Vi kommer aldrig att komma vidare i den så kallade ”gröna vågen” och den hållbara
utvecklingen vi så innerligt önskar oss om vi inte slutar upp med att fylla
butikshyllorna med dessa fullständigt onödiga importvarorna.Vi måste börja
tänka om och göra andra prioriteringar i vårt handlande. Visste du att 30 % av all den mat du
köper i dagligvaruhandeln så kastar du bort innan du ens har gjort något med
den, jag är nästan beredd att tolka det som en ”rikemanssport eller en
rikemans lekstuga” och i varje fall ett kraftigt bevis på att man är otroligt bortskämd
när man inte bryr sig i konsekvenserna och det kanske bara därför att man anser
sig ha råd att slösa?
På ett eller annat
ställe mellan all take-away och importerad avokado förlorade vi det nordiska
rötterna, medan våra förfäder var experter på att få maten till att hålla sig
genom den kalla vintern och tidiga våren, helt till den blommande sommaren,
så har vi, i dagens samhälle fått lära oss att slöseri är en dygd, eller i det
minsta en medborgerlig rättighet som vi dessutom utnyttjar till fullo.
Första steget till en hållbarare
och grönare vardag i matlagning är att köpa grönsakerna efter säsong och plats.
Det betyder att du under den nordiska senvintern kan äta rosenkål, grönkål,
jordärtskocka, rödkål och äpplen, och senare på våren isbergssallad, kålrot, lök, morötter, purjolök, kinakål, sparris och rabarber.
Kålroten, löken, morötterna, potatisen, selleri roten, rödbetorna och vitkålen kan du ju dessutom äta genom hela året.
Varför kastar vi då så
mycket mat? Jag påstår att skulden kan vi sätta på både normer och fruktan: -Vi
betalar dyrt för att köpa en ljusgrön gurka som vi tror har perfekt mognad, när
den egentligen är omogen. Det gula varianterna som faktiskt är mogna kommer aldrig
till butikshyllan bara för att det är tjockare i skalet och har utvecklat ett
större kärnhus-. -Vi är allt för upptagna av hur gurkan ser ut på utsidan när smakerna
egentligen sitter på insidan och att det ofta endast handlar om att anpassa
matlagningen. Bladen på en morot är till exempel en mycket god ersättning till
persilja och bladen på selleri roten är ett ypperligt och fantastiskt tillskott
i en grön sallad. Och skalet från både morot och sellerirot är självklara råvaror
när du skall koka en fond eller torka dem till en egen kryddblandning.
En av det största orsakerna till att vi kastar så mycket som 30 % av det matvaror vi köper är att vi ser för mycket på det utvändiga och en annan orsak är att vi också bevarar maten i fel temperatur, på fel sätt och inte följer med. Jag vågar med hedern i behåll påstå att näst intill alla läsare av denna blogg har garanterat kastat bort morötter det tyckt sett lite för vissna ut när det legat i kylen i ett par dagar utan emballage. Det du då bör göra när du avlägsnat emballagen är att du sätter morötterna i en skål med iskallt vatten och några isbitar i så håller det sig både hårda och inte minst krispiga i ytterligare en vecka, och det är mer än nog tid av lagring för då bör du redan ha ätit upp dina morötter.
Då det gäller tomaterna så BÖR du alltid ha dem i rumstemperatur ALDRIG i kylen, för där försvinner tomatens alla goda egenskaper och aromer, och tomaterna SKALL vara lite lösa i köttet. Det samma gäller även gurkan, sätt den ALDRIG i kylen, den hör inte hemma där. En undantagslös tumregel åtminstone för oss kockar, som även borde gälla alla, är att alla grödor som odlats i växthus värme bör också förvaras i värme. Kan man förhålla sig till denna mycket enkla regel har man större glädje av råvaran i matlagningen än att bara kasta den bort. Tänk på detta nästa gång du är och handlar, man behöver inte vara högskoleutbildad för att förstå detta, eller hur?
En av det största orsakerna till att vi kastar så mycket som 30 % av det matvaror vi köper är att vi ser för mycket på det utvändiga och en annan orsak är att vi också bevarar maten i fel temperatur, på fel sätt och inte följer med. Jag vågar med hedern i behåll påstå att näst intill alla läsare av denna blogg har garanterat kastat bort morötter det tyckt sett lite för vissna ut när det legat i kylen i ett par dagar utan emballage. Det du då bör göra när du avlägsnat emballagen är att du sätter morötterna i en skål med iskallt vatten och några isbitar i så håller det sig både hårda och inte minst krispiga i ytterligare en vecka, och det är mer än nog tid av lagring för då bör du redan ha ätit upp dina morötter.
Då det gäller tomaterna så BÖR du alltid ha dem i rumstemperatur ALDRIG i kylen, för där försvinner tomatens alla goda egenskaper och aromer, och tomaterna SKALL vara lite lösa i köttet. Det samma gäller även gurkan, sätt den ALDRIG i kylen, den hör inte hemma där. En undantagslös tumregel åtminstone för oss kockar, som även borde gälla alla, är att alla grödor som odlats i växthus värme bör också förvaras i värme. Kan man förhålla sig till denna mycket enkla regel har man större glädje av råvaran i matlagningen än att bara kasta den bort. Tänk på detta nästa gång du är och handlar, man behöver inte vara högskoleutbildad för att förstå detta, eller hur?
En grönare vardag med en hållbar utveckling behöver redigeras så att alla kan förstå dess innebörd. Vi behöver mer än nödvändigt minska vårt ekologiska fotavtryck.
En så enkel sak som INHEMSK
grönkål kan ge upphov till en aromatisk och sund måltid. Grönkål är hälsosamt
och inte minst gott. Grönkålen tål en bestämd behandling, stekpannan eller
kastrullen skall vara mycket varm när du lägger i kålen med smöret eller oljan
och så kan man gott avsluta det hela med en rigorös portion av grädde, då får
allt en krämig konsistens och på toppen av allt detta passar man på att sätta
några inhemska stekta eller grillade lammkotletter.
Lokal lök och grönkål och inhemskt lammkött, så enkelt och så gott. I ett samhälle där vi vill tänka hållbart med en "grönare vardag" är det helt avgörande att vi förstår det enkla, och förstår vad det är som skapar trivsel och goda måltider för oss, får vi dessa ting inpräntat oftare och länge nog inte bara av oss kockar och förespråkare av en grönare vardag men också av både stat och kommun så kanske den hållbara utveckling och den ”grönare vardagen” vi strävar efter kanske ändå har en framtid!
Lokal lök och grönkål och inhemskt lammkött, så enkelt och så gott. I ett samhälle där vi vill tänka hållbart med en "grönare vardag" är det helt avgörande att vi förstår det enkla, och förstår vad det är som skapar trivsel och goda måltider för oss, får vi dessa ting inpräntat oftare och länge nog inte bara av oss kockar och förespråkare av en grönare vardag men också av både stat och kommun så kanske den hållbara utveckling och den ”grönare vardagen” vi strävar efter kanske ändå har en framtid!
Källhänvisning:
Mat från Norge nr 3
Ekologiska Norge
Tack till Johan. B. i
Finland för samarbetet
och undersökandet av
tingens tillstånd.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar