tisdag 30 juli 2019

Fiskburgare med en dressing på ramslök


Handgjorda fiskburgare
Receptet för 4 personer

Ingredienser:

200 g lax
200 g vit fisk (du kan välja allt från Abborre till Mört)
2 gula lökar
1 ägg
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl finskuren dill
½ dl tjock grädde
2 msk konjak eller Whisky 


1: Börja med att putsa och filea fisken, ta bort ben och skinn. Vill du kan du också be att få fisken putsad färdig i butiken så slipper du detta förarbete, men be gärna att få renset med skinn och ben med dig hem för det kan och skall du koka en egen fiskfond på som du kan frysa och använda vid ett senare tillfälle till en fisksoppa.
2: Skala löken och dela den i fyra bitar.
3: Lägg nu den rensade och benfria fisken (så benfri som du kunnat få den, om det finns ben kvar har det inte så stor betydelse när allting ändå skall igenom en mixer) tillsammans med alla andra ingredienser i en foodprocessor eller mixer och kör allting till en slet och jämn massa. Lägg över massan i en skål och täck över med plastfole och låt det vila i kylskåpet i minst en halvtimme.
4: Stek lagom stora fiskburgare av massan i en het stekpanna och lägg dem därefter upp på ett serveringsfat. Du kan antingen servera dem som det är med en sallad och en ramslöks dressing eller så kan du också steka några hamburgerbröd och lägga en till två fiskburgare i varje bröd.

Ramslök dressing

2 msk "ramslökpesto"
 2 dl creme fresh naturell
En nypa salt

Vispa creme freshen till ett hårt skum, ( Jo det går att vispa den normala naturella creme freshen till ett hårt skum på samma sätt som vanlig vispgrädde därför att creme freshen är såpass fet att den styvnar, Och OBS: detta går inte med lätt creme fresh). tillsätt så ramslöken och salt. rör om och lägg upp i skål och servera tillsammans med fisken.

PS: Ramslök* kan vara svårhittad hemma i Finland men jag uppmanar er att fråga efter den i en välsorterad livsmedelsaffär för den finns att fås som både en slags pesto och färsk mixad i olja på burk.


OBS: VÄRT ATT NOTERTA, Ramslöken är en ört vars blad man använder. Ramslök är också en ypperlig ersättare till vitlök om man lider av vitlöksallergi ( Allicinallergi) Ramslökens blad, skaft och blommor som används innehåller bara en mycket liten mängd av enzymet allicin som omvandlas till alliin och hos ramslöken är molekyluppbyggnaden lite annorlunda än hos vitlöken därför får man inte den samma allergiska reaktionen som man får av vitlök



Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen