Högtid och tradition hemma och på restaurang.
Vi nordbor är nyfikna av oss och tycker om att utfordra
gommen, men julafton är på alla vis väldigt ”rituell” för många av oss, och man
kan säga en hel del positivt om julmåltiden, bland annat, att det på många vis hivar
ut klasskillnaderna hos befolkningen, och att det handlar i stor grad om tillhörighet,
nostalgi och trygghet.
Vill vi då ha julen så som den alltid har varit med sina
gamla vanor? Det sägs att lite över 40 % av oss önskar följa traditionerna till
punkt och prick, och att ca en lika stor andel av oss kan tänka sig att ge
julmaten en nyare och annorlunda vrid, då kan det vara tal om nya tillbehör,
nya smaker med kryddning eller garnityr. Bara en av tio går för något helt
annat än den traditionella julmaten hemma på självaste julafton. Vad är det egentligen
med oss nordbor när det kommer till julmaten? Julmåltiden är för många av oss
nästan en ritual, och visst, det är något tryggt och gott i det.
Driver du
restaurang och skall servera julmat så är det därmed också tryggast att hålla
sig till det traditionella tillrednings metoderna. Håll det rent och
klassiskt, men gör det grundligt. Marinering, saltning och kryddning är det
väldigt viktigt att man är extra noggrann med och speciellt under
julbordssäsongen bör du vara traditionell, därför bör du nog vänta med de
stora, nya experimenten tills du får anledning att använda upp alla resterna.
Vi kockar jobbar tätt på råvarorna och är i en ständig dialog
med både bönder och producenter, vilka kvaliteter skall då till exempel den
moderna Finländska eller Svenska julskinkan ha? Det sista tio åren har
konsumenterna efterfrågat stadigt sundare gris, den gris som nu finns på
marknaden är magrare än vad den varit tidigare och så har den fått ett mer "intermuskulärt" fett. Gris är likaväl en naturprodukt med många olika skillnader,
en del individer är magra och andra har mer fett, men den gemensamma nämnaren
är hur det behandlas och vad slags foder bonden ger dem i dag. För dagens grisbönder
har det blivit väldigt viktigt att deras djur mår bra, bönderna är väldigt
upptagna av att grisen skall ha ett fint liv, det låter som en klyscha men har
värdefull mening för konsumenten som just efterfrågar både sundare och miljövänligare
alternativ och detta gör även jobben för grisbonden extra meningsfullt och självklart
märks också detta i smaken på det kött som serveras.
Ett tema som har präglat detta år mer än andra är miljöfrågan,
hur ställer sig våra klassiska jul-rätter när det gäller det ekologiska
fotavtrycket? Det blir svårt att ge något klart svar på vilken av det traditionella
julrätterna våra som visar den bästa omtanken för miljön, men julskinkan har i
varje fall många fördelar! För det första är det lätt att mängdberäkna, det är
ett stycke kött med eller utan ben som krymper en viss procent under tillagning
och uppvärmning och för det andra så är det generellt bra för miljön att
servera inhemska matvaror. Finländsk gris och får/lam är ”kortrest”
lokalproducerad råvara av högsta kvalitet och vi borde ju överhuvudtaget inte
importera dessa råvaror, dessutom skall vi komma ihåg att även om vi inte har
världens bästa får och lammkött (den står Norge utan tvekan för) så har vi världens
näst bästa får och lammkött vi borde lära oss använda mera av även till jul och
inte bara till påsk.
Men för att återgå till grisen och julskinkan, har du
tänkt på att julskinkan är en ypperlig restmats resurs. Frys ner skinkresterna och
ta dem upp igen i januari, dränk dem i en härlig sötsur sås, laga ”Sticky pork,
sojaglasera och stek resterna tills det mörknat ordentligt, det är rent magiskt
och jag lovar att du inte blir missnöjd.
Alternativ julmat. Det är som sagt en liten procentandel
av oss som väljer bort den traditionella julmaten helt. Vill vi se nya julmatstrender
i framtiden? Folk äter en hel del under julen, kalkon, and, gås, torsk, gädda
och vilt förekommer och i tillägg till detta dyker också vegetariska rätter upp
på julbordet. Fler och fler väljer att inte äta kött också under julen och det
skall som alla andra ha ett gott och lockande mattillbud när det går ut för att
äta.
Det blir stadigt ställt högre krav på servering till dem som inte äter
kött och det vill nog inte avta i framtiden, snarare tvärtom. Därför är det
också otroligt viktigt att man på restaurangerna är lyhörda för den här trenden
som kommit för att stanna, det är i dag legitimt att avstå från kött och det är
vår, kockarnas uppgift, följa och berika den här nya traditionen som kommit,
lyckligtvis så har vi kockar en stor fördel i det att vi kan låta fantasin
flöda utan gränser och det är denna egenskap som också gör att nya fantastiska
och innovativa, moderna rätter skapas, för det blir nog lindrigt sagt både
sorgligt och trist se en gäst sitta vid bordet med bara potatis, några
sönderkokta grönsaker och sås på tallriken.
Vi kommer att få se en hel del nya vegetariska
maträtter formas och utvecklas i åren som kommer och det är intressant ur många
perspektiv. Tiden när grönsakerna var ett tilltugg, dessutom sönderkokta och nästan
smaklösa är förbi, nu kan du finna terriner, mousser, färser och andra vegetariska
rätter i tekniskt avanserade utföranden som förr var nästan en omöjlighet, så
för en vegetarian borde det inte mera vara ens under jul en svår tid att gå på
restaurang. Jag kan ju ha helt fel men jag antar att det flesta kockar och
restauranger har tagit till sig den här nya traditionen som är under
utveckling.
Här några små axplock av exempel på nya vegetariska rätter inför jul: Rödbetsbullar i stället för köttbullarna, blomkålsterrin i stället för rotmos, stekt och kanderad äggplanta eller syltad avocado i stället för julsillen ... vi återkommer till dessa rätter under julkalendern.
God första advent på Er gott folk.
Här några små axplock av exempel på nya vegetariska rätter inför jul: Rödbetsbullar i stället för köttbullarna, blomkålsterrin i stället för rotmos, stekt och kanderad äggplanta eller syltad avocado i stället för julsillen ... vi återkommer till dessa rätter under julkalendern.
God första advent på Er gott folk.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar