här klassikern genom av att förändra den en aning från sitt ursprung.

Här serveras min kyckling med en matveterisotto jag har kryddat med stekt bacon och lök. Banan som även hör till rätten har jag valt att ignorera helt och i stället har jag tillsatt äppelklyftor i veterisotton för att ge den nordiska varianten på "flygande jakob" någon slags rättvisa. Nötterna som normalt skall tillsättas i formen med kycklingköttet har jag valt att krossa och strö över eller rulla den färdiga kycklingen i som i mitt fall bara blir stekt i smör och därefter glaserad i senap och honung och överströdd med först finhackade örter som citronmeliss och körvel och så till sist doppad/ rullad i det grovt hackade salta nötterna strax före servering.

*I ursprungsreceptet är flygande Jakob en rätt som lagas i en ugnsform och gräddas i ugnen tillsammans med grädde och chilisås, så om man vill ha sås till min variant kan man med fördel göra en chilisås man serverar vid sidan av. 

Bon appetitKommentarer