Socker&kanel inkokt päron, Yogurt och vaniljepudding med jordgubbsflarn och choklad


Reseptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st saftiga päron
Några jordgubbar
100 g blockchoklad
1 dl yoghurt naturell
½ dl tjocj grädde
1 st vaniljstång
½ dl socker
½ tsk kanel
2-3 dl Päroncider
1 msk konjak
5 st gelatinblad

1: Skala päronen, men lämna kvar toppskaftet. Skär päronen i två bitar en toppdel och en bottendel.
kärna ur "bottendelen" så att du får en ihålig kolv ca 2-3 cm hög koka dessa delar i en blandning av päroncider en matsked konjak.liten del av sockret och kanel. låt päronen koka i ciderblandnigen tills de är genomkokta och nästan genomskinliga, lyft dem upp och låt svalna på ett fat.
2:Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
3: Koka ihop 1 dl yoghurt naturell, grädden, ca ½ dl socker,skrapa ur vaniljstången och tillsätt skrapet och stången i uppkoket. Låt detta bara få ett uppkok, ta av värmen och låt svalna lite.
4: Tag upp gelatinbladen ur vattnet och vrid ur dem det mesta av vattnet och rör ner dem i yoghurt-vaniljblandningen. Häll upp i små formar och ställ i kylen att stelna några timmar.
5: Den översta toppdelen av päronet lägger du i en marinad av 1 dl rödvin blandat med ½ dl socker och 1 tsk kardemumma, ös marinaden nu som då över pärontopparna. låt päronen stå i rumstemperatur så länge de marineras, det tar ungefär ½ timme, kom ihåg att ösa dem några gånger under tiden.
6: Servera päronen med yoghurt-vaniljpuddingen och skivade jordgubbar samt några choklad chips.
Vill du kan du även göra som jag gjort laga en karamell på socker och jordgubbsmelba genom av att koka den till en seg och tjock sockermassa som går att forma som man vill och när det stelnat är fast som glas. Den här dekorationen ser du som ett stort rött S över själva efterrätten, se på bilden ovan.

Bon appetit.

Kommentarer