I Spanien äts det tapas överallt eller pintxos som det
också kallas. Antagligen känner du till konceptet för tapas har blivit lika
populärt även på restauranger i Finland men speciellt och i synnerhet på möten,
seminarier och konferenser. Där var cateringskockar färdas äts det tapas och
det finns helt säkert goda grunder till det. Många små rätter betyder att det
alltid vill finnas något för en var smak. Det flesta tapasrätter kan dessutom
serveras kalla, något som gör det enkelt att förbereda så att allt står klart
när gästerna anländer.
Förresten så är det inte bara spanjorerna som slått armarna om smårätterna, det förekommer under andra namn i hela Mellanöstern, i
stora delar av öst Europa och nord Afrika. Tar vi på oss antropolog-glasögonen för
en liten stund så kan vi anta att en förutsättning för en rik tapas kultur eller
mezekulturen som den också kallas på den östliga delen om medelhavet är att dessa
nationer har tillgång till en mångfald av färska råvaror från hav och land.
Spanien har det och det vet alla som besökt landet och dess supermarketar där. Är
man dessutom förärad med en lång historia som stormakt med en omfattande handel
och påverkningar från andra nationer och traditioner så har man det som krävs för
att lyckas. Spanien har det och Turkiet har det på samma sätt. Dessa ”stormakterna”
har också traditionellt haft mäktiga kök.
Den som besökt Turkiet och Istanbul har säkert också
besökt Topkapi palatset där sultanen vilade sin blick på inkommande skepp från
hela det ottomanska riket medans hundrade vis av kockar lagade överdådiga
måltider för honom och var och en av dessa kockar var specialiserade på något
som skulle tillfredsställa sultanens gom, sådant blir det självklart meze av.
Eller tapas för den delen också, den spanska monarken regerade ju under sin tid
över jordklotets största imperium, (ni vet, det där: ”the sun never sets on the Spanish
empire, det är därifrån det ordstävet kommer) och för att uttrycka det
försiktigt hade man dessutom både ett gott och varierat kosthåll.
Mycket av den succén det italienska köket har skaffat sig
kan också skyllas på Påvedömet som genom århundraden har haft tillgång till
både pengar, råvaror och kockar och så vidare… Man kan såframt konkludera med
att har du ett imperium så har du också goda smårätter!
Finland har aldrig varit en global supermakt och kommer
inte heller någonsin att bli det, men vi har i gengäld garanterat lika goda och
värdefulla råvaror, dessutom i mängd och massor och det är utom allt tvivel en nationell
råvaruskattkista vi sitter på och därför finns det ingen anledning för oss att fästa
oss vid vare sig tapas eller meze allt för mycket, tvärtom. I envar fantasilös norsk, svensk eller finländsk tapas meny ingår
som regel baconlindade dadlar, honungsmelon med Serrano skinka, köttbullar i
stark tomatsås, marinerade scampi och kanske en omelett med potatis. Självklart
goda rätter, för all del, och nu som då kan det tänkas dyka upp på spanska
tapasbarer också. Men tapas är så oändligt mycket mer, det kan vara nästan vad
som helst, för här är det legitimt att leka med maten!
Tänk om vi ändå kunde tänka oss att leka lite mer med
maten även i Finland, tänk om vi för ett kort ögonblick tog av oss dessa trendglasögon
och lät oss bländas av den egna matkulturen och den egna råvaruskattkistan vi äger,
tänk om vi för detta korta ögonblick kunde koncentrera oss på att främja våra
egna värden och ideal i stället för att falla offer för en annan nations
succéer… läs tapas.
Tapas i all ära men när det kommer till räknestyckets
slut krävs det en koncentrerad kraft och en våldsam energi för att vi som
nation skall avstå från vår gastronomiska förpliktelse, vi har en uppgift att
fylla med våra egna råvarutillgångar, vi kan utföra stora och mäktiga ting med
det råvaror vi har, vi förmedlar trots allt även vi, både kultur och historia
och om vi så aldrig kommer bli en stormakt kan vi när som helst ändå bli en
nation med ett mäktigt kök som kan mäta sig med alla andra nationer, det är den här förpliktelsen
vi bör resonera oss fram till och önska oss mer av, lite på samma vis som när
vi nu träder in i julstämning och alla är överbevisade om att julmaten i varje
hem skall hållas lokalt både kulturell och traditionell för det ger en mening och skapar en identitet, eller hur?
Det är på det här viset vi bygger upp en gastronomisk stomme för oss och det är på det här viset vi skapar respekt bland andra nationer när vi talar om kulinariska aspekter och gastronomiska värden, kanske vi då en gång för alla kan sätta till sidan det brydsamma uttrycket som en gång myntats att ”Finland är världens värsta mat land” och rättfärdigt kunna komma in i den samma köksvärmen som det andra stora köken i världen representerar.
Det är på det här viset vi bygger upp en gastronomisk stomme för oss och det är på det här viset vi skapar respekt bland andra nationer när vi talar om kulinariska aspekter och gastronomiska värden, kanske vi då en gång för alla kan sätta till sidan det brydsamma uttrycket som en gång myntats att ”Finland är världens värsta mat land” och rättfärdigt kunna komma in i den samma köksvärmen som det andra stora köken i världen representerar.
God jul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar