Handgjorda fiskburgare
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
200 g lax
200 g vit fisk (du kan välja allt från Abborre till Mört)
2 gula lökar
1 ägg
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl finskuren dill
½ dl tjock grädde
2 msk konjak eller Whisky
1: Börja med att putsa och filea fisken, ta bort ben och skinn. Vill du kan du också be att få fisken putsad färdig i butiken så slipper du detta förarbete, men be gärna att få renset med skinn och ben med dig hem för det kan och skall du koka en egen fiskfond på som du kan frysa och använda vid ett senare tillfälle till en fisksoppa.
2: Skala löken och dela den i fyra bitar.
3: Lägg nu den rensade och benfria fisken (så benfri som du kunnat få den, om det finns ben kvar har det inte så stor betydelse när allting ändå skall igenom en mixer) tillsammans med alla andra ingredienser i en foodprocessor eller mixer och kör allting till en slet och jämn massa. Lägg över massan i en skål och täck över med plastfole och låt det vila i kylskåpet i minst en halvtimme.
4: Stek lagom stora fiskburgare av massan i en het stekpanna och lägg dem därefter upp på ett serveringsfat. Du kan antingen servera dem som det är med en sallad och en ramslöks dressing eller så kan du också steka några hamburgerbröd och lägga en till två fiskburgare i varje bröd.
Ramslök dressing
2 msk "ramslökpesto"
2 dl creme fresh naturell
En nypa salt
Vispa creme freshen till ett hårt skum, ( Jo det går att vispa den normala naturella creme freshen till ett hårt skum på samma sätt som vanlig vispgrädde därför att creme freshen är såpass fet att den styvnar, Och OBS: detta går inte med lätt creme fresh). tillsätt så ramslöken och salt. rör om och lägg upp i skål och servera tillsammans med fisken.
PS: Ramslök* kan vara svårhittad hemma i Finland men jag uppmanar er att fråga efter den i en välsorterad livsmedelsaffär för den finns att fås som både en slags pesto och färsk mixad i olja på burk.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar