Ugnsbakad hel blomkål med ramslök |
Recept för 4 personer
Ingredienser:
1 hel blomkål
100 g smör
5 blad av ramslök eller 1 msk purè på ramslök*
1 tsk salt
Några varv med svartpepparkvarn
1: Putsa och skär bort blasten från blomkålen. Koka den hela blomkålen i lättsaltat vatten tills den är nästan mjuk. (ca 7-10 min) lyft den därefter upp i en passligt stor ugnsform.
2: Smält smöret i en kastrull, finhacka ramslöken, eller om du har en puré på ramslök, tillsätt den samman med smöret och rör om.
3: Häll ramslök smöret över den hela blomkålen och ta några varv med pepparkvarn över blomkålen. Grädda i ugnen på 185 grader i 10-15 minuter, ös några gånger under gräddningen.
Blomkålen är färdig när den blivit lite lagom bränd runt kanterna. Ta den ut och servera den genast antingen som ett tilltugg eller som en del av en grönsaksbuffé.
* Om du har fördelen av att kunna plocka färsk ramslök så kan du göra din egen puré på ramslök, den gör du så här: All den ramslök du har plockat kör du i en mixer tillsammans med en neutral olja, du bör beräkna ungefär ½ dl olja på en stor handfull mängd ramslöks blad och 1 tsk salt, detta kör du till en slet och jämn massa, gör proceduren om igen tills du har så stor mängd puré av ramslök du tycker att du vill ha, lägg på burk och sätt i kylskåpet, den här purén står sig ett helt år i kylskåp och kan användas till det mesta i matlagningen. Lycka till!
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar