Om man som grund lägger hygienisk kvalitet så kan det mesta av finländsk mat lätt ses på som kvalitets mat, säker och ren mat är själva grundpelaren för finländsk som nordisk matproduktion. Och JA, Finländsk mat är faktiskt så genomgående säker och ren att vi konsumenter har blivit bortskämda. Man behöver inte resa så långt bort för att få en helt annan uppfattning om säker, trygg och ren mat. Danmark har en helt annan hygien regim i sina hemmakök och det vet av erfarenhet att de måste ta sina förhållningsregler och man är kanske inte lika "bortskämda" som oss andra nordbor. I både Finland-Sverige-Norge händer det man hemma kommer ihåg att tvätta kniven när man förflyttar sig från grönsaker till kyckling, men det upphör också ungefär där.
Men vad med den
näringsmässiga kvaliteten då? Eller den sensoriska kvaliteten som, ett
inbjudande utseende, god lukt, härlig smak eller spänst? Storstadens Hipster-barer
de lagar sina egna korvar och de ville knappast ens tagit i en av folkets favorit
bland korvar ”Atrilli” från Atria. Är korven lagad på ekologisk gris som dessutom fått böka ute i det fria så tillförs en etisk kvalitet, det vill säga för någon. Vad som upplevs och
anses som rätt och fel inom djurens hälsa, välfärd, smakupplevelser,
hormonanvändning och genteknologi, ja där har vi alla högst olika uppfattningar, hållningar och
värderingar.Det finns näppe något, med två streck understruket facit, matkvalitet har så många former och betydelser. Sist och slutligen så är det vad vi själva lägger i begreppet ”kvalitet” som styr våra vardagliga val i både butik och på torg och där dras vi stadigt mer mot det lokala om vi får tro det siffror som livsmedelssektorn presenterar, denna kategorin har haft störst växt både på den fria torghandeln och dagligvaruhandeln när den omsätter för över 40 miljoner euro om året och för alla oss som brinner för närodlat, -kort rest mat- och lokala produkter är det en ren glädje och ett väl så starkt och gott bevis på ren och äkta matkvalitet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar