måndag 2 december 2019

Julskinkan med asiatisk glasering

Detta behöver du för 6-8 personer

Ca 4-6 kg julskinka, (med eller utan ben väljer du själv, med ben är att föredra för då får du den extremt goda såsen på köpet när du tillreder skinkan).

Några strån citrongräs, (finns i välsorterade livsmedelsaffärer, ser ut som ett vetestrå och kommer oftast i en förpackning på 2-3 stycken eller så kan man få dem i lösvikt, smaken påminner om citron med en lite pepprig eftersmak)
9 dl söt sojasås
6 msk ris ättika
8 msk brunt socker eller sirap
8 finhackade gröna chilin utan frön
8 finhackade vitlöksklyftor
4 msk olja till stekning
1 dl riven färsk ingefära
2 msk rivet limeskal (Lime zest)
1 hel kanelstång
4 hel stjärnanis



Stek julskinkan i ugnen på det traditionella sättet du alltid gjort, men utelämna den klassiska griljeringen mot slutet av stektiden.
-Blanda samman sojasåsen, ris ättikan och brunt socker eller sirap.
-Fräs chilin, vitlöken och citrongräset snabbt i en varm stekpanna med oljan.
- Häll blandningen av sojan-ättikan och sockret i pannan, tillsätt den rivna färska ingefäran och limeskalet, kanelstången och stjärnanisen.
-Låt allting småkoka tills sockret har löst upp sig.
-Pensla julskinkan med glaseringen när du har tagit bort skinnet och fettet som ligger runt om kring  och det är ungefär 1 timme igen av stektiden, pensla skinkan ett antal gånger till förrän den är färdigstekt.
-Vrid upp värmen till 230 grader och stek skinkan ytterligare ungefär i 5-10 minuter tills den får en fin färg.
-Låt skinkan vila i minst en halvtimme och pensla därefter en sista gång förrän du skivar upp den för servering.

Bon appetit


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen