Det är en tidig morgon och det blåser in en varm och skön
bris ifrån havet, den för med sig en doft av tång, salt och äventyr… Skagerrak visar
upp sig från sin allra bästa sida, här går vi som Rönnerdal fast på den norska
sidan av Skagerrak och drömmer oss bort i en liknelse av det Bohuslän Sven Bertil
Taube så fantastiskt tolkar i Evert Taubes ” Inbjudan till Bohuslän”.
Skagerrak är en gastronomisk skattkista där man i allsköns ro kan ösa upp det mesta, och det verkar som om kistan är bottenlös i sitt
innehåll. Tänk dig en tidig morgon i Risör, en stad i det sydliga Norge, där det
puttrar in några fiskebåtar fullastade med havets läckerheter, färska nykokta räkor
som ännu är något varma efter att de kokats på båten, färska levande languster
och hummer = havets kardinal, och inte minst pinfärska pilgrimsmusslor, musslan
som också är symbolen för en religiös vandring och den enda mussla som faktiskt kan röra på sig av sin egen fria vilja, det här är något du bara inte kan
motstå frestelsen av att köpa. Förstår du min fanatiska beundran till detta, det
här är upplevelser man bara inte kan eller ens får missa, detta är alla kockars
dröm.
Jag trampar in i en fiskhall full med färska råvaror och
det är en fröjd för ögat att också bara gå omkring och botanisera i det olika färska
råvarorna och produkterna som är prydligt utplacerade på is i hela affären, men
jag bestämmer mig för att handla pilgrimsmusslor och en stor bit Marulk, den
fulaste fisk jag någonsin har sett, men också den smakfullaste fisk jag
någonsin lagat och ätit, det är ingen överdrift våga påstå att marulk är godare
än all annan fisk och det är mycket lätt att förstå varför den också blir
kallad för havets innerfilé bland alla Atlantens fiskare, den har egenskapen, smaken och konsistensen som
behövs för att bli klassificerad som havets innerfilé bland fiskar, fast nog är den ju fasligt ful. Till alla de som aldrig fått uppleva denna fisk vill jag bara säga att låt
inte skenet bedra när ni möter upp för denna fisk, den är ful, ja, men har du
en gång fått dig den serverad så kan du aldrig mer motstå frestelsen av att äta
den igen, den är helt fantastisk och garanterat något av det godaste du kan få.
Välförsedd med råvaror av högsta kvalitet och klass
vandrar jag stolt som en jägare genom staden och försäkrar mig om att alla jag
passerar också får en förnimmelse, en aning över av det jag är i färd med att
bära hem till min spis.
Marulken kräver inga extra kryddor, den bör så absolut få
spela huvudrollen i denna havets gastronomiska teaterpjäs, den här fisken
kräver mera återhållsamhet än frikostighet när det gäller kryddor, den kräver
inget annat än lite salt och peppar, smör och ett gott vin i såsen för att både
du och jag och alla gudarna skall få sig en fullständig ”mind-blowing” till smakupplevelse och
som sagt, jag lovar dig att nästa gång du ser denna ”fula fisken” så blir du
förälskad i den.
Recept för 4 personer
Ingredienser:
4 st spröda morötter
2 st buntar med grön sparris (ca 20 st)
3 st vårlökar
2 dl vitvin
1 dl vatten eller fiskfond
100 g smör
½ tsk tomatpuré
salt och peppar
600 g Marulk, (breiflabb) (150 g fisk per person)
-Skär fisken i portionsbitar om 150 g var. Låt fisken vila i kylskåpet tills den skall tillredas.
-Skala morötterna och dela dem på längden i fyra "båtar". Blanchera dem i 2-3 minuter i lättsaltat vatten, lyft dem därefter upp och lägg dem i kalt "isvatten".
Gör det samma med den gröna sparrisen, blanchera dem lätt i högst 2 minuter och lägg dem tillsammans med morötterna i isvattnet. Detta görs för att stoppa kokprocessen och för att bibehålla spänst, form och färg på grönsakerna tills det skall slutbehandlas.
-Finhacka vårlöken och lägg den till sidan tills den skall används.
-Stek marulken i rikligt med smör i het stekpanna, ös fisken flera gånger under stekningen. När fisken är nästan klar tillsätter du den finhackade vårlöken och vinet och låter det sjuda i ett par sekunder, då tillsätter du både morötterna och den gröna sparrisen ur det kalla isvattnet och låter grönsakerna sjuda med så att det blir varma. Lyft därefter upp grönsakerna och fisken på tallrikar.
-vätskan du har i stekpannan bereder du till sås, du tillsätter 1 dl fiskfond eller vatten och tomatpurén, låter det sjuda ihop några minuter, saltar och pepprar och smakar av och därefter blankar du av såsen med 100 g smör och häller såsen rätt över portionerna på tallrikarna.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar