söndag 17 november 2019

Köttbullar, en internationell succé historia.

Den första kända användningen av ordet köttbulle förekommer 1755, i Cajsa Wargs kokbok. Köttbullar började ätas i Sverige under mitten av 1800-talet i takt med att köttkvarnen och vedspisen blev vanligare i de svenska hemmen. Innan dess kallades köttbullar för frikadeller, vilket i nutida språkbruk avser köttbullar som kokas i soppa eller buljong. Frikadeller har belägg i svenskan så tidigt som på mitten av 1600-talet.

Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv) rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I kokboken Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. I de flesta kokböcker fram tills på början av 1900-talet innehåller recept på köttbullar inte lök. i Stora kokboken från 1944 finns en mängd olika recept för köttbullar, det flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.

Det finns säkert lika många köttbullerecept som det finns köttbulle ätare och en sak är så alldeles säker att köttbullarna har skapat succé var helst det har lagats och ätits i världen. Tore Wretman den legendariske förespråkaren av svensk husmanskost lagade sina köttbullar på en smet baserad på fläskkött, kalvkött, oxkött, grädde, ströbröd, ägg och lök. Det köttbullar jag lagar är snarlika Tore Wretmans men istället för fläskkött tillsätter jag riven morot i smeten, vilket gör att köttbullarna blir om ännu saftigare i konsistens när det är färdig stekta.

Och lika säkert som att Köttbullen vandrade in i det Svenska folkhemmet från genom både Cajsa Warg och Tore Wretmans insatser så är det utan tvivel också lika säkert att köttbullen hamnade på det finländska matbordet genom dessa bådas insatser. 

Det finns dessutom några uttryckliga självklarheter när det gäller serveringen av köttbullarna, och jag vågar med fog påstå att köttbullarna alltid skall serveras med en god potatismos och rårörda lingon till och så får man inte heller glömma den allt igenom fulländade bruna såsen.

Köttbullarna så som jag gör dem och serverar dem.
receptet är för 4 personer
Ingredienser:


 500 g köttfärs
½ dl ströbröd
1 dl riven morot
½ dl mineralvatten
½ dl grädde
2 msk finhackad lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
En knivsudd spiskummin

Allting blandas väl till en smidig färs. Rulla lagom stora och lagom runda bullar av smeten och stek dem lagom bruna i en het stekpanna samman med rikligt med smör, när köttbullarna är färdiga häller du över ca 1-2 dl tjock grädde och låter det koka in med köttbullarna till en lagom tjock sås. Servera med en len potatismos och rårörda lingon.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen