Vad är finlandssvensk matkultur och varför behöver den både värnas och främjas?
-Det finns i varje land och varje region ett legitimt
intresse att med stolthet försvara sina kulturella kulinariska traditioner och
den finlandssvenska matkulturen är inget undantag. Den finlandssvenska
matkulturen har sina rötter djupt i den finländska myllan och är en del av hela
Finlands mat- och dryckeskultur men den är också beroende av starka anhängare
och talesmän som genom sitt vardagliga arbete kan bidra till att uppmärksamma
och lyfta fram den finlandssvenska matkulturen och måltiden till en bättre
förståelse.
Det har blivit sagt att det är under måltiden som barn
fostras till goda samhällsmedborgare. Den gemensamma måltiden har betydelse
allt ifrån mikroklimatet i familjeköket till det storpolitiska mötet. Vid
matbordet kan man finna en gemensam avslappnande nämnare som möjliggör samtal,
diskussioner och i sista hand politiska beslut. Måltiden skapar ett viktigt
socialt klister speciellt i hemmet men också på den politiska arenan var den ofta
varit utgångspunkten för internationellt avgörande samtal om krig och fred i
vår tid liksom i det förflutna.
Det finns lika många åsikter om den finlandssvenska
matkulturen som det finns dess anhängare och någon menar att den
finlandssvenska matkulturen är formad genom många olika matkulturella
förbindelser från flera riktningar åter andra menar att den är en skapelse av en
månghundraårig tillhörighet till vårt västliga land Sverige, och jag hävdar
bestämt att det är det sistnämnda, vi har ju en gemensam historia som varat i över 700 år, redan bara det borde ju säga en hel del?
Men trots alla dessa olika personliga åsikter om den
finlandssvenska matkulturen så har vi alla finlandssvenskar ändå en sak gemensamt
och det är vår språkliga identitet. Vi
bor i ett land med två lagstadgade språk, finska och svenska och det är ganska
unikt för ett nordiskt land, det är lika unikt som att Finland som ett nordiskt
land har två fullständigt olika matkulturer, matkulturer som dessutom är så distanserad
ifrån varandra men ändå så allvarligt beroende av varandra om vi överhuvudtaget
skall kunna tala om en finländsk matkultur, det är en hel del både historiska
som kulturella kontraster som slås samman i den helhetsbild den finländska
matkulturen består av.
Som Finlandssvensk i Finland kommer man ändå inte undan det konkreta i att språket och vår finländska identitet är i en minoritet, en minoritet som tyvärr många gånger blir både åsidosatt och offrad till förmån för det andra inhemska språket, det är både synd och trist men tyvärr ett faktum.
Som Finlandssvensk i Finland kommer man ändå inte undan det konkreta i att språket och vår finländska identitet är i en minoritet, en minoritet som tyvärr många gånger blir både åsidosatt och offrad till förmån för det andra inhemska språket, det är både synd och trist men tyvärr ett faktum.
Jag har länge haft en konstant dröm om att Finland
behöver någon/ något som kan vara ett språkrör och en plattform för främjandet
av Finlandssvensk matkultur, och jag skall inte sticka under stolen att mina
Svenska kontakter till både Sveriges måltidsakademi och Gastronomiska akademin
har varit förebilder för min dröm. Väger vi in alla dessa element och slår dem
samman så blir det ganska lätt förstå att jag länge gått och önskat mig en
Finlandssvensk måltidsakademi.
Nu är vi äntligen där, drömmen har gått i uppfyllelse.
Men hur gick det hela till? varför vet vi redan, men när, var och hur, bör kanske få ett svar? Som det flesta andra så har även jag inte kunna hålla mig
undan eller
borta från det sociala media som facebook, ett nätverk där man skapar kontakt bland
gamla och nya vänner. Det var på den plattformen det hela började med att jag efterlyste
något i stil med en måltidsakademi och en mycket god vän till mig, Richard
Tellström kastade fram kommentaren, men du kan väl starta en måltidsakademi?
Så
blev det och vårvintern 2019 samlade sig ett antal personer på Hanaholmen kulturcentrum för att fundera
vidare på tanken om en Finlandssvensk måltidsakademi. Det utväxlades både
tankar och idéer och vi kom överens om att planen på en måltidsakademi måste absolut
fortsätta utvecklas så vi beslöt oss för att mötas igen till hösten, men var,
jo på Åland, för att hålla mötet i samband
med den åländska skördefesten i september, sagt och gjort. Det vackra Åland
visade sig från sin bästa sida trots att hösten redan stod vid dörren. Ålandsmötet
resulterade i beslutet att ett konstituerande möte med ett publikt evenemang
skulle äga rum på Hanaholmen kulturcentrum lördagen den 28 mars 2020.
Men som alla vet så blev världen drabbad av en pandemi, corona viruset covid-19 slog till med all sin kraft under vårvintern 2020 och
en hel värld blev tvungen att isolera sig från fysisk kontakt. Men skam den som
ger sig, vi tillpassade oss efter omständigheterna och höll ett virtuellt
konstituerande möte i stället, bildade vår efterlängtade ordinarie styrelse och det publika evenemanget sparar vi självklart på till en tidpunkt när man återigen kan träffas fysiskt.
Hur som helst så är det med en stor glädje jag kan berätta för alla mina läsare att Finland har fått en måltidsakademi den 28 mars 2020, nämligen, Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.
Ett pressmeddelande har också gått ut.
Meddelandet kan du läsa här nedan.
Ny förening främjar
Finlands svenska matkultur –
Finlands Svenska Måltidsakademi har grundats
Finlands Svenska Måltidsakademi har grundats
På lördagen 28.3 grundades Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. – en
förening som har till uppgift att främja, visa fram och berätta om Finlands
svenska matkulturs ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida
tillämpningar av matkulturarvet, och även ta fram idéer om nyskapade
innovationer som är förankrade i traditionen. Vid föreningens konstituerande
möte, som på grund av corona-situationen hölls som videomöte, godkändes
stadgarna och föreningens styrelse valdes. Max Schulman valdes till ordförande
för den nygrundade föreningen.
– Finlands Svenska Måltidsakademi kommer att ägna sig åt en djupdykning i Finlands svenska matkultur i ett historiskt, samtida och framtida perspektiv, förklarar Max Schulman, nyvald ordförande för den nya föreningen. Akademin ska sprida kännedom om matkulturarvet och vara en mötesplattform för alla dem som vill mötas inom akademins ämnen, både på ett seriöst sätt och under mer lättsamma former. Det är fråga om allt från värdiga föreläsningar till kulörta pappershattar med samvaron kring måltiden som en röd tråd.
I matkulturarvet i de svenska språkområdena i Finland ingår enligt föreningen synen på maträtter, drycker och måltider i både hemmen, på restaurang och i de offentliga köken samt även synen på odling av råvaror, fångst och fiske samt beredning av livsmedel.
– Den viktigaste saken för akademin är förstås att stimulera till verkliga måltider – ätande och drickande – inte minst på akademins öppna festdagar, säger Richard Tellström, docent och verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Tellström har även fungerat som mentor för den nya akademin.
Akademin kommer att verka för att särskilt barn och unga får kunskap om Finlands svenska matkultur. Akademin kommer även att samverka med andra mat- och måltidsfrämjande organisationer och kunskapsnätverk.
De geografiska områdena för Finlands svenska matkultur omfattar framförallt Nyland, Åboland, Österbotten och Ålands matkultur men också finlandssvenskar och deras matkultur på andra platser.
– Finlands Svenska Måltidsakademi kommer att ägna sig åt en djupdykning i Finlands svenska matkultur i ett historiskt, samtida och framtida perspektiv, förklarar Max Schulman, nyvald ordförande för den nya föreningen. Akademin ska sprida kännedom om matkulturarvet och vara en mötesplattform för alla dem som vill mötas inom akademins ämnen, både på ett seriöst sätt och under mer lättsamma former. Det är fråga om allt från värdiga föreläsningar till kulörta pappershattar med samvaron kring måltiden som en röd tråd.
I matkulturarvet i de svenska språkområdena i Finland ingår enligt föreningen synen på maträtter, drycker och måltider i både hemmen, på restaurang och i de offentliga köken samt även synen på odling av råvaror, fångst och fiske samt beredning av livsmedel.
– Den viktigaste saken för akademin är förstås att stimulera till verkliga måltider – ätande och drickande – inte minst på akademins öppna festdagar, säger Richard Tellström, docent och verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Tellström har även fungerat som mentor för den nya akademin.
Akademin kommer att verka för att särskilt barn och unga får kunskap om Finlands svenska matkultur. Akademin kommer även att samverka med andra mat- och måltidsfrämjande organisationer och kunskapsnätverk.
De geografiska områdena för Finlands svenska matkultur omfattar framförallt Nyland, Åboland, Österbotten och Ålands matkultur men också finlandssvenskar och deras matkultur på andra platser.
Bakgrund
Sedan vintern 2019 har ett nätverk av personer intresserade av mat och måltider samlats, diskuterat och förberett grundandet av en förening för att främja matkultur i de svenska delarna av Finland.
Sedan vintern 2019 har ett nätverk av personer intresserade av mat och måltider samlats, diskuterat och förberett grundandet av en förening för att främja matkultur i de svenska delarna av Finland.
Föreningens organisation
Finlands Svenska Måltidsakademi består av arbetande ledamöter som kommer att arbeta inom akademins ämnesutskott. En gång om året samlas akademin för en årshögtid med en publik måltid samt program. Styrelsen hoppas att den första årshögtiden kan samla vänner av Finlands svenska matkultur i höst. Föreningens ordinarie möten är höstmötet och vårmötet.
Finlands Svenska Måltidsakademi består av arbetande ledamöter som kommer att arbeta inom akademins ämnesutskott. En gång om året samlas akademin för en årshögtid med en publik måltid samt program. Styrelsen hoppas att den första årshögtiden kan samla vänner av Finlands svenska matkultur i höst. Föreningens ordinarie möten är höstmötet och vårmötet.
Ordinarie styrelsemedlemmar
På föreningens konstituerande möte den 28 mars
2020 valdes följande ordinarie styrelsemedlemmar:
Ordförande Max Schulman
Vice ordförande Mia
Wikström
Sekreterare Christian Tikkanen
Kassör Jonas Harald
Kassör Jonas Harald
Extra arbetande styrelseledamöter Yrsa
Lindqvist, Michael Björklund och Tara Junker
Landskapsombud, Nyland Elisabeth Eriksson
Landskapsombud, Åboland Peter af Björksten
Landskapsombud, Åland Lena Brenner
Landskapsombud, Österbotten Kirsi Salomaa
TilläggsinformationLandskapsombud, Nyland Elisabeth Eriksson
Landskapsombud, Åboland Peter af Björksten
Landskapsombud, Åland Lena Brenner
Landskapsombud, Österbotten Kirsi Salomaa
Max Schulman, ordförande, tfn +358 40 825 2112, e-post max.schulman@mtk.fi
Richard Tellström, docent, tfn +46 70 265 20 89, e-post richard.tellstrom@telia.com
Länkar:
Facebooksida för Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.: https://www.facebook.com/maltidsakademin/
Jag kan inte låta bli att citera Carl Jan Granqvist:
"Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid,
öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick".
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar