bild 1 |
På min arbetsplats i Norge jobbar vi för att måltiden skall bli en arena för: gemenskap i goda matupplevelser, de goda samtalen, reflektionerna och inlärning för alla barn samt vuxna. Det är frågan om att rätt och slätt visa barnen alla det goda värderingarna en god måltid kan ge oss och inte minst hur mycket klokt och fint vi lär oss av att dela det med andra. En god måltid är ett samfundsansvar vi vuxna bör ta på fullaste allvar, goda upplevelser ger ökade kunskaper och barns delaktighet formar ett samspel som bidrar till den egna matkulturen. Barn är otroligt nyfikna och går för det mesta med på allt som är intressant, och det är vi vuxna som måste kunna och våga släppa barnen in i både förberedelserna av matlagningen och i själva matlagningen.
bild 2 |
Jag har i snart över 25 år argumenterat för att man också i Finland borde tänka lite mera på barnen som skall ta över och föra vidare den finländska matkulturen, man borde bry sig mera om att värdesätta måltiderna för barnen i både barnträdgården, förskolan och inte minst i skolan där vi i Finland är enastående genom vår skollunch ordning, en ordning som funnits i över 70 år och inte kan jämföras med något annat land, men också en måltidsordning som det sista 20 åren tyvärr kollapsat av en hel del oförståndiga politiska beslut.
bild 3 |
Vi har i Finland på många vis kapat banden till det handgjorda då det gäller skolluncherna och försatt köksorna på skolorna i en lindrigt sagt ohållbar situation, en situation som på intet sätt bidrar till att göra den finländska matkulturen och mattraditionen bärkraftig och än mindre hälsofrämjande. Jag har som alla säkert redan insett och vet skällt ut den finländska skolmåltiden på alla tänkbara vis och jag har lindrigt sagt varit en agitator och en provokatör som inte sparat på orden någonstans, och det kan behövas för att öppna åtminstone någons ögon.
Så skall jag också vara så pass ärlig och samtidigt fräck konstatera att aldrig hade jag trott att jag skulle behöva gå utomlands för att få så fullständig gehör för mina ideologiska tankar kring ”barn och mat” men det har jag fått här i Norge, här uppstod det aldrig någon strid om barnens rätt till en hälsosamt tillrättalagd måltid som dessutom utan några som helst komplikationer och undantag SKULLE och SKALL vara handgjord och tillredd på friska-rena och goda råvaror, det var helt enkelt ett odiskutabelt krav som bara måste uppfyllas, och det gjorde jag dessutom med glädje.
bild 4 |
Jag är ytterst glad och inte minst stolt över att få vara en del av Læringsverkstedet barnträdgårdar som är Europas största privata barnträdgårdsföretag med över 200 barnträdgårdar i Norge, 100 i Sverige, några i Lettland, ett par i Dubai och verksamhetssamarbete i Afrika genom barnorganisationer och det företag som försöker göra en skillnad i hur man skall fronta matkultur för barn. Vi är som det redan blivit sagt en arena för barnen som för fram det goda egenskaperna i en gemensam måltid, allt och inget är viktigare än att vi lär barn goda måltidstraditioner som genererar en god matkultur.
Bon appetit
Källhänvisning av bilder.
Bild 1: Egen, CT.
Bild 2 och 3: Livsmedelsverket. Sverige
Bild 4: Barnkonventionen. se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar