onsdag 11 december 2019

Restmat blir festmat. Julmaten som blev till övers...

Det är inte lite julmat vi skall äta oss igenom i löpet av julen. Julskinka, morotslåda, kålrotslåda, potatislåda, gravad lax, gravad sik, rödbetssallad, julsill och mycket annat. Klassiska julsmaker vi alla glädjer oss till. Ett generöst fat med många olika smaker är något av det bästa jag vet att servera i mellandagarna.

Det behöver inte alltid vara det stora måltiderna även om det är jul, små smaker är också fint, då kan du njuta lite av allt. Någon kallar säkert detta för tapas, men jag ville hellre kalla detta för fingermat eller småsmaker, små "munfullar" som du blir lagom mätt av när du har så mycket att välja på och inte minst ett fint och ypperligt sätt att bli av med alla resterna från det stora julbordet.

God gravlax skivad i tunna skivor, en finhackad lök och några matskedar syrad grädde blandas samman och så lägger du det ur över ett tunnbröd typ "potatisrieska", rullar ihop hela härligheten och skivar upp den i lagom tjocka skivor, det här är fest mat på restmat på sitt allra bästa. Och har du dessutom mycket potatis och därtill en del fiskkaviar till övers kan du med fördel laga små potatiskuddar fyllda med fiskkaviar.

Alla har säkert också en del potatis, kokta ägg och julsill  till övers, och vad passar väl inte bättre då än att laga några gravlax sandwich, använd till exempel skivor av jullimpan, lägg på skivad gravlax en ny skiva bröd och på det några kokta potatisskivor, några skivor kokt ägg och en och annan sillbit  över ägg och potatis, ytterligare en brödskiva över och snitta dem i trianglar och vips så har du en härlig kombination att servera antingen som sådan med alla andra smårätter eller som en ankomst aperitif till dina gäster på nyåret fören de sätter sig till bords.

Kålrotslådan, morotslådan och potatislådan om du nu har alla tre passar mycket väl att blandas, samman, har du inte potatislådan så gör det ingenting, då bara använder du det lådor du har, till en kall röra tillsammans med finskuren och tärnad julskinka och lite Crème fraiche den här röran kan du så sätta på en ljus brödskiva, hyvla några ostskivor över och gratinera i ugnen på 200 grader i 3-4 minuter, just så länge att osten hinner smälta och när du tar ut dem ur ugnen delar du brödskivorna i fyra mindre bitar, det här är en smakbomb och en ypperlig småsmak att bjuda på.

Som sagt nu när det dessutom är på modet med att äta så klimatsmart och miljövänligt som möjligt så blir ju restmat den bästa festmat som du dessutom skapat själv. Det är bara den egna fantasin som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma. Lycka till.

Bon appetit.







Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen