Jag har alltid varit lite avundsjuk på Sveriges gastronomiska kunnande och inte minst det svenska måltidskunnandet, matens behärskande och inte minst matens innovatörer, jo men visst hela den nordiska modellen är uppbyggd på ett professionellt plan och i Sverige är det tydligare än någon annanstans, man kan inte komma undan det faktum att Sverige är landet med matens innovatörer.Matens innovatörer är kanske inte finländare, norrmän, islänningar eller danskar, men det är kanske svenskar! Det har länge florerat i både det gastronomiska kulisserna som på politiska möten och i tablåer bland svenskarna en paroll som hävdar att Sverige är det nya mat landet, en del menar att detta är en överdrift åter andra menar att det är en given sak som är allt för underskattad.
Jag har förmånen av att få träffa flera av dessa Svenska kreatörer årligen privat och kan övertyga alla om att det kulinariska glasögon behöver inte vara särskilt starka för att du skall reagera på namnet Fäviken. Helt rätt, det är namnet på den världsberömda svenska restaurangen som ägaren och kökschefen Magnus Nilsson startade och drev långt uppe till skogs. Fäviken restaurang bidrog i allra högsta grad till att det nordiska köket sattes på den gastronomiska världskartan och blev under sin relativt korta existens lika känd som Rene Redcepis NOMA.
I ett mognadsskåp står cote de beufs uppställda i
militärisk ordning på rad insmorda i gult smör, detta är kött på sitt allra
bästa. Här möter du professionella köttmästare bakom disken du vanligen får söka efter med
ljus och lykta annanstans och här får du alltid en smakbit fören du handlar, ja
du kan till och med sätta dig vid ett bord utanför och njuta en tallrik full av
smakprov ledsagad av affärens alltid så extremt kunniga personal.
I Jämtland går de tillbaka till rötterna ”back to the
roots” och jobbar med mat så som det gjordes förr i tiden. Här har det gamla
traditionerna med fermentering, mjölksyra och saltning tagits fram igen,
dammats av och moderniserats berättar en god kollega till mig, Christoffer
Andersson på Jazzköket saluhallen i Östersund. Grundstenen och principen i
detta upplägg är solida råvaror som är lokalt odlade och får växa i sin egen
takt, t.ex. traktens fjällkor som betar
i den lokala fjällbygden, resultatet av detta kan bara vara ett näringsrikt
kött med en utsökt smak, eller hur. Du behöver inte ha så tjocka glasögon eller
en hörapparat för att förstå det!
Naturen är alltid i fokus och matupplevelserna skall vara
så lokala och kortresta som möjligt. Maten serveras i en miljö av människor med
äkta kärlek till både produkterna och lokalsamfundet och Christoffer berättar
att den gastronomiska regionen sträcker sig helt ut till den Norska kusten i Trondheim
Trøndelag län. Fisk
fångad med lina från Atlanten garanterar den bästa fisken på tallriken
samtidigt som man säkerställer kraven om hållbarhet. Östersund har ett solitt
entreprenörskap och en sammanhållning för regionen som bidrar till att både
stora som små företag vågar att satsa, det gäller allt, kött, grönsaker, ost
och bröd men också mer säregna produkter som björksavssirap, granskotts olja,
tallfröpulver och lokalproducerad öl, det sägs också att Östersund har producerat
ostar längre än fransmännen och det källarlagrade ostarna är prisbelönta i hela
Europa. Vi skall också nämna att år 2015 mottog den norska staden Bergen som andra nordiska stad sin utmärkelse som Creative City of Gastronomy och därmed är Sverige och Norge det enda nordiska länderna med den här attraktiva utnämningen.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar