söndag 27 september 2020

Norge med världens tryggaste mat.

Hur kan ett litet land som Norge, där endast 1 % av landarealen är ägnat för nyttoväxter och sädesslag, där åkrar och ängar är en stor sällsynthet, där bonden är en småbrukare med mera fjäll och dalgångar än betesmark på sin egendom, hur kan man trotts allt, vara ett land med den bästa självförsörjningsgraden och ha absolut världens bästa djurvälfärd. Svaret är inte mer komplicerat än att Norge är den nation i världen som satsat mest och bäst på sin egen egendom, det är småskaligheten, närproduktionen och inte minst miljömedvetenheten som ger denna välfärdsstämpeln. Jag har i över 16 år besökt en hel del gårdsbruk och därigenom blivit känd med den Norska bonden, Jag har fått kunskap om hur maten i Norge blir producerad och varför Norge har fått stämpeln, "kvalitet i världsklass". 

Den Norska bondens insats för friska djur betyder minsta möjliga användning av antibiotika som i sin tur också betyder mindre och betydligt färre resistenta bakterier. Redan 1994 startade en enad och samlad Norsk husdjursnäring med projektet, "friskare djur och mindre användning av antibiotika".  (Hela den nordiska- Svenska, Danska, Isländska och Finländska husdjursnäringen kom med 1996 på samma bana). Efter bara fem år var antibiotika användningen i Norge reducerad med 40 % och till fördel för den allmänna folkhälsan har den norska husdjursbonden fortsatt med att reducera medicin förbruket.

Jämfört med andra land använder den norska husdjursbonden minst antibiotika i hela världen, endast 1,9 mg/PCU, Sverige 12,1 mg/PCU, Finland 18,6/PCU och Danmark 40,8 mg/PCU. Det nordiska länderna är trots allt småbrottslingar, om vi nu skall ta till ett så kraftigt ord, om vi jämför oss med Cypern som använder mest av alla i hela världen, nämligen, 460 mg/PCU. Källan till dessa siffror är, Europeiska läkemedelsmyndigheten ESVAC.

Norge är också det enda landet i världen där du tryggt kan äta ett rått ägg. Genom en rigorös övervakning och ett sensationellt systematiskt smittskydd har man i den norska fjäderfäbranschen klarat av att hålla kyckling- och äggproduktionen helt salmonellafri. Den här situationen är helt unik och har också gett anledningen till att Norge ställer rigorösa särkrav på import. Flera decennier av kunskap, forskning och utförande, genom hela värdekedjan ligger bakom den status man beskyddar här i Norge i dag. 

Lantbrukets förmåga att ta till sig utfordringar, forska på lösningar och implementera forskning är någonting av det som imponerar mest. Hela näringen tar klimatet och miljön på fullaste allvar, det läggs gemensamma mål för att man skall kunna producera mer mat med mindre utsläpp per enhet. I fjol mottog Norska lantbruksministern Olaug Vervik Bollestad en specialrapport från FN:s klimatpanel.

Rapporten handlade om hotet klimatförändringarna skapar för mattryggheten världen över. Sammanhanget mellan klimatutsläpp, mattrygghet, användandet av landareal och ekosystem beskrivs på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. FN rekommenderar därför alla land att öka produktionen av mat till egen befolkning. I dag har Norge under 60 % av självförsörjningsgrad, (det högsta talet i världen) och även om åsikterna bland politiker är många är det i slutändan naturliga förhållanden som jord och klimatförhållanden som sätter förutsättningarna för livsmedelsproduktion.

Norge har på grund av närheten till Golfströmmen mycket stabila temperaturer som gör att man i både Telemark och Hardanger har Norges största fruktdistrikt. Jordmånen och det stabila temperaturerna skapar ett gott klimat för mer än 700 000 fruktträd, äpplen, plommon, päron och körsbär. Den norska bondens småskalighet är också en av det viktigaste nycklarna till den succén Norge skördar. Norge är småskalighetens och inte minst den så kallade KORTRESTA matens vagga, här hittar man över 6000 olika mindre och större äppelodlingar, alla med sina egna särdrag och smaker. Här hittar man i dag över 400 olika små lokala ysterier,(Norge är världsledande på ostar, Frankrike på andra plats med ungefär 365 olika ostar) Här hittar man mer än 600 olika små bryggerier, här hittar du ett oräkneligt antal små producenter med lokala produkter spridda över hela landet som bidrar till att den norska självförsörjningsgraden är så hög som 60 %. 

Det är inte alls så underligt eller ens förvånansvärt att Norge har skapat sig själv en status som landet med "kvalitet i världsklass" när vi räknar in alla det olika produkterna och förhållandena som existerar i landet. Jag vågar med eftertryck annonsera ut att Norge är världens bästa land att bo i då du vet att du alltid till alla tider på året var som helst kan välja norska råvaror och den förmånen anser norrmän som en självklarhet, detta är landet med väldigt många nationella mat-skatter man har all anledning vara stolta över. 


Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge