söndag 27 september 2020

Norge med världens tryggaste mat.

Hur kan ett litet land som Norge, där endast 1 % av landarealen är ägnat för nyttoväxter och sädesslag, där åkrar och ängar är en stor sällsynthet, där bonden är en småbrukare med mera fjäll och dalgångar än betesmark på sin egendom, hur kan man trotts allt, vara ett land med den bästa självförsörjningsgraden och ha absolut världens bästa djurvälfärd. Svaret är inte mer komplicerat än att Norge är den nation i världen som satsat mest och bäst på sin egen egendom, det är småskaligheten, närproduktionen och inte minst miljömedvetenheten som ger denna välfärdsstämpeln. Jag har i över 16 år besökt en hel del gårdsbruk och därigenom blivit känd med den Norska bonden, Jag har fått kunskap om hur maten i Norge blir producerad och varför Norge har fått stämpeln, "kvalitet i världsklass". 

Den Norska bondens insats för friska djur betyder minsta möjliga användning av antibiotika som i sin tur också betyder mindre och betydligt färre resistenta bakterier. Redan 1994 startade en enad och samlad Norsk husdjursnäring med projektet, "friskare djur och mindre användning av antibiotika".  (Hela den nordiska- Svenska, Danska, Isländska och Finländska husdjursnäringen kom med 1996 på samma bana). Efter bara fem år var antibiotika användningen i Norge reducerad med 40 % och till fördel för den allmänna folkhälsan har den norska husdjursbonden fortsatt med att reducera medicin förbruket.

Jämfört med andra land använder den norska husdjursbonden minst antibiotika i hela världen, endast 1,9 mg/PCU, Sverige 12,1 mg/PCU, Finland 18,6/PCU och Danmark 40,8 mg/PCU. Det nordiska länderna är trots allt småbrottslingar, om vi nu skall ta till ett så kraftigt ord, om vi jämför oss med Cypern som använder mest av alla i hela världen, nämligen, 460 mg/PCU. Källan till dessa siffror är, Europeiska läkemedelsmyndigheten ESVAC.

Norge är också det enda landet i världen där du tryggt kan äta ett rått ägg. Genom en rigorös övervakning och ett sensationellt systematiskt smittskydd har man i den norska fjäderfäbranschen klarat av att hålla kyckling- och äggproduktionen helt salmonellafri. Den här situationen är helt unik och har också gett anledningen till att Norge ställer rigorösa särkrav på import. Flera decennier av kunskap, forskning och utförande, genom hela värdekedjan ligger bakom den status man beskyddar här i Norge i dag. 

Lantbrukets förmåga att ta till sig utfordringar, forska på lösningar och implementera forskning är någonting av det som imponerar mest. Hela näringen tar klimatet och miljön på fullaste allvar, det läggs gemensamma mål för att man skall kunna producera mer mat med mindre utsläpp per enhet. I fjol mottog Norska lantbruksministern Olaug Vervik Bollestad en specialrapport från FN:s klimatpanel.

Rapporten handlade om hotet klimatförändringarna skapar för mattryggheten världen över. Sammanhanget mellan klimatutsläpp, mattrygghet, användandet av landareal och ekosystem beskrivs på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. FN rekommenderar därför alla land att öka produktionen av mat till egen befolkning. I dag har Norge under 60 % av självförsörjningsgrad, (det högsta talet i världen) och även om åsikterna bland politiker är många är det i slutändan naturliga förhållanden som jord och klimatförhållanden som sätter förutsättningarna för livsmedelsproduktion.

Norge har på grund av närheten till Golfströmmen mycket stabila temperaturer som gör att man i både Telemark och Hardanger har Norges största fruktdistrikt. Jordmånen och det stabila temperaturerna skapar ett gott klimat för mer än 700 000 fruktträd, äpplen, plommon, päron och körsbär. Den norska bondens småskalighet är också en av det viktigaste nycklarna till den succén Norge skördar. Norge är småskalighetens och inte minst den så kallade KORTRESTA matens vagga, här hittar man över 6000 olika mindre och större äppelodlingar, alla med sina egna särdrag och smaker. Här hittar man i dag över 400 olika små lokala ysterier,(Norge är världsledande på ostar, Frankrike på andra plats med ungefär 365 olika ostar) Här hittar man mer än 600 olika små bryggerier, här hittar du ett oräkneligt antal små producenter med lokala produkter spridda över hela landet som bidrar till att den norska självförsörjningsgraden är så hög som 60 %. 

Det är inte alls så underligt eller ens förvånansvärt att Norge har skapat sig själv en status som landet med "kvalitet i världsklass" när vi räknar in alla det olika produkterna och förhållandena som existerar i landet. Jag vågar med eftertryck annonsera ut att Norge är världens bästa land att bo i då du vet att du alltid till alla tider på året var som helst kan välja norska råvaror och den förmånen anser norrmän som en självklarhet, detta är landet med väldigt många nationella mat-skatter man har all anledning vara stolta över. 


Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen