Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv) rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I kokboken Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. I de flesta kokböcker fram tills på början av 1900-talet innehåller recept på köttbullar inte lök. i Stora kokboken från 1944 finns en mängd olika recept för köttbullar, det flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.
Det finns säkert lika många köttbullerecept som det finns köttbulle ätare och en sak är så alldeles säker att köttbullarna har skapat succé var helst det har lagats och ätits i världen. Tore Wretman den legendariske förespråkaren av svensk husmanskost lagade sina köttbullar på en smet baserad på fläskkött, kalvkött, oxkött, grädde, ströbröd, ägg och lök. Det köttbullar jag lagar är snarlika Tore Wretmans men istället för fläskkött tillsätter jag riven morot i smeten, vilket gör att köttbullarna blir om ännu saftigare i konsistens när det är färdig stekta.
Och lika säkert som att Köttbullen vandrade in i det Svenska folkhemmet från genom både Cajsa Warg och Tore Wretmans insatser så är det utan tvivel också lika säkert att köttbullen hamnade på det finländska matbordet genom dessa bådas insatser.
Det finns dessutom några uttryckliga självklarheter när det gäller serveringen av köttbullarna, och jag vågar med fog påstå att köttbullarna alltid skall serveras med en god potatismos och rårörda lingon till och så får man inte heller glömma den allt igenom fulländade bruna såsen.
Köttbullarna så som jag gör dem och serverar dem.
receptet är för 4 personer
Ingredienser:
500 g köttfärs
½ dl ströbröd
1 dl riven morot
½ dl mineralvatten
½ dl grädde
2 msk finhackad lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
En knivsudd spiskummin
Allting blandas väl till en smidig färs. Rulla lagom stora och lagom runda bullar av smeten och stek dem lagom bruna i en het stekpanna samman med rikligt med smör, när köttbullarna är färdiga häller du över ca 1-2 dl tjock grädde och låter det koka in med köttbullarna till en lagom tjock sås. Servera med en len potatismos och rårörda lingon.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar