torsdag 25 februari 2021

Barn och Mat!

Högst på önskelistan har alltid stått och står fortsättningsvis BARN och MAT, därefter tätt följd av en önskan om internationalisering av den Finländska matkulturen (FECO)och sist men inte minst en Finlandssvensk måltidsakademi (FSMAKA).

BARN och MAT är det jag prioriterar före allt annat och när jag nu nämner detta så kommer vi ofrånkomligt in på området skolmat. Finland har haft kostnadsfria skolluncher för elever i grundskolan sedan 1948, och vi kan skryta med att Finland var det första landet i världen som skapade denna sociala förmån. Mycket har hänt sedan den gången och det mesta har på det senaste 30 åren gått i helt fel riktning. Maten, måltiden och gemenskapen runt skollunchen har bokstavligen berövats barnen genom främst av allt, politisk ovilja, nedskärningar och centraliseringar. Det små köken runt omkring i landet har skrotats och personalen har kastats in i oproportionella och ohållbara förhållanden där hanteringen av maten inte längre är det viktigaste. 

Skolornas kök har blivit till livsmedelsindustriella löpande band fabriker där skolornas matsalar närmast reflekterar den samma principen som en pälsdjursfarms mathantering. Ingen större empati för varken maten eller den som skall äta den ändå vi vet att måltiden och maten är så viktig. En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostra. 

Jag nämnde att vi i Finland kan skryta över att vi var det första landet i världen med att ge en kostnadsfri skollunch, men det är också det enda vi kan skryta över i det här sammanhanget. Det finns ett antal andra länder, som nu inte direkt kan skryta över att det var först i världen med skolmat, men som däremot med all kraft kan skryta över att det har en större förståelse för vad en skolmåltid innebär och att de är betydligt bättre rustade och inte minst kapabla och villiga ge barnen den bästa behövliga uppmärksamheten under en skollunch. 

Som bidragsgivare och stor stöttepelare till ISMD, kan jag informera om att det pågår ett gigantisk arbete på internationell nivå för förståelsen för skolmåltider, någonting som man i Finland tydligen inte velat vara en del av, vad det kan bero på kan vi bara spekulera i, personligen tror jag att man i Finland är för upptagen tro att man är bäst i världen, även om det är en utopi!

Sedan december 2010 har Norge, Storbritannien, Schweiz och USA delat exempel på policyer och metoder för att främja hälsosam kost i skolorna. Med liknande utmaningar och framgångar på båda sidor om Atlanten ville man hitta ett sätt att öka medvetenheten om vikten av god näring bland barn och främja hälsosamma matvanor både hemma och i skolan - och så uppstod programmet ISMD och den internationella skolmåltidens dag som firas varje år den 11 mars

Sedan lanseringen 2010 har den samlat lärare och studenter, beslutsfattare, skolkockar, kockar, mat- och näringspersonal, skolor och samhällen, välgörenhetsorganisationer, företag och hälso- och sjukvårdspersonal samt privata bidragsgivare från hela världen för att prata om vikten av skolmåltider och dess inverkan på välbefinnande och utbildning.

Vi ser fram emot firande av ISMD och den Internationella skolmåltidens dag 2021. ISMD som organisation syftar till att uppmuntra barn och ungdomar runt om i världen (med stöd från sina lärare) att ansluta och prata med varandra om maten de äter och den roll den spelar i deras liv.

Årets tema 2021 är ”Ät för hälsan” och utforskar prisvärda, näringsrika livsmedel och kopplingar mellan mat och näring och barns fysiska och psykiska hälsa. Detta är elevernas och skolmåltidens dag, som skall samla barn och samhällen över hela världen för att dela med sig av sina erfarenheter, berättelser och nyheter. Årets tema uppmuntrar eleverna att tänka på sin favoritmat och näringsprojekt de har varit med om och lära sig vilka livsmedel som får dem att känna sig hälsosamma, ge dem mer energi eller hjälpa dem att koncentrera sig bättre i skolan.

Inför dagen kan skolpersonal uppmuntra unga människor att tänka på och diskutera sina favoriträtter och måltider på det sätt som passar bäst för deras speciella inlärningsmiljö. Det viktigaste är att fira den rika mångfalden av matönskningar som säkert finns i varje klassrum.

Vad är syftet med International School Meals Day och organisationen ISDM?

-Målet vårt är att: Öka medvetenheten om vikten av näringskvaliteten i skolmåltidsprogram över hela världen och betona sambandet mellan hälsosam kost, utbildning och bättre lärande.

-Ansluta barn runt om i världen för att främja hälsosamma matvanor och främja välbefinnande i skolorna samt dela framgångshistorier från skolmåltidsprogram över hela världen

-Markera forskningsaktiviteter i skolmåltidsprogram över hela världen och öka medvetenheten om de hunger- och fattigdomsfrågor som tas upp genom skolutfodringsprogram.

ISMD stöds av:

https://www.wfp.org/school-meals

https://schoolnutrition.org/

Skolmat Norge

NCBI





Bon Appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen