Ca 4-6 kg julskinka, (med eller utan ben väljer du själv,
med ben är att föredra för då får du den extremt goda såsen på köpet när du
tillreder skinkan).
Några strån citrongräs, (finns i välsorterade
livsmedelsaffärer, ser ut som ett vetestrå och kommer oftast i en förpackning
på 2-3 stycken eller så kan man få dem i lösvikt, smaken påminner om citron med
en lite pepprig eftersmak)
9 dl söt sojasås
6 msk ris ättika
8 msk brunt socker eller sirap
8 finhackade gröna chilin utan frön
8 finhackade vitlöksklyftor
4 msk olja till stekning
1 dl riven färsk ingefära
2 msk rivet
limeskal (Lime zest)
1 hel kanelstång
4 hel stjärnanis
Stek julskinkan i ugnen på det traditionella sättet du
alltid gjort, men utelämna den klassiska griljeringen mot slutet av stektiden.
-Blanda samman sojasåsen, ris ättikan och brunt socker
eller sirap.
-Fräs chilin, vitlöken och citrongräset snabbt i en varm stekpanna
med oljan.
- Häll blandningen av sojan-ättikan och sockret i pannan,
tillsätt den rivna färska ingefäran och limeskalet, kanelstången och
stjärnanisen.
-Låt allting småkoka tills sockret har löst upp sig.
-Pensla julskinkan med glaseringen när du har tagit bort
skinnet och fettet som ligger runt om kring
och det är ungefär 1 timme igen av stektiden, pensla skinkan ett antal
gånger till förrän den är färdigstekt.
-Vrid upp värmen till 230 grader och stek skinkan
ytterligare ungefär i 5-10 minuter tills den får en fin färg.
-Låt skinkan vila i minst en halvtimme och pensla
därefter en sista gång förrän du skivar upp den för servering.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar