 |
stekt strömming |
-Jag vaknar till en klarblå himmel där solen går upp över
ett vindstilla hav. Och medan dagen gryr hör jag hur några måsar skriker och
skränar i fjärran, kanske det bråkar eller slåss över fiskrester och rens som
gårdagens fiskelycka för någon förde med sig. En del daggdroppar hänger ännu
krampaktigt kvar i några grässtrån i förhoppningen om att inte bli upptäckta av
den uppåt stigande solen, och i samma ögonblick sprider sig en kännspak doft i
vår närhet, det är kaffekokaren som puttrat färdigt. Jag har vaknat till
midsommaraftonens dröm.
Tänk dig att få uppleva en dag där havet ligger nästan
stilla och spegelblankt och luften är behagligt ljum, endast en svag bris
sveper in över land och solen står på en molnfri himmel.
 |
ett stilla hav |
Den varma dagen går över i en ljum kväll, du hör sorlet
bland människor, skramlet bland koppar, fat och bestick och i bakgrunden kan du
höra både sång och musik allt medan solen envist hänger kvar över horisonten
även efter midnatt.
Det råder en euforisk stämning i sorlet bland alla dessa
människor då solen hon aldrig går ner den här kvällen och spännande dofter från
främmande bord är med om att skapa en god atmosfär runt omkring dig, du kan
känna dig både lycklig och välkommen för det är midsommarafton och det är dukat
till en fest.
Att fira midsommar är en gammal tradition och går tillbaka
ända till hedniska tider. Midnattssolen och sommarnattens magi vill finländarna
fira ute i naturen, på landet eller vid sina sommarstugor. Man bjuder vänner
och bekanta för att tillsammans fira sommarens höjdpunkt. Midsommarbastu är en
självklarhet för varje finsk medborgare, man äter gott och njuter av den vackra
midnattssolen, och midsommaren blir inte riktig vad den skulle vara utan allt
detta.
 |
Dukat till fest |
I Finland firas tre högtider under midsommarveckoslutet: den
kyrkliga Johannes döparens dag, den folkliga midsommaren och den statliga,
Finlands flaggas dag. Midsommar är den enda tiden på året när den finländska
flaggan enligt lag får vaja över natten alltså ett helt dygn på flaggstången,
d.v.s.
flaggan hissas midsommarafton
klockan 18:00 och halas midsommardagen klockan 21:00.
I det svenskspråkiga Finland har midsommaren drag av både de
finska och de svenska traditionerna. Endera kan helt dominera i vissa områden. Midsommaren
är en av det viktigaste högtiderna i Finland, som också medför ändrade öppenhållningstider
och ändringar i tågens och bussarnas tidtabeller.
 |
Finlands flagga |
Vad äter man då till midsommaren. Fiskinläggningar, sillar
av olika slag, gravad lax, rökt sik, allt möjligt grillat och olika sallader
pryder midsommarbordet, och för att inte tala om grillkorven som har en helt
egen nästan ”helig” plats bland alla läckerheter, någon har skämtsamt sagt att
grillkorven är finländarnas grönsak nummer en och att den följer oss i
fotspåren vart än vi går.
Nypotatis är också något som hör midsommaren till och lika
viktig som grillkorven tycks vara för oss finnar under hela året är också
nypotatis och jordgubbar något ofrånkomligt under midsommar, det blir inte
någon riktig midsommar utan allt detta.
Ett annat midsommarfenomen som i dag kanske är mera sällsynt
men som jag minns från min barndom i Österbotten var att på midsommarafton var det ett måste
att äta grisar och dricka röd lemonad, grisarna (ett slags frityrkokt bakverk
lagat på en vetedeg och fylld med hallonsylt) var ett måste på midsommar men
åts även andra tider av året och jag vågar med fog påstå att det flesta som bor i Jakobstad känner till grisarna som gjordes på Lönngrens café, grisarna som blev så beryktade att det till och med finns i en egen sång gjord av Håkan Sträng, Fäboda Griisan.
https://www.youtube.com/watch?v=5bd051UwMmQ
Lönngrens café har för länge sedan försvunnit men grisarna det lever vidare än i denna dag genom Bergwalls bageri. I Sverige har Ernst Kirchsteiger ”friterade vildsvin” något som närmast liknar våra
flottyrkokta grisar men hans är dock utan sylt inuti.
 |
"picka laka" till fisk |
Ett annat matfenomen som förekommer speciellt i Österbotten
och den finlandssvenska kustregionen är något som heter ”picka laka” en rätt som
består av en del kokvatten från nypotatis koket blandat med en del smör, några
lökringar och lite finskuren dill, denna rätt äts med den kokta potatisen och
gärna någon inlagd sill. I Tornedalen på den svenska sidan finns en rätt vid
namnet dopp-i kopp, som högst antagligt är i släktskap med "picka lakan". Namnet "picka laka" härleds närmast till att picka i en lake, d.v.s, man doppar en bit potatis på
gaffeln i denna lake ”sås” och äter detta samman med någon fisk eller allra
helst sill man valt. Jag har goda barndomsminnen av denna ”potatis sås” som i
vår familj inte bara åts till sill och midsommar men också stekt strömming under
andra tider av sommaren.
Pikkalaka eller dopp-i-kopp.
1 dl varmt kokvatten från potatiskoket
50 g smör
½ tsk salt
Några lökringar
Några kvistar färsk finskuren dill
Allt blandas samman och utgör en slags sås till potatisen,
som sedan oftast serveras ur en gemensam skål vid sidan av eller som en egen portion
t.ex. ur en kaffekopp.
Här ett annat midsommarrecept.
Kaviarpotatis:
Koka några nypotatisar med skalet på, salta dem lätt. Låt dem svalna, skär dem därefter i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i storlek. Lägg tärningarna i en skål och tillsätt ½ dl sikrom, 2 msk créme fraiche och 1 msk citronsaft, salta och peppra samt smaka av och servera genast. Passar utmärkt till fisk och speciellt till den gravade siken eller laxen.
"Njut av tillvaron, det är det små enkla tingen som ger livet mening"!
Jag önskar
alla redan nu en smakfull och fridfull midsommar.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar