söndag 8 december 2019

Legitimt leka med maten. Tapas på gott och ont? Tankar från mitt köksbord.


I Spanien äts det tapas överallt eller pintxos som det också kallas. Antagligen känner du till konceptet för tapas har blivit lika populärt även på restauranger i Finland men speciellt och i synnerhet på möten, seminarier och konferenser. Där var cateringskockar färdas äts det tapas och det finns helt säkert goda grunder till det. Många små rätter betyder att det alltid vill finnas något för en var smak. Det flesta tapasrätter kan dessutom serveras kalla, något som gör det enkelt att förbereda så att allt står klart när gästerna anländer.

Förresten så är det inte bara spanjorerna som slått armarna om smårätterna, det förekommer under andra namn i hela Mellanöstern, i stora delar av öst Europa och nord Afrika. Tar vi på oss antropolog-glasögonen för en liten stund så kan vi anta att en förutsättning för en rik tapas kultur eller mezekulturen som den också kallas på den östliga delen om medelhavet är att dessa nationer har tillgång till en mångfald av färska råvaror från hav och land. Spanien har det och det vet alla som besökt landet och dess supermarketar där. Är man dessutom förärad med en lång historia som stormakt med en omfattande handel och påverkningar från andra nationer och traditioner så har man det som krävs för att lyckas. Spanien har det och Turkiet har det på samma sätt. Dessa ”stormakterna” har också traditionellt haft mäktiga kök.

Den som besökt Turkiet och Istanbul har säkert också besökt Topkapi palatset där sultanen vilade sin blick på inkommande skepp från hela det ottomanska riket medans hundrade vis av kockar lagade överdådiga måltider för honom och var och en av dessa kockar var specialiserade på något som skulle tillfredsställa sultanens gom, sådant blir det självklart meze av. Eller tapas för den delen också, den spanska monarken regerade ju under sin tid över jordklotets största imperium, (ni vet, det där: ”the sun never sets on the Spanish empire, det är därifrån det ordstävet kommer) och för att uttrycka det försiktigt hade man dessutom både ett gott och varierat kosthåll.

Mycket av den succén det italienska köket har skaffat sig kan också skyllas på Påvedömet som genom århundraden har haft tillgång till både pengar, råvaror och kockar och så vidare… Man kan såframt konkludera med att har du ett imperium så har du också goda smårätter!

Finland har aldrig varit en global supermakt och kommer inte heller någonsin att bli det, men vi har i gengäld garanterat lika goda och värdefulla råvaror, dessutom i mängd och massor och det är utom allt tvivel en nationell råvaruskattkista vi sitter på och därför finns det ingen anledning för oss att fästa oss vid vare sig tapas eller meze allt för mycket, tvärtom. I envar fantasilös norsk, svensk eller finländsk tapas meny ingår som regel baconlindade dadlar, honungsmelon med Serrano skinka, köttbullar i stark tomatsås, marinerade scampi och kanske en omelett med potatis. Självklart goda rätter, för all del, och nu som då kan det tänkas dyka upp på spanska tapasbarer också. Men tapas är så oändligt mycket mer, det kan vara nästan vad som helst, för här är det legitimt att leka med maten!

Tänk om vi ändå kunde tänka oss att leka lite mer med maten även i Finland, tänk om vi för ett kort ögonblick tog av oss dessa trendglasögon och lät oss bländas av den egna matkulturen och den egna råvaruskattkistan vi äger, tänk om vi för detta korta ögonblick kunde koncentrera oss på att främja våra egna värden och ideal i stället för att falla offer för en annan nations succéer… läs tapas.

Tapas i all ära men när det kommer till räknestyckets slut krävs det en koncentrerad kraft och en våldsam energi för att vi som nation skall avstå från vår gastronomiska förpliktelse, vi har en uppgift att fylla med våra egna råvarutillgångar, vi kan utföra stora och mäktiga ting med det råvaror vi har, vi förmedlar trots allt även vi, både kultur och historia och om vi så aldrig kommer bli en stormakt kan vi när som helst ändå bli en nation med ett mäktigt kök som kan mäta sig med alla andra nationer, det är den här förpliktelsen vi bör resonera oss fram till och önska oss mer av, lite på samma vis som när vi nu träder in i julstämning och alla är överbevisade om att julmaten i varje hem skall hållas lokalt både kulturell och traditionell för det ger en mening och skapar en identitet, eller hur?

Det är på det här viset vi bygger upp en gastronomisk stomme för oss och det är på det här viset vi skapar respekt bland andra nationer när vi talar om kulinariska aspekter och gastronomiska värden, kanske vi då en gång för alla kan sätta till sidan det brydsamma uttrycket som en gång myntats att ”Finland är världens värsta mat land” och rättfärdigt kunna komma in i den samma köksvärmen som det andra stora köken i världen representerar.


God jul.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge