söndag 3 januari 2016

Bacon. One slice fits all ... ingenting för varken veganer eller vegetarianer.

Säga vad man vill om Christopher Sjuve ( kokboksförfattaren med förkärlek till bacon) men ljuger, det gör han inte, allt blir nämligen bättre med bacon.

Pasta med bacon och ost
-"Några skivor stekt bacon i en pastarätt med sparris tillför både smak och fyllighet som du annars ville saknat i rätten. Bacon fyller tomrummet och ger dig mättnadskänslan.-" (Christopher Sjuve).

Jag tycker det är underligt att ingen tidigare har skrivit en kokbok om världens bästa ingredienser. Bacon är vägen till bättre hälsa ... Tänk bara på hur lite bacon det skall till för att göra sunda, gröna rätter bättre! Med mindre man har tron på att alla blir vegetarianer, så är bacon lösningen, fastslår Christopher Sjuve.

Matskribenten (som till vardags skriver för: klikk.no) understryker att hypotesen om att "allt blir bättre med bacon" fortsättningsvis står orubbligt fast även i Bloody Mary, glass och pannkakor. Det är nog på tiden att hugga in detta i sten säger den entusiastiske författaren, som också poängterar att bacon är det roligt att experimentera med.

Burning love
Recept med fantasi. Och det har han gjort till ett livsverk genom och med sin kokbok: "Allt blir bättre med bacon". som har undertiteln, "allt du behöver veta om bacon - och lite till." Om du är en av dem som förbinder bacon med stekt ägg och ingenting annat än det så kan du redan nu börja förbereda dig på en hel del överraskningar. Varför inte använda sig av tre timmars arbete med att laga en bacon och potatiskaka med ost, eller smälla ihop en baconpaté, laga en doftande gryta coq au vin rikligen kryddad med bacon och varför inte meka ihop en pastasås med öl och bacon. Sjuve uppfordrar oss till att använda fantasin och bacon, alltså en god kombination.

Med fantasin som hjälpreda och vägvisare kan du till exempel laga det som Christopher Sjuve kallar för en bacon bomb, "och det är lika så bra att hälsomyndigheterna aldrig får veta om detta". fastslår Christopher fören han går lös på själva receptet. Här skall man blanda köttfärs med en god BBQ sås, packa det hela runt en kula med mozzarella ost och rulla de in i bacon, sedan steka det i pannan eller på grillen tills det fått en gyllene färg.

Bacon & Choklad snacks 
Inte heller maträtten med det sexuellt klingande namnet Brinnande kärlek, som författaren menar att Elvis Presley använde som inspirationskälla då han sjöng låten "Burning love" verkar illa. Man lagar en mjuk, fet potatismos och serverar den tillsammans med frasigt stekt bacon, rödlök som är stekt tills den blivit mjuk och toppar det hela med frisk gräslök. Och är du inte ännu vid det här laget tillfreds så bör du inte missa detta som den sista smörjelsen: stek några baconskivor tills det är vackert gyllene, spröda och frasiga, lägg dem på ett hushållspapper och låt fettet rinna av. Smält mörk choklad och doppa baconet i chokladen, pynta så gärna med lite hackade nötter och mandlar, låt det hela avkylas i kylskåpet, och VIPS, så har du ett snacks som enligt författaren ser till att "det smäller när två av världens bästa smaker möts i samma mun".




Och för ordningens skull: Christopher Sjuve understryker att bacon också passar till sushi, efterrätter och drinkar så länge man gör det rätt och riktigt.

Bon appetit

  

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge