© Christian Tikkanen |
Ännu för bara några år sedan var det ingen
som frågade så starkt efter inhemska, närproducerade köttprodukter så som man
gör det idag, och trotts det växande köttbekymret så har köttkonsumtionen
gått upp, gott hjälpt av bland annat en stark Hamburgare trend det sista åren,
hur hänger allt detta ihop?
Men verkligheten tar sig ibland radikala och mycket allvarliga vändningar i både negativ som positiv riktning, ingen hade någon som helst aning om att ett virus, klassificerat som pandemi, skulle slå till med all sin kraft över hela jordklotet och sätta en hel värld i ett stillastående modus med tomma gator och torg och med länder där folk nästan bokstavligen dör som flugor. Det är fruktansvärt tragiskt och sorgligt, men om man ser det positiva i det hela, om vi nu kan kalla det för en positiv sak, så är det ett ytterst kraftigt vapen för att få oss förstå vikten av den gemenskap jag tidigare nämnde.
Det har gjorts en omfattande Nordisk konsument undersökning
(2018) om hur det globala trenderna påverkar vårt kosthåll, och det som var
genomgående i undersökningen var att konsumenterna i allt större grad tar sina
val baserade på ” ett ekologiskt fotavtryck” det vill säga miljö- och
klimatmedvetenheten hade växt enormt hos konsumenterna, till och med mer än vad den
hade växt hos det flesta politiker i samhället.
Viktigaste av allt är ändå smaken, men den starkaste
trenden nu är hälsan, om vi nu då kan kalla det för en trend, säger nutritions
forskaren vid Tromsö hälsoinstitut professor Spilling. En trend som glutenfria
produkter har också fått mycket uppmärksamhet, och även om kanske bara tre
procent är allergiska, så säger runt 20 procent av befolkningen att det ofta
eller alltid tar hänsyn till gluteninnehållet i maten. Begreppet har varit lite
modepräglat och kritiserat, men är ingalunda på väg ut. Uttryck som däremot
blir mindre populära och är på väg ut är ”low carbo” och ”light” 5-2 diet och GI-diet
och en hel del andra både dieter och uttryck blir mer och mer ersatta med uttrycket ”naturligt”
© Christian Tikkanen |
Det har pågått en stilla kamp mellan sundhet för kroppen
och en överdriven dietfixering, en kamp som nu verkar avta dels på grund av andra
mer nödvändiga ställningstaganden i vardagen, men också på grund av större
medvetenhet och tilltro till det mera naturliga och realistiska valen , ta som ett exempel matlagning och gemenskapen
i köket, det har debatterats och diskuterats i det oändliga hur viktigt det är
med en gemensam måltid och det har i media och tidningsspalter, spaltmeter
efter spaltmeter funnits inlägg om vikten av gemensamma måltider och hur viktigt
det är att också barnen i familjen inkluderas i köksarbetet. Och ingen hade väl
egentligen trott att detta skulle få någon som helst genomslagskraft?
Men verkligheten tar sig ibland radikala och mycket allvarliga vändningar i både negativ som positiv riktning, ingen hade någon som helst aning om att ett virus, klassificerat som pandemi, skulle slå till med all sin kraft över hela jordklotet och sätta en hel värld i ett stillastående modus med tomma gator och torg och med länder där folk nästan bokstavligen dör som flugor. Det är fruktansvärt tragiskt och sorgligt, men om man ser det positiva i det hela, om vi nu kan kalla det för en positiv sak, så är det ett ytterst kraftigt vapen för att få oss förstå vikten av den gemenskap jag tidigare nämnde.
I en tid som denna skall man inte varken ignorera eller provocera någon men jag
vågar mig ändå på att påstå att aldrig förr har vi människor varit så upptagna
av att hålla samman, och även om vi efter alla myndigheternas regler och föreskrifter skall
hålla avstånd ifrån varandra så har vi bokstavligt talat tvingats hålla minst
möjliga avstånd till det egna köket när så gott som all samhällsverksamhet har
stannat upp, de som tidigare ätit sin dagliga mat ute på restaurang är nu
tvingade till det egna köket, och de som förr köpt hel och halvfabrikat, både
bakar och lagar mat så som det aldrig gjort förr.
Det känns
hemskt behöva säga det, men Corona viruset har troligen skapat en ny livsstil
och trend för oss alla, för världen kommer inte se likadan ut efter detta. Det
är nu som den verkliga substansen i
orden "ekologiskt fotspår, miljövänligt, hållbart, naturligt, ekologiskt, närodlat, inhemskt och
klimatsmart" får en reell betydelse, det är nu vi blir tvingade förstå deras innebörd och det mer än någonsin förr.
Jag kan inte låta bli dela med mig av ett citat, det passar så väl in i sammanhanget då vi talar om omsorg, gemenskap och sammanhållning.
Citat:
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls
(Jean Anthelm Brillat-Savarin)
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar