torsdag 2 april 2020

Finland har fått en måltidsakademin!



Vad är finlandssvensk matkultur och varför behöver den både värnas och främjas?


-Det finns i varje land och varje region ett legitimt intresse att med stolthet försvara sina kulturella kulinariska traditioner och den finlandssvenska matkulturen är inget undantag. Den finlandssvenska matkulturen har sina rötter djupt i den finländska myllan och är en del av hela Finlands mat- och dryckeskultur men den är också beroende av starka anhängare och talesmän som genom sitt vardagliga arbete kan bidra till att uppmärksamma och lyfta fram den finlandssvenska matkulturen och måltiden till en bättre förståelse.

Det har blivit sagt att det är under måltiden som barn fostras till goda samhällsmedborgare. Den gemensamma måltiden har betydelse allt ifrån mikroklimatet i familjeköket till det storpolitiska mötet. Vid matbordet kan man finna en gemensam avslappnande nämnare som möjliggör samtal, diskussioner och i sista hand politiska beslut. Måltiden skapar ett viktigt socialt klister speciellt i hemmet men också på den politiska arenan var den ofta varit utgångspunkten för internationellt avgörande samtal om krig och fred i vår tid liksom i det förflutna.

Det finns lika många åsikter om den finlandssvenska matkulturen som det finns dess anhängare och någon menar att den finlandssvenska matkulturen är formad genom många olika matkulturella förbindelser från flera riktningar åter andra menar att den är en skapelse av en månghundraårig tillhörighet till vårt västliga land Sverige, och jag hävdar bestämt att det är det sistnämnda, vi har ju en gemensam historia som varat i över 700 år, redan bara det borde ju säga en hel del?

Men trots alla dessa olika personliga åsikter om den finlandssvenska matkulturen så har vi alla finlandssvenskar ändå en sak gemensamt och det är vår språkliga identitet. Vi bor i ett land med två lagstadgade språk, finska och svenska och det är ganska unikt för ett nordiskt land, det är lika unikt som att Finland som ett nordiskt land har två fullständigt olika matkulturer, matkulturer som dessutom är så distanserad ifrån varandra men ändå så allvarligt beroende av varandra om vi överhuvudtaget skall kunna tala om en finländsk matkultur, det är en hel del både historiska som kulturella kontraster som slås samman i den helhetsbild den finländska matkulturen består av.

Som Finlandssvensk i Finland kommer man ändå inte undan det konkreta i att språket och vår finländska identitet är i en minoritet, en minoritet som tyvärr många gånger blir både åsidosatt och offrad till förmån för det andra inhemska språket, det är både synd och trist men tyvärr ett faktum.

Jag har länge haft en konstant dröm om att Finland behöver någon/ något som kan vara ett språkrör och en plattform för främjandet av Finlandssvensk matkultur, och jag skall inte sticka under stolen att mina Svenska kontakter till både Sveriges måltidsakademi och Gastronomiska akademin har varit förebilder för min dröm. Väger vi in alla dessa element och slår dem samman så blir det ganska lätt förstå att jag länge gått och önskat mig en Finlandssvensk måltidsakademi.

Nu är vi äntligen där, drömmen har gått i uppfyllelse. Men hur gick det hela till? varför vet vi redan, men när, var och hur, bör kanske få ett svar? Som det flesta andra så har även jag inte kunna hålla mig 
undan eller borta från det sociala media som facebook, ett nätverk där man skapar kontakt bland gamla och nya vänner. Det var på den plattformen det hela började med att jag efterlyste något i stil med en måltidsakademi och en mycket god vän till mig, Richard Tellström kastade fram kommentaren, men du kan väl starta en måltidsakademi? 

Så blev det och vårvintern 2019 samlade sig ett antal personer på Hanaholmen kulturcentrum för att fundera vidare på tanken om en Finlandssvensk måltidsakademi. Det utväxlades både tankar och idéer och vi kom överens om att planen på en måltidsakademi måste absolut fortsätta utvecklas så vi beslöt oss för att mötas igen till hösten, men var, jo på Åland, för att hålla mötet i samband med den åländska skördefesten i september, sagt och gjort. Det vackra Åland visade sig från sin bästa sida trots att hösten redan stod vid dörren. Ålandsmötet resulterade i beslutet att ett konstituerande möte med ett publikt evenemang skulle äga rum på Hanaholmen kulturcentrum lördagen den 28 mars 2020.

Men som alla vet så blev världen drabbad av en pandemi, corona viruset covid-19 slog till med all sin kraft under vårvintern 2020 och en hel värld blev tvungen att isolera sig från fysisk kontakt. Men skam den som ger sig, vi tillpassade oss efter omständigheterna och höll ett virtuellt konstituerande möte i stället, bildade vår efterlängtade ordinarie styrelse och det publika evenemanget sparar vi självklart på till en tidpunkt när man återigen kan träffas fysiskt.


Hur som helst så är det med en stor glädje jag kan berätta för alla mina läsare att Finland har fått en måltidsakademi den 28 mars 2020, nämligen, Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.  

Ett pressmeddelande har också gått ut.

Meddelandet kan du läsa här nedan.


Ny förening främjar Finlands svenska matkultur –
Finlands Svenska Måltidsakademi har grundats


På lördagen 28.3 grundades Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. – en förening som har till uppgift att främja, visa fram och berätta om Finlands svenska matkulturs ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet, och även ta fram idéer om nyskapade innovationer som är förankrade i traditionen. Vid föreningens konstituerande möte, som på grund av corona-situationen hölls som videomöte, godkändes stadgarna och föreningens styrelse valdes. Max Schulman valdes till ordförande för den nygrundade föreningen.

– Finlands Svenska Måltidsakademi kommer att ägna sig åt en djupdykning i Finlands svenska matkultur i ett historiskt, samtida och framtida perspektiv, förklarar Max Schulman, nyvald ordförande för den nya föreningen. Akademin ska sprida kännedom om matkulturarvet och vara en mötesplattform för alla dem som vill mötas inom akademins ämnen, både på ett seriöst sätt och under mer lättsamma former. Det är fråga om allt från värdiga föreläsningar till kulörta pappershattar med samvaron kring måltiden som en röd tråd.

I matkulturarvet i de svenska språkområdena i Finland ingår enligt föreningen synen på maträtter, drycker och måltider i både hemmen, på restaurang och i de offentliga köken samt även synen på odling av råvaror, fångst och fiske samt beredning av livsmedel.

– Den viktigaste saken för akademin är förstås att stimulera till verkliga måltider – ätande och drickande – inte minst på akademins öppna festdagar, säger Richard Tellström, docent och verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Tellström har även fungerat som mentor för den nya akademin.

Akademin kommer att verka för att särskilt barn och unga får kunskap om Finlands svenska matkultur. Akademin kommer även att samverka med andra mat- och måltidsfrämjande organisationer och kunskapsnätverk.

De geografiska områdena för Finlands svenska matkultur omfattar framförallt Nyland, Åboland, Österbotten och Ålands matkultur men också finlandssvenskar och deras matkultur på andra platser.
Bakgrund
Sedan vintern 2019 har ett nätverk av personer intresserade av mat och måltider samlats, diskuterat och förberett grundandet av en förening för att främja matkultur i de svenska delarna av Finland.
Föreningens organisation
Finlands Svenska Måltidsakademi består av arbetande ledamöter som kommer att arbeta inom akademins ämnesutskott. En gång om året samlas akademin för en årshögtid med en publik måltid samt program. Styrelsen hoppas att den första årshögtiden kan samla vänner av Finlands svenska matkultur i höst. Föreningens ordinarie möten är höstmötet och vårmötet.

Ordinarie styrelsemedlemmar

På föreningens konstituerande möte den 28 mars 2020 valdes följande ordinarie styrelsemedlemmar:

Ordförande Max Schulman
Vice ordförande Mia Wikström                         
Sekreterare Christian Tikkanen
Kassör Jonas Harald
Extra arbetande styrelseledamöter Yrsa Lindqvist, Michael Björklund och Tara Junker
Landskapsombud, Nyland Elisabeth Eriksson
Landskapsombud, Åboland Peter af Björksten
Landskapsombud, Åland Lena Brenner
Landskapsombud, Österbotten Kirsi Salomaa
Tilläggsinformation

Max Schulman, ordförande, tfn +358 40 825 2112, e-post
max.schulman@mtk.fi

Richard Tellström, docent, tfn +46 70 265 20 89, e-post
richard.tellstrom@telia.com

Christian Tikkanen, sekreterare, tfn +47 975 03 673, e-post ctikk47@online.no


Länkar:

Facebooksida för Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.:
https://www.facebook.com/maltidsakademin/

Jag kan inte låta bli att citera Carl Jan Granqvist:

"Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, 
öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick".


Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge