Den Norska bondens insats för friska djur betyder minsta möjliga användning av antibiotika som i sin tur också betyder mindre och betydligt färre resistenta bakterier. Redan 1994 startade en enad och samlad Norsk husdjursnäring med projektet, "friskare djur och mindre användning av antibiotika". (Hela den nordiska- Svenska, Danska, Isländska och Finländska husdjursnäringen kom med 1996 på samma bana). Efter bara fem år var antibiotika användningen i Norge reducerad med 40 % och till fördel för den allmänna folkhälsan har den norska husdjursbonden fortsatt med att reducera medicin förbruket.
Lantbrukets förmåga att ta till sig utfordringar, forska på lösningar och implementera forskning är någonting av det som imponerar mest. Hela näringen tar klimatet och miljön på fullaste allvar, det läggs gemensamma mål för att man skall kunna producera mer mat med mindre utsläpp per enhet. I fjol mottog Norska lantbruksministern Olaug Vervik Bollestad en specialrapport från FN:s klimatpanel.
Rapporten handlade om hotet klimatförändringarna skapar för mattryggheten världen över. Sammanhanget mellan klimatutsläpp, mattrygghet, användandet av landareal och ekosystem beskrivs på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. FN rekommenderar därför alla land att öka produktionen av mat till egen befolkning. I dag har Norge under 60 % av självförsörjningsgrad, (det högsta talet i världen) och även om åsikterna bland politiker är många är det i slutändan naturliga förhållanden som jord och klimatförhållanden som sätter förutsättningarna för livsmedelsproduktion.
Norge har på grund av närheten till Golfströmmen mycket stabila temperaturer som gör att man i både Telemark och Hardanger har Norges största fruktdistrikt. Jordmånen och det stabila temperaturerna skapar ett gott klimat för mer än 700 000 fruktträd, äpplen, plommon, päron och körsbär. Den norska bondens småskalighet är också en av det viktigaste nycklarna till den succén Norge skördar. Norge är småskalighetens och inte minst den så kallade KORTRESTA matens vagga, här hittar man över 6000 olika mindre och större äppelodlingar, alla med sina egna särdrag och smaker. Här hittar man i dag över 400 olika små lokala ysterier,(Norge är världsledande på ostar, Frankrike på andra plats med ungefär 365 olika ostar) Här hittar man mer än 600 olika små bryggerier, här hittar du ett oräkneligt antal små producenter med lokala produkter spridda över hela landet som bidrar till att den norska självförsörjningsgraden är så hög som 60 %.
Det är inte alls så underligt eller ens förvånansvärt att Norge har skapat sig själv en status som landet med "kvalitet i världsklass" när vi räknar in alla det olika produkterna och förhållandena som existerar i landet. Jag vågar med eftertryck annonsera ut att Norge är världens bästa land att bo i då du vet att du alltid till alla tider på året var som helst kan välja norska råvaror och den förmånen anser norrmän som en självklarhet, detta är landet med väldigt många nationella mat-skatter man har all anledning vara stolta över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar