söndag 28 april 2019

Ugnsbakad hel blomkål med ramslök.

Ugnsbakad hel blomkål med ramslök

Recept för 4 personer
Ingredienser:

1 hel blomkål
100 g smör
5 blad av ramslök eller 1 msk purè på ramslök*
1 tsk salt
Några varv med svartpepparkvarn

1: Putsa och skär bort blasten från blomkålen. Koka den hela blomkålen i lättsaltat vatten tills den är nästan mjuk. (ca 7-10 min) lyft den därefter upp i en passligt stor ugnsform.
2: Smält smöret i en kastrull, finhacka ramslöken, eller om du har en puré på ramslök, tillsätt den samman med smöret och rör om.
3: Häll ramslök smöret över den hela blomkålen och ta några varv med pepparkvarn över blomkålen. Grädda i ugnen på 185 grader i 10-15 minuter, ös några gånger under gräddningen.
Blomkålen är färdig när den blivit lite lagom bränd runt kanterna. Ta den ut och servera den genast antingen som ett tilltugg eller som en del av en grönsaksbuffé. 


* Om du har fördelen av att kunna plocka färsk ramslök så kan du göra din egen puré på ramslök, den gör du så här: All den ramslök du har plockat kör du i en mixer tillsammans med en neutral olja, du bör beräkna ungefär ½ dl olja på en stor handfull mängd ramslöks blad och 1 tsk salt, detta kör du till en slet och jämn massa, gör proceduren om igen tills du har så stor mängd puré av ramslök du tycker att du vill ha, lägg på burk och sätt i kylskåpet, den här purén står sig ett helt år i kylskåp och kan användas till det mesta i matlagningen. Lycka till!

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen