MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.

Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen.

lördag 15 juni 2019

På tal om midsommar!stekt strömming
-Jag vaknar till en klarblå himmel där solen går upp över ett vindstilla hav. Och medan dagen gryr hör jag hur några måsar skriker och skränar i fjärran, kanske det bråkar eller slåss över fiskrester och rens som gårdagens fiskelycka för någon förde med sig. En del daggdroppar hänger ännu krampaktigt kvar i några grässtrån i förhoppningen om att inte bli upptäckta av den uppåt stigande solen, och i samma ögonblick sprider sig en kännspak doft i vår närhet, det är kaffekokaren som puttrat färdigt. Jag har vaknat till midsommaraftonens dröm.

Tänk dig att få uppleva en dag där havet ligger nästan stilla och spegelblankt och luften är behagligt ljum, endast en svag bris sveper in över land och solen står på en molnfri himmel.

ett stilla hav
Den varma dagen går över i en ljum kväll, du hör sorlet bland människor, skramlet bland koppar, fat och bestick och i bakgrunden kan du höra både sång och musik allt medan solen envist hänger kvar över horisonten även efter midnatt.
Det råder en euforisk stämning i sorlet bland alla dessa människor då solen hon aldrig går ner den här kvällen och spännande dofter från främmande bord är med om att skapa en god atmosfär runt omkring dig, du kan känna dig både lycklig och välkommen för det är midsommarafton och det är dukat till en fest.

Att fira midsommar är en gammal tradition och går tillbaka ända till hedniska tider. Midnattssolen och sommarnattens magi vill finländarna fira ute i naturen, på landet eller vid sina sommarstugor. Man bjuder vänner och bekanta för att tillsammans fira sommarens höjdpunkt. Midsommarbastu är en självklarhet för varje finsk medborgare, man äter gott och njuter av den vackra midnattssolen, och midsommaren blir inte riktig vad den skulle vara utan allt detta.

Dukat till fest
I Finland firas tre högtider under midsommarveckoslutet: den kyrkliga Johannes döparens dag, den folkliga midsommaren och den statliga, Finlands flaggas dag. Midsommar är den enda tiden på året när den finländska flaggan enligt lag får vaja över natten alltså ett helt dygn på flaggstången, d.v.s.  flaggan hissas midsommarafton klockan 18:00 och halas midsommardagen klockan 21:00.
I det svenskspråkiga Finland har midsommaren drag av både de finska och de svenska traditionerna. Endera kan helt dominera i vissa områden. Midsommaren är en av det viktigaste högtiderna i Finland, som också medför ändrade öppenhållningstider och ändringar i tågens och bussarnas tidtabeller.

Finlands flagga
Vad äter man då till midsommaren. Fiskinläggningar, sillar av olika slag, gravad lax, rökt sik, allt möjligt grillat och olika sallader pryder midsommarbordet, och för att inte tala om grillkorven som har en helt egen nästan ”helig” plats bland alla läckerheter, någon har skämtsamt sagt att grillkorven är finländarnas grönsak nummer en och att den följer oss i fotspåren vart än vi går.

Nypotatis är också något som hör midsommaren till och lika viktig som grillkorven tycks vara för oss finnar under hela året är också nypotatis och jordgubbar något ofrånkomligt under midsommar, det blir inte någon riktig midsommar utan allt detta.

Ett annat midsommarfenomen som i dag kanske är mera sällsynt men som jag minns från min barndom i Österbotten var att på midsommarafton var det ett måste att äta grisar och dricka röd lemonad, grisarna (ett slags frityrkokt bakverk lagat på en vetedeg och fylld med hallonsylt) var ett måste på midsommar men åts även andra tider av året och jag vågar med fog påstå att det flesta som bor i Jakobstad känner till grisarna som gjordes på Lönngrens café, grisarna som blev så beryktade att det till och med finns i en egen sång gjord av Håkan Sträng, Fäboda Griisan.

https://www.youtube.com/watch?v=5bd051UwMmQ

Lönngrens café har för länge sedan försvunnit men grisarna det lever vidare än i denna dag genom Bergwalls bageri. I Sverige har Ernst Kirchsteiger ”friterade vildsvin” något som närmast liknar våra flottyrkokta grisar men hans är dock utan sylt inuti.

"picka laka" till fisk
Ett annat matfenomen som förekommer speciellt i Österbotten och den finlandssvenska kustregionen är något som heter ”picka laka” en rätt som består av en del kokvatten från nypotatis koket blandat med en del smör, några lökringar och lite finskuren dill, denna rätt äts med den kokta potatisen och gärna någon inlagd sill. I Tornedalen på den svenska sidan finns en rätt vid namnet dopp-i kopp, som högst antagligt är i släktskap med "picka lakan". Namnet "picka laka" härleds närmast till att picka i en lake, d.v.s, man doppar en bit potatis på gaffeln i denna lake ”sås” och äter detta samman med någon fisk eller allra helst sill man valt. Jag har goda barndomsminnen av denna ”potatis sås” som i vår familj inte bara åts till sill och midsommar men också stekt strömming under andra tider av sommaren.

Pikkalaka eller dopp-i-kopp.

1 dl varmt kokvatten från potatiskoket
50 g smör
½ tsk salt
Några lökringar
Några kvistar färsk finskuren dill

Allt blandas samman och utgör en slags sås till potatisen, som sedan oftast serveras ur en gemensam skål vid sidan av eller som en egen portion t.ex. ur en kaffekopp.


Midsommarafton infaller i år 2019 den 21 juni. Jag önskar alla redan nu en smakfull och fridfull midsommar. Bon appetit


Inga kommentarer: