Receptet för 10 personer
Ingredienser:
Chokladpatén
2 dl tjock grädde
250 g mörk choklad allra helst 80 % choklad
30 g smör
1 ägg
1 kryddmått salt
½ dl konjak eller brandy
Här är proceduren den samma som för ett tidigare recept med en chokladkaka med vit choklad och havregrynsbotten, men jag upprepar här tillvägagångssättet:
Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Stäng av värmen på plattan och lägg i den mörka chokladen och rör om tills chokladen har löst sig helt i grädden. Tillsätt smöret och rör om tills det har löst sig i massan och därefter tillsätter du ägget och saltet och rör om tills du har en jämn, glansig och smidig smet. Häll blandningen i en ugnsfast form beklädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 100 graders värme i exakt 25 minuter. Ta ut chokladpatén ur ugnen och låt den svalna ordentligt, allra helst i kylskåp tills den är helt nerkyld fören du skär den upp i bitar.
Honungsmarinerad blomkål
Några blomkålsbuketter du brutit lös från en hel blomkål
1 msk honung
1 tsk salt
En liten bit röd chili, lillfingernagels stor
1½ dl mjölk
Bryt blomkålsknippena du tagit lös från den hela blomkålen i ytterligare små, väldigt små knippen eller bitar, inte större än fingernagels stora, lägg dem tillsammans med den lilla chili biten och honungen i kastrullen med mjölken och låt det småkoka, tills blomkålen är helt mjuk. Lyft upp blomkålsbitarna ur mjölken och låt dem svalna och lägg dem därefter i en skål och förvara dem i kylskåpet tills du skall använda dem.
Torkad och pulveriserad blomkål
½ mindre blomkål
Skär blomkålen i mycket små bitar och hacka den ännu därefter i ytterligare mindre bitar och lägg blomkålshacket på en bakplåt med bakplåtspapper under och lägg plåten i ugnen på högst 50 graders värme och låt blomkålen torka i ugnen tills den är så torr att du kan smula den sänder till ett pulver i en mortel. tiden det tar att få blomkålen torkad beror helt på hur stora eller små blomkålsbitar du har på plåten.
Chokladpapper
Gör du helt enkelt så att du smälter en liten mängd mörk choklad över vattenbad och när chokladen har smält överför du den på bakplåtspapper och penslar ut chokladen medan den ännu är varm över pappret tills du fått ett tunt lager ac choklad på pappret. Låt chokladen torka i rumstemperatur, bästa resultatet får du om du gör detta momentet dagen före. Skrapa sedan lös med en bordskniv chokladen från bakplåtspappret i stora flak och bryt flaken i önskad storlek.
När alla momenten är klara kan du sätta samman din efterrätt och dekorera den med både örter och andra ätliga blommor eller det du själv önskar tillföra denna efterrätt. Jag har valt att tillsätta några sockerpudrade fänkålsblad, lite uppvispad smetana och en och annan apelsinklyfta som tillför den lilla extra syran till rätten. Lycka till
Bon apetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar