söndag 30 juni 2019

Lokal-mats-hyllan, jag vill se mera lokalt i butikshyllorna!

Det senaste åren har det växt fram trender som på ett eller annat sätt försöker bidra till att vi skall köpa mer lokalt och närodlat, det har poppat upp "Rekoringar", en slags enkel distributionsform för matvaror som skall fungera som en kontaktplattform mellan producent/mathantverkare och konsument, det har bildats pop-upp restauranger, food trucks och olika former av små matprojekt som skall vara till förmån för det närodlade och det lokala.

Det här är alla väldigt goda projekt, men det har en avigsida som inte gagnar varken producenten, läs bonden, eller oss konsumenter, och det är att även om det är avsett för att ge oss konsumenter en direkt kontakt till bonden och bonden ett alternativ för direktförsäljning så når det ändå inte ut till den breda allmänheten, Och jo visst, det är mer än bra att man försöker, och många bäckar små blir till en stor å, men ändå, tänk så mycket mer tillit och ära det lokala och närodlade hadde fått om den lokala råvaran hade varit lätt-tillgänglig för oss alla, tänk om både stat och kommun tillsammans med det stora livsmedelsjättarna hade släppt in den lokala bonden i dagligvaruhandelns butikshyllor, tänk om den lokala bonden hade fått ett par centimeter med hyllplats i den lokala dagligvarubutiken och tänk så mycket mera renodlad, lätt och matnyttig kampanj för det inhemska, närodlade och lokala vi alla hade fått om staten redan bara lite hade gett efter för den hårda byråkrati och dess regelverk som styr all matproduktion i vårt land. Tänk så mycket lättare både bonden och samhället hade fått det i detta utbyte av tjänster och gentjänster, och inte minst vi konsumenter hade fått en bättre förståelse för landets egna råvaror med denna möjlighet.

Jag säger inte att Reko, food trucks, och vad det än måtte vara är någonting onödvändigt, tvärtom, men det jag däremot säger är att om vi vill ha en levande landsbygd så krävs det också en politisk vilja med mycket mera förståelse för det lokala och nära, vi kan och skall inte förlita oss till allt vad man i Bryssel och EU bestämmer, vi kan faktiskt också själva kräva långt mycket mer av vår egen regering, vi kan kräva att få mera lokala produkter in i dagligvaruhandeln och vi kan kräva att staten ger oss konsumenter en bredare och mera riktad information om fördelarna med regionala och lokala produkter och det genom media-kanaler som radio och tv.

Kan man det både i Norge och Sverige så bör man också kunna det i Finland för det ger synergieffekter som genererar goda mattraditioner och till syvende och sist  gör vår finländska mat och dryckeskultur ännu mer attraktiv, hållbar och synlig. Med andra ord jag vill se mera lokala produkter och närodlade produkter i dagligvaruhandeln och så vill jag att staten Finland genom sitt livsmedelsverk EVIRA öppnar upp för att bönder i vårt land skall kunna bedriva direkt gårdsförsäljning utan krångliga och idiotiska bestämmelser, regler som i stället för att strypa den lokala bondens chans till direktförsäljning ger dem chansen till att bedriva denna verksamhet direkt på gården, det är trots allt en vinn -vinn situation för alla parter och inte minst för hela Finland som skulle få en internationell uppskattning.

Tänk lite på detta nästa gång du går i butiken och sneglar över hyllorna till både kött, ost, fisk och grönsaker, hur många procent av varorna är från din region? Och tänk speciellt noggrant över detta när du om möjligt nästa gång besöker en reko-ring, food truck eller annat evenemang, vilken stor fördel det hade varit för både dig och bonden om du som konsument haft chansen att kunna köpa alla dina matvaror ur en och samma livsmedelsbutik och inte behövt ränna runt som en kåt kanin för att samla upp alla dina goda inhemska lokala råvaror, hade inte det varit en otrolig god ide? Kräv en lokal-mats-hylla i din närbutik en "marknadsplats" för lokala produkter. Why not?

Och säg mig varför kan inte också vi som Norge värna våra -nationella matskatter- med dess -unika smakupplevelser och få dem in i butikernas hyllor utan krångel, och då vi nu en gång talar så mycket om klimatförändringar, miljö och konsekvenser, så kanske butikshyllan hade varit ett gott alternativ för bevarande av både klimat och miljö, d.v.s. mycket bättre än det där flängande från plats till plats som förutsätter att både bonden och jag som konsument är bilburna, Reko i all välmening, men det blir ett logistik problem för det flesta så länge försäljningen är koncentrerad till parkeringar och drivs med facebook, alla är nämligen inte på facebook men alla går till den lokala butiken i ett eller annat ärende eller hur?


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge