torsdag 2 april 2020

Finland har fått en måltidsakademin!



Vad är finlandssvensk matkultur och varför behöver den både värnas och främjas?


-Det finns i varje land och varje region ett legitimt intresse att med stolthet försvara sina kulturella kulinariska traditioner och den finlandssvenska matkulturen är inget undantag. Den finlandssvenska matkulturen har sina rötter djupt i den finländska myllan och är en del av hela Finlands mat- och dryckeskultur men den är också beroende av starka anhängare och talesmän som genom sitt vardagliga arbete kan bidra till att uppmärksamma och lyfta fram den finlandssvenska matkulturen och måltiden till en bättre förståelse.

Det har blivit sagt att det är under måltiden som barn fostras till goda samhällsmedborgare. Den gemensamma måltiden har betydelse allt ifrån mikroklimatet i familjeköket till det storpolitiska mötet. Vid matbordet kan man finna en gemensam avslappnande nämnare som möjliggör samtal, diskussioner och i sista hand politiska beslut. Måltiden skapar ett viktigt socialt klister speciellt i hemmet men också på den politiska arenan var den ofta varit utgångspunkten för internationellt avgörande samtal om krig och fred i vår tid liksom i det förflutna.

Det finns lika många åsikter om den finlandssvenska matkulturen som det finns dess anhängare och någon menar att den finlandssvenska matkulturen är formad genom många olika matkulturella förbindelser från flera riktningar åter andra menar att den är en skapelse av en månghundraårig tillhörighet till vårt västliga land Sverige, och jag hävdar bestämt att det är det sistnämnda, vi har ju en gemensam historia som varat i över 700 år, redan bara det borde ju säga en hel del?

Men trots alla dessa olika personliga åsikter om den finlandssvenska matkulturen så har vi alla finlandssvenskar ändå en sak gemensamt och det är vår språkliga identitet. Vi bor i ett land med två lagstadgade språk, finska och svenska och det är ganska unikt för ett nordiskt land, det är lika unikt som att Finland som ett nordiskt land har två fullständigt olika matkulturer, matkulturer som dessutom är så distanserad ifrån varandra men ändå så allvarligt beroende av varandra om vi överhuvudtaget skall kunna tala om en finländsk matkultur, det är en hel del både historiska som kulturella kontraster som slås samman i den helhetsbild den finländska matkulturen består av.

Som Finlandssvensk i Finland kommer man ändå inte undan det konkreta i att språket och vår finländska identitet är i en minoritet, en minoritet som tyvärr många gånger blir både åsidosatt och offrad till förmån för det andra inhemska språket, det är både synd och trist men tyvärr ett faktum.

Jag har länge haft en konstant dröm om att Finland behöver någon/ något som kan vara ett språkrör och en plattform för främjandet av Finlandssvensk matkultur, och jag skall inte sticka under stolen att mina Svenska kontakter till både Sveriges måltidsakademi och Gastronomiska akademin har varit förebilder för min dröm. Väger vi in alla dessa element och slår dem samman så blir det ganska lätt förstå att jag länge gått och önskat mig en Finlandssvensk måltidsakademi.

Nu är vi äntligen där, drömmen har gått i uppfyllelse. Men hur gick det hela till? varför vet vi redan, men när, var och hur, bör kanske få ett svar? Som det flesta andra så har även jag inte kunna hålla mig 
undan eller borta från det sociala media som facebook, ett nätverk där man skapar kontakt bland gamla och nya vänner. Det var på den plattformen det hela började med att jag efterlyste något i stil med en måltidsakademi och en mycket god vän till mig, Richard Tellström kastade fram kommentaren, men du kan väl starta en måltidsakademi? 

Så blev det och vårvintern 2019 samlade sig ett antal personer på Hanaholmen kulturcentrum för att fundera vidare på tanken om en Finlandssvensk måltidsakademi. Det utväxlades både tankar och idéer och vi kom överens om att planen på en måltidsakademi måste absolut fortsätta utvecklas så vi beslöt oss för att mötas igen till hösten, men var, jo på Åland, för att hålla mötet i samband med den åländska skördefesten i september, sagt och gjort. Det vackra Åland visade sig från sin bästa sida trots att hösten redan stod vid dörren. Ålandsmötet resulterade i beslutet att ett konstituerande möte med ett publikt evenemang skulle äga rum på Hanaholmen kulturcentrum lördagen den 28 mars 2020.

Men som alla vet så blev världen drabbad av en pandemi, corona viruset covid-19 slog till med all sin kraft under vårvintern 2020 och en hel värld blev tvungen att isolera sig från fysisk kontakt. Men skam den som ger sig, vi tillpassade oss efter omständigheterna och höll ett virtuellt konstituerande möte i stället, bildade vår efterlängtade ordinarie styrelse och det publika evenemanget sparar vi självklart på till en tidpunkt när man återigen kan träffas fysiskt.


Hur som helst så är det med en stor glädje jag kan berätta för alla mina läsare att Finland har fått en måltidsakademi den 28 mars 2020, nämligen, Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.  

Ett pressmeddelande har också gått ut.

Meddelandet kan du läsa här nedan.


Ny förening främjar Finlands svenska matkultur –
Finlands Svenska Måltidsakademi har grundats


På lördagen 28.3 grundades Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. – en förening som har till uppgift att främja, visa fram och berätta om Finlands svenska matkulturs ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet, och även ta fram idéer om nyskapade innovationer som är förankrade i traditionen. Vid föreningens konstituerande möte, som på grund av corona-situationen hölls som videomöte, godkändes stadgarna och föreningens styrelse valdes. Max Schulman valdes till ordförande för den nygrundade föreningen.

– Finlands Svenska Måltidsakademi kommer att ägna sig åt en djupdykning i Finlands svenska matkultur i ett historiskt, samtida och framtida perspektiv, förklarar Max Schulman, nyvald ordförande för den nya föreningen. Akademin ska sprida kännedom om matkulturarvet och vara en mötesplattform för alla dem som vill mötas inom akademins ämnen, både på ett seriöst sätt och under mer lättsamma former. Det är fråga om allt från värdiga föreläsningar till kulörta pappershattar med samvaron kring måltiden som en röd tråd.

I matkulturarvet i de svenska språkområdena i Finland ingår enligt föreningen synen på maträtter, drycker och måltider i både hemmen, på restaurang och i de offentliga köken samt även synen på odling av råvaror, fångst och fiske samt beredning av livsmedel.

– Den viktigaste saken för akademin är förstås att stimulera till verkliga måltider – ätande och drickande – inte minst på akademins öppna festdagar, säger Richard Tellström, docent och verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Tellström har även fungerat som mentor för den nya akademin.

Akademin kommer att verka för att särskilt barn och unga får kunskap om Finlands svenska matkultur. Akademin kommer även att samverka med andra mat- och måltidsfrämjande organisationer och kunskapsnätverk.

De geografiska områdena för Finlands svenska matkultur omfattar framförallt Nyland, Åboland, Österbotten och Ålands matkultur men också finlandssvenskar och deras matkultur på andra platser.
Bakgrund
Sedan vintern 2019 har ett nätverk av personer intresserade av mat och måltider samlats, diskuterat och förberett grundandet av en förening för att främja matkultur i de svenska delarna av Finland.
Föreningens organisation
Finlands Svenska Måltidsakademi består av arbetande ledamöter som kommer att arbeta inom akademins ämnesutskott. En gång om året samlas akademin för en årshögtid med en publik måltid samt program. Styrelsen hoppas att den första årshögtiden kan samla vänner av Finlands svenska matkultur i höst. Föreningens ordinarie möten är höstmötet och vårmötet.

Ordinarie styrelsemedlemmar

På föreningens konstituerande möte den 28 mars 2020 valdes följande ordinarie styrelsemedlemmar:

Ordförande Max Schulman
Vice ordförande Mia Wikström                         
Sekreterare Christian Tikkanen
Kassör Jonas Harald
Extra arbetande styrelseledamöter Yrsa Lindqvist, Michael Björklund och Tara Junker
Landskapsombud, Nyland Elisabeth Eriksson
Landskapsombud, Åboland Peter af Björksten
Landskapsombud, Åland Lena Brenner
Landskapsombud, Österbotten Kirsi Salomaa
Tilläggsinformation

Max Schulman, ordförande, tfn +358 40 825 2112, e-post
max.schulman@mtk.fi

Richard Tellström, docent, tfn +46 70 265 20 89, e-post
richard.tellstrom@telia.com

Christian Tikkanen, sekreterare, tfn +47 975 03 673, e-post ctikk47@online.no


Länkar:

Facebooksida för Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.:
https://www.facebook.com/maltidsakademin/

Jag kan inte låta bli att citera Carl Jan Granqvist:

"Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, 
öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick".


Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen