måndag 20 oktober 2014

Kostråd och dieter, sportdrycker och sunt leverne...

”Nu blommar löken” får jag med en viss underfundig antydan konstatera.  Lök har jag alltid i mitt skafferi, mest av allt för att de är oundvikligen och obönhörligen den råvara som lämpar sig till det mesta i matväg, men det är också en råvara som i ordets mera bildliga bemärkelse i" nu blommar löken ger en antydan om någonting mycket mera avancerat, utstuderat och i vissa fall också med ett mera prekärt och distinkt syfte som mål som mera liknar och kan jämföras med att dra dit pepparn växer.

I tid och otid har vi blivit bombarderade med kostråd, än från det ena hållet och än från det andra hållet, någon menar att Atkinson dieten är det bästa för alla, någon menar LCHF dieten är den bästa för alla, någon menar att Ayurveda är det bästa och Kinesiologerna menar på fullaste allvar med sina metoder att sätta råvaror på patientens kropp att man är allergisk mot, ja tex en kyckling eller vad man nu råkar ha i sitt kinesiologiska kyslskåp ...  det sista tillskottet i den här kostcirkusen verkar ha blivit 5-2 dieten som ju också den helt saknar både mål och mening.

Kostråd och dietförslag är det i sig inget fel på, men när dessa otaliga råd går lös på det svagaste och de som är lättast att lura tycker jag att man stigit över den moraliska gränsen och det hela blir oacceptabelt.  Det förvånar mig storligen att dagens kostråd är så himla upptagna av att vi bör äta proteinberikad kost, vilket lär vara så bra efter träning … eller att vi borde äta mera fett som enligt något kostråd är det bästa vi behöver för att kunna banta eller gå ner i vikt … det senaste tillskottet i den här genren är väl då 5-2 dieten, ät som du vill i 5 dagar och fasta i 2, tja, låter fantastiskt men i min målmedvetna gastronomiska sfär där både kemi och fysik har orubbliga lagar precis på samma sätt som Einsteins relativitetsteori har sina grundpelare allting vilar på så blir 5-2 dieten för mig en vision som är ohållbar, dieten faller så att säga på sin egen motsägelse, den saknar både mål och mening. (Då tror jag mera på att man skall äta som en höna och skita som en elefant, om man vill gå ner i vikt, det ger en kroppsreduktion utan större smärta). 

I århundraden har folk ätit både sunt och osunt och man har försökt råda bot på denna  ”tidlösa trend” genom ”sundare livsstil” och målmedvetna kostråd … Sundare livsstil och målmedvetna kostråd, vad är det ... och var hittar vi det? finns det bland hyllorna i livsmedelsaffären, hos din egen läkare eller är det alla dessa dietister och kostrådgivare med några dagars utbildning som kan ge dem ? Jag vet inte, men vad jag vet med säkerhet det är att min kropp ger mig det rätta signalerna om jag är villig nog att lyssna till det signalerna.

Min familj brukar ta sig en handelsresa till Sverige nu som då, och det endast av den anledningen att Svenska råvaror är billigare än Norska, så det brukat bli en ”Harrytur”som norrmän kallar det till gränshandeln.  Där möttes jag för första gången av en försäljare som tydligen tyckte att jag var ett lämpligt offer  som lätt kunde styras in i idrottens och sportdryckernas värld, trodde den fyren ja.

Den unge sportslige mannen med en kroppshydda som närmast liknade hulkens,(fast han, eller det kunde ju möjligen kanske också varit en hon, nå ja, hur som helst) var så fullproppad av anabola steroider (?) (och säkerligen av allt möjligt annat olämpligt som man här inte ska uttala sig om), att kroppen såg så onaturlig och uppblåst ut att hade jag gått för nära med mina vassa knäskålar så hade den kroppen säkerligen blivit urblåst och farit i väg till väders som en lössläppt ballong… det här var något som måste undersökas, tyckte och tänkte jag.

Affären i fråga, en affär med sportdrycker där både det ena och det andra verkade mera suspekt och skumt än nyktert och ärligt, sålde på träpallar staplat i minst ett hundratal olika plasthinkar, och i olika format och färger, innehållande någonting som försäljaren menade var en slags sportdryck, ett pulver man skulle blanda ihop efter träning, med en del vitaminer, mineraler och proteiner man måste få i sig efter ett tufft träningspass och som gjorde att man återhämtade sig snabbt efteråt.Tja för mig verkade träningspassen framstå som ytterst otrevliga och/eller både pinsamma och smärtsamma som onödiga då man tydligen behövde insupa några kilo sportdryck varje gång man tränat för att kunna återhämta sig… var det här den nya trenden i dietvärlden att alla som sportar skulle ty sig till dieter och kost bestående av pulver och piller, eller var det en slags märklig kombination av både kostråd och sunt leverne ??? 

Snabbare än blixten  lärde sig affärsmannen att beakta ordspråket ” att tala är silver men tiga är guld som någonting mycket praktiskt och hänsynsfullt, dessutom diplomatiskt och speciellt efter att han blivit introducerad i av vad min vetskap om dieter och kostråd går ut på. Samtalet avslutades i ett gemensamt konstaterande om att här har jag inget att göra, någonsin. Hans begreppsvärld och hållning till kostråd och sunt leverne stämde inte överens med mina kunskaper om förhållandet mat och hälsa och jag kan tänka mig att han hade svårt att få någon annan än sig själv att tro på det han ville föra fram, vilket han också tydligt blev förklarad, så han smet ut genom personalutgången medan jag satte mina ögon i en närbelägen affär där både västerbottensost och Aura ost tävlade om utrymmet tillsammans med en hel del annan naturlig kost. Min uppmaning är att man inte ska låta sig luras in i dieter och kostråd där slutresultatet allt som oftast blir en ren besvikelse. Tänk förnuftigt och klokt, lyssna till kroppens egna behov och signaler för den ger de rätta signalerna om du bara ger dig tiden att lyssna till dig själv. Och kom nu för allt i världen ihåg att -"allt är inte guld som glimmar"- och det är inte alls roligt konstatera att man har köpt så att säga "grisen i säcken".



Bon appetit

-"Om det hade funnits ett piller mot alla dessa 
underligheter i kost och dietsammanhang ja då
hade jag nog rekommenderat att man tog det".


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge