onsdag 11 mars 2020

En grönare vardag, den "gröna vågen"

Alla pratar om hållbar utveckling och om en grönare vardag… och det är bra, men då måste vi också börja se på vad vi äter i vardagen. Det har gjorts undersökningar om vad som finns i butikernas utbud i några av det vanligaste dagligvarubutiker i både Norge och Finland, och där har man hittat bland annat minst 20 olika fiskrätter i frysdisken som alla har varit en tur till Kina eller något annat asiatiskt land fören det hamnat i en frysdisk nära dig. Då hjälper det lite att vi också har egen fisk i Finland eller Norge och när man dessutom i samma frysdisk hittar paket med stekt and och pannkakor från Thailand blir tveksamheten till en grönare vardag ett faktum och ett enda stort frågetecken. Det här är tydligen något som folk köper för annars hade ju inte varken and-köttet eller det färdigstekta pannkakorna från Thailand funnits i frysdisken?

Vi kommer aldrig att komma vidare i den så kallade ”gröna vågen” och den hållbara utvecklingen vi så innerligt önskar oss om vi inte slutar upp med att fylla butikshyllorna med dessa fullständigt onödiga importvarorna.Vi måste börja tänka om och göra andra prioriteringar i vårt handlande. Visste du att 30 % av all den mat du köper i dagligvaruhandeln så kastar du bort innan du ens har gjort något med den, jag är nästan beredd att tolka det som en ”rikemanssport eller en rikemans lekstuga” och i varje fall ett kraftigt bevis på att man är otroligt bortskämd när man inte bryr sig i konsekvenserna och det kanske bara därför att man anser sig ha råd att slösa?

På ett eller annat ställe mellan all take-away och importerad avokado förlorade vi det nordiska rötterna, medan våra förfäder var experter på att få maten till att hålla sig genom den kalla vintern och tidiga våren, helt till den blommande sommaren, så har vi, i dagens samhälle fått lära oss att slöseri är en dygd, eller i det minsta en medborgerlig rättighet som vi dessutom utnyttjar till fullo.

Första steget till en hållbarare och grönare vardag i matlagning är att köpa grönsakerna efter säsong och plats. Det betyder att du under den nordiska senvintern kan äta rosenkål, grönkål, jordärtskocka, rödkål och äpplen, och senare på våren isbergssallad, kålrot, lök, morötter, purjolök, kinakål, sparris och rabarber. Kålroten, löken, morötterna, potatisen, selleri roten, rödbetorna och vitkålen kan du ju dessutom äta genom hela året.

Varför kastar vi då så mycket mat? Jag påstår att skulden kan vi sätta på både normer och fruktan: -Vi betalar dyrt för att köpa en ljusgrön gurka som vi tror har perfekt mognad, när den egentligen är omogen. Det gula varianterna som faktiskt är mogna kommer aldrig till butikshyllan bara för att det är tjockare i skalet och har utvecklat ett större kärnhus-. -Vi är allt för upptagna av hur gurkan ser ut på utsidan när smakerna egentligen sitter på insidan och att det ofta endast handlar om att anpassa matlagningen. Bladen på en morot är till exempel en mycket god ersättning till persilja och bladen på selleri roten är ett ypperligt och fantastiskt tillskott i en grön sallad. Och skalet från både morot och sellerirot är självklara råvaror när du skall koka en fond eller torka dem till en egen kryddblandning.

En av det största orsakerna till att vi kastar så mycket som 30 % av det matvaror vi köper är att vi ser för mycket på det utvändiga och en annan orsak är att vi också bevarar maten i fel temperatur, på fel sätt och inte följer med. Jag vågar med hedern i behåll påstå att näst intill alla läsare av denna blogg har garanterat kastat bort morötter det tyckt sett lite för vissna ut när det legat i kylen i ett par dagar utan emballage. Det du då bör göra när du avlägsnat emballagen är att du sätter morötterna i en skål med iskallt vatten och några isbitar i så håller det sig både hårda och inte minst krispiga i ytterligare en vecka, och det är mer än nog tid av lagring för då bör du redan ha ätit upp dina morötter.

Då det gäller tomaterna så BÖR du alltid ha dem i rumstemperatur ALDRIG i kylen, för där försvinner tomatens alla goda egenskaper och aromer, och tomaterna SKALL vara lite lösa i köttet. Det samma gäller även gurkan, sätt den ALDRIG i kylen, den hör inte hemma där. En undantagslös tumregel åtminstone för oss kockar, som även borde gälla alla, är att alla grödor som odlats i växthus värme bör också förvaras i värme. Kan man förhålla sig till denna mycket enkla regel har man större glädje av råvaran i matlagningen än att bara kasta den bort. Tänk på detta nästa gång du är och handlar, man behöver inte vara högskoleutbildad för att förstå detta, eller hur?

En grönare vardag med en hållbar utveckling behöver redigeras så att alla kan förstå dess innebörd. Vi behöver mer än nödvändigt minska vårt ekologiska fotavtryck.

En så enkel sak som INHEMSK grönkål kan ge upphov till en aromatisk och sund måltid. Grönkål är hälsosamt och inte minst gott. Grönkålen tål en bestämd behandling, stekpannan eller kastrullen skall vara mycket varm när du lägger i kålen med smöret eller oljan och så kan man gott avsluta det hela med en rigorös portion av grädde, då får allt en krämig konsistens och på toppen av allt detta passar man på att sätta några inhemska stekta eller grillade lammkotletter.

Lokal lök och grönkål och inhemskt lammkött, så enkelt och så gott. I ett samhälle där vi vill tänka hållbart med en "grönare vardag" är det helt avgörande att vi förstår det enkla, och förstår vad det är som skapar trivsel och goda måltider för oss, får vi dessa ting inpräntat oftare och länge nog inte bara av oss kockar och förespråkare av en grönare vardag men också av både stat och kommun så kanske den hållbara utveckling och den ”grönare vardagen” vi strävar efter kanske ändå har en framtid!

Källhänvisning:
Mat från Norge nr 3
Ekologiska Norge
Tack till Johan. B. i Finland för samarbetet
och undersökandet av tingens tillstånd.


Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen