söndag 30 juni 2019

Lokal-mats-hyllan, jag vill se mera lokalt i butikshyllorna!

Det senaste åren har det växt fram trender som på ett eller annat sätt försöker bidra till att vi skall köpa mer lokalt och närodlat, det har poppat upp "Rekoringar", en slags enkel distributionsform för matvaror som skall fungera som en kontaktplattform mellan producent/mathantverkare och konsument, det har bildats pop-upp restauranger, food trucks och olika former av små matprojekt som skall vara till förmån för det närodlade och det lokala.

Det här är alla väldigt goda projekt, men det har en avigsida som inte gagnar varken producenten, läs bonden, eller oss konsumenter, och det är att även om det är avsett för att ge oss konsumenter en direkt kontakt till bonden och bonden ett alternativ för direktförsäljning så når det ändå inte ut till den breda allmänheten, Och jo visst, det är mer än bra att man försöker, och många bäckar små blir till en stor å, men ändå, tänk så mycket mer tillit och ära det lokala och närodlade hadde fått om den lokala råvaran hade varit lätt-tillgänglig för oss alla, tänk om både stat och kommun tillsammans med det stora livsmedelsjättarna hade släppt in den lokala bonden i dagligvaruhandelns butikshyllor, tänk om den lokala bonden hade fått ett par centimeter med hyllplats i den lokala dagligvarubutiken och tänk så mycket mera renodlad, lätt och matnyttig kampanj för det inhemska, närodlade och lokala vi alla hade fått om staten redan bara lite hade gett efter för den hårda byråkrati och dess regelverk som styr all matproduktion i vårt land. Tänk så mycket lättare både bonden och samhället hade fått det i detta utbyte av tjänster och gentjänster, och inte minst vi konsumenter hade fått en bättre förståelse för landets egna råvaror med denna möjlighet.

Jag säger inte att Reko, food trucks, och vad det än måtte vara är någonting onödvändigt, tvärtom, men det jag däremot säger är att om vi vill ha en levande landsbygd så krävs det också en politisk vilja med mycket mera förståelse för det lokala och nära, vi kan och skall inte förlita oss till allt vad man i Bryssel och EU bestämmer, vi kan faktiskt också själva kräva långt mycket mer av vår egen regering, vi kan kräva att få mera lokala produkter in i dagligvaruhandeln och vi kan kräva att staten ger oss konsumenter en bredare och mera riktad information om fördelarna med regionala och lokala produkter och det genom media-kanaler som radio och tv.

Kan man det både i Norge och Sverige så bör man också kunna det i Finland för det ger synergieffekter som genererar goda mattraditioner och till syvende och sist  gör vår finländska mat och dryckeskultur ännu mer attraktiv, hållbar och synlig. Med andra ord jag vill se mera lokala produkter och närodlade produkter i dagligvaruhandeln och så vill jag att staten Finland genom sitt livsmedelsverk EVIRA öppnar upp för att bönder i vårt land skall kunna bedriva direkt gårdsförsäljning utan krångliga och idiotiska bestämmelser, regler som i stället för att strypa den lokala bondens chans till direktförsäljning ger dem chansen till att bedriva denna verksamhet direkt på gården, det är trots allt en vinn -vinn situation för alla parter och inte minst för hela Finland som skulle få en internationell uppskattning.

Tänk lite på detta nästa gång du går i butiken och sneglar över hyllorna till både kött, ost, fisk och grönsaker, hur många procent av varorna är från din region? Och tänk speciellt noggrant över detta när du om möjligt nästa gång besöker en reko-ring, food truck eller annat evenemang, vilken stor fördel det hade varit för både dig och bonden om du som konsument haft chansen att kunna köpa alla dina matvaror ur en och samma livsmedelsbutik och inte behövt ränna runt som en kåt kanin för att samla upp alla dina goda inhemska lokala råvaror, hade inte det varit en otrolig god ide? Kräv en lokal-mats-hylla i din närbutik en "marknadsplats" för lokala produkter. Why not?

Och säg mig varför kan inte också vi som Norge värna våra -nationella matskatter- med dess -unika smakupplevelser och få dem in i butikernas hyllor utan krångel, och då vi nu en gång talar så mycket om klimatförändringar, miljö och konsekvenser, så kanske butikshyllan hade varit ett gott alternativ för bevarande av både klimat och miljö, d.v.s. mycket bättre än det där flängande från plats till plats som förutsätter att både bonden och jag som konsument är bilburna, Reko i all välmening, men det blir ett logistik problem för det flesta så länge försäljningen är koncentrerad till parkeringar och drivs med facebook, alla är nämligen inte på facebook men alla går till den lokala butiken i ett eller annat ärende eller hur?


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen