tisdag 19 maj 2020

Ost- rotsellerisoppa med korngryn


Ost- rotsellerisoppa med korngryn

4-6 personer
Ingredienser:

1 dl färdig kokta korngryn
1 hel rotselleri
2 dl riven stark ost (någon svartstämplad, typ en ementaler)
4 dl grönsaksfond
4 dl tjock grädde
salt och peppar

1: Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lite lättsaltat vatten.
2: Sila bort vattnet från rotsellerin och kör den därefter i en matberedaren eller en mixer till en slet puré. Häll puren tillbaka i kastrullen och tillsätt grönsaksfonden, låt det få ett uppkok och rör därefter ner osten i soppan, rör om ordentligt så att osten blir gott inblandad.
3: Tillsätt det färdig kokta korngrynen i soppan och rör om.
4: Tillsätt 3 dl av grädden i soppan och låt den småsjuda i några minuter. Salta och peppra och smaka av. Om nödvändigt avred med maizena utrört i lite vatten.
5: Vispa sista 1 dl grädde till gräddskum, det här skall du röra ner i soppan allra sist strax före servering på så sätt får soppan en både fluffig och krämigare konsistens, du "lyfter" soppan.

Vill du kan du göra som jag, dekorera upp soppan med lite stekta grönsaker och några brynta morötter i skivor och över detta ett antal krispigt friterade potatisflarn.
Bon appetit






Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen