tisdag 13 augusti 2019

En tillbakablick på skolmaten


Tänk att en så fundamental och obestridlig syssla som att äta mat har blivit så åsidosatt av oss vuxna när det gäller mat för barn att det närmast kan anses som kriminellt, det har blivit legitimt frånta barnen deras fulla rätt att äta maten i sitt eget tempo. Nu diskuterar man i både media och bland rektorer, lärare, näringsfysiologer och kosthåll om att försöka få föräldrar lära sina barn äta lite snabbare hemma så att det på skolan också är införstådda i detta under skollunchen därför att man vill inskränka på tiden för själva skollunchen från 30 minuter till bara 15 minuter dessutom med den motiveringen att eleverna måste hinna lära sig också annat än att bara äta mat. Hur bisarrt och absurt får detta egentligen bli? Var det inte så att skollunchen var och är en del av inlärningsprocessen på skolan?  Man bör komma ihåg att alla elever är inte stöpta i samma form, någon är långsammare än andra och skall för guds skull inte behöva straffas för det!

Jag minns att när jag gick i det militära så var det en regel mer än ett undantag att när man marscherat ner till matsalen för att äta så var det en fredad zon man trädde in i där alla fick den tid till att äta som trängdes och om det mot förmodan, (vilket dock kunde hända) var någon som steg upp eller skyndade på andra för att få fortgång i ätandet så blev man straffad av en matsalsvakt, en matsalsvakt vars uppgift var att hålla kontroll på just dessa ting, att ingen frångick måltidsupplägget eller störde andra i sitt ätande, jo man hade faktiskt en så kallad ”matsalsdejour” och hade du gjort dig skyldig till något fuffens likt att stressa andra vid bordet och det blev upptäckt så hamnade man i skamvrån  som innebar att man måste ställa sig i givakt framför alla vid bordet och stå där intill alla andra var färdiga med sin måltid medan man själv inte fick någonting alls,  detta var något ofrånkomligt och ett ytterst pinsamt straff för den som inte behagade följa denna enkla men rättvisa regel.

Kanske detta är något man bör sträva efter att införa också i skollunchen, d.v.s, de bland de vuxna som ens yttrar ett ord om att skynda på skollunchen bör ställa sig i skamvrån och uthärda detta straff inför allas åsyn, jag minns från min tid i det militära (för snart 40 år sedan) att det var ingenting man ville bli utsatt för, just det där att behöva stå och skämmas inför en fullsatt matsal där allas blickar vände sig mot den som utsattes för detta straff, en fullsatt matsal med människor som alla visste att man grundligen gjort bort sig när man blev beordrad att ställa sig upp och bli -om nu inte ordagrant så i varje fall bildligt talat-  kollektivt bespottad för sitt ouppfostrade beteende, det här kunde som sagt vara en stark social straffmetod för de vuxna som menar barnen måste lära sig äta fortare, ett straff jag med nöje kunde skriva under när som helst.

Jag blir väldigt besviken inte minst på alla de som menar och vågar påstå att den Finländska skolmaten är både god och hälsosam och uppfyller alla det mål och krav som är förenligt med god, nyttig och hälsosamt kosthåll, vi vet utan tvivel att skolmaten idag inte uppfyller alla mål som är uppsatta, och vi vet att elever slopar skollunchen för att den inte faller i deras smak, vi vet också att många elever lider ännu i dag av både koncentrationssvårigheter och skoltrötthet, vi vet också att matsvinnet på skolorna är enormt och växande, vi vet också att mer än 45 % av all skolmat är baserad på helfabrikat, vi vet också att köksorna är under press och många av dem vågar inte ens klaga i rädsla för att mista jobbet, vi vet också att även lärare börjat klaga, vi vet också att en hel del seminarier, forum och studier om hur skolmaten kan utvecklas har genomförts men inget har fått genomslag och vi vet också att den finländska skolmaten har fyllt 70 år (2018) och vi vet fram för allt att under dessa 70 år torde man ha hunnit genomföra alla det krav som både elever, lärare och föräldrar har ställt, att skolmåltiden skulle blivit mer utvecklad och innovativ men ingenting revolutionerande har hänt annat än att skolmåltiden har blivit ännu mer mindre prioriterad.

Vi vet också att för 70 år sedan var det andra förhållanden och prioriteringar som gällde, men vi vet också att då för 70 år sedan prioriterade man barnens rätt till en kostnadsfri näringsriktig måltid med sunt förnuft och med egenskaper som just främjar gemensamma måltidsstunder bättre än i dag och vi vet också att köksan var den mest eftertraktade personen på hela skolan, köksan var nerven i både måltidsupplevelser och måltidssamvaron för barnen, köksan var den som gav barnen en trygghet och någon man såg upp till, en vuxen som tog hand om barnen på deras villkor.  Vi vet att för 70 år sedan var det några kloka beslutsfattare som tog initiativet till detta grundläggande beslut att ge grundskolebarn en kostnadsfri näringsriktig skolmåltid, men vad har hänt med dagens beslutsfattare, har det förlorat det goda sunda förnuftet man hade för 70 år sedan och vad har hänt med köksorna idag? Vem bär ansvaret för att vi vuxna har åsidosatt barnens måltidsgemenskap, och vem bär ansvaret för att det är allt för stora skillnader i kommunerna och vem bär det slutliga ansvaret för vad barnen serveras. Frågorna är fler än svaren och ingen verkar vara villig att ändra på villkoren så länge det inte gäller dem själv. 

Jag hade haft fullständig förståelse för om skolmaten hade belagts med ännu fler minuter för att alla barn skulle få chansen hinna äta sin mat, men jag har ingen förståelse för att någon idiot kommit på den obegripliga iden att korta av måltiden från 30 minuter till futtiga 15 minuter, vi skall komma ihåg att i det vuxna arbetslivet och på det flesta arbetsplatser har man minst 30 minuter på sig för lunch och på många ställen till och med upp till en timmes lunchrast ( eller så bara tar man sig den friheten)  och så menar vi att barnen må klara av detta på högst 15 minuter, det är rent ut sagt absurt och fullständigt obegripligt och vad värre är så verkar vi vuxna utan att bry oss så mycket mera om det acceptera det som det är och det är mycket bekymmersamt.



Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge