Skolornas kök har blivit till livsmedelsindustriella löpande band fabriker där skolornas matsalar närmast reflekterar den samma principen som en pälsdjursfarms mathantering. Ingen större empati för varken maten eller den som skall äta den ändå vi vet att måltiden och maten är så viktig. En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostra.
Sedan december 2010 har Norge, Storbritannien,
Schweiz och USA delat exempel på policyer och metoder för att främja hälsosam
kost i skolorna. Med liknande utmaningar och framgångar på båda sidor om
Atlanten ville man hitta ett sätt att öka medvetenheten om vikten av god näring
bland barn och främja hälsosamma matvanor både hemma och i skolan - och så
uppstod programmet ISMD och den internationella skolmåltidens dag som firas
varje år den 11 mars
Sedan lanseringen 2010 har den samlat
lärare och studenter, beslutsfattare, skolkockar, kockar, mat- och
näringspersonal, skolor och samhällen, välgörenhetsorganisationer, företag och
hälso- och sjukvårdspersonal samt privata bidragsgivare från hela världen för att prata om vikten av
skolmåltider och dess inverkan på välbefinnande och utbildning.
Vi ser fram emot firande av ISMD och den Internationella skolmåltidens dag 2021. ISMD som organisation syftar till att
uppmuntra barn och ungdomar runt om i världen (med stöd från sina lärare) att
ansluta och prata med varandra om maten de äter och den roll den spelar i deras
liv.
Årets tema 2021 är ”Ät för hälsan” och
utforskar prisvärda, näringsrika livsmedel och kopplingar mellan mat och näring
och barns fysiska och psykiska hälsa. Detta är elevernas och skolmåltidens dag,
som skall samla barn och samhällen över hela världen för att dela med sig av
sina erfarenheter, berättelser och nyheter. Årets tema uppmuntrar eleverna att
tänka på sin favoritmat och näringsprojekt de har varit med om och lära sig
vilka livsmedel som får dem att känna sig hälsosamma, ge dem mer energi eller
hjälpa dem att koncentrera sig bättre i skolan.
Inför dagen kan skolpersonal uppmuntra unga människor att tänka på och diskutera sina favoriträtter och måltider på det sätt som passar bäst för deras speciella inlärningsmiljö. Det viktigaste är att fira den rika mångfalden av matönskningar som säkert finns i varje klassrum.
Vad är syftet med International School
Meals Day och organisationen ISDM?
-Målet vårt är att: Öka medvetenheten om vikten av näringskvaliteten i skolmåltidsprogram över hela världen och betona sambandet mellan hälsosam kost, utbildning och bättre lärande.
-Ansluta barn runt om i världen för att främja hälsosamma matvanor och främja välbefinnande i skolorna samt dela framgångshistorier från skolmåltidsprogram över hela världen
-Markera forskningsaktiviteter i
skolmåltidsprogram över hela världen och öka medvetenheten om de hunger- och
fattigdomsfrågor som tas upp genom skolutfodringsprogram.
ISMD stöds av:
https://www.wfp.org/school-meals
Bon Appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar