tisdag 23 februari 2021

Finlands Svenska Måltidsakademi, vad är vi, vad vill vi?

Förberedelser & stiftande av Finlands Svenska Måltidsakademi.

Det avgörande steget för att kunna skapa Finlands Svenska Måltidsakademi togs redan på våren 2019 av en skara människor involverade i den finländska gastronomin som samlade sig till ett första möte på Hanaholmen kulturcentrum i Helsingfors för att dryfta bildandet av en finlandssvensk måltidsakademi och efter grundligt övervägande blev alla överens om att bilda en interimsstyrelse, själva arkitekten i förberedelserna för grundandet av akademin. 

Interimsstyrelsen hade så under hösten 2019 till tidig vår 2020 hunnit med 8 möten varav det första skedde på Åland och det resterande 7 möten skedde digitalt över en upprättad teamsplattform från sen höst 2019 till vårvintern 2020. Föreningen fick sina stadgar och etableringsanmälan godkänd av Paten och registerstyrelsen den 18 december 2019 och därmed blev föreningen registrerad som Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. Med sin hemort Helsingfors.

Finlands Svenska Måltidsakademi grundades under något extrema förhållanden, en pandemi, Covid-19 hade lagt en hel värld i ett stillastående läge. Detta gjorde att så gott som alla människor blev mer eller mindre fråntagna sin rörelsefrihet och kontakten till andra människor skedde främst genom digitala kanaler och så blev det även för Finlands Svenska Måltidsakademi, akademins konstituerande möte skedde den 28 mars 2020 över den digitala plattformen Microsoft Teams och med det var Finlands Svenska Måltidsakademi officiellt befästad. 


Akademins målsättning och framtid

Finlands Svenska Måltidsakademis målsättning blir som det också framkommer i akademins syftesparagraf och stadgar att främja den finlandssvenska mat- och dryckeskulturen, visa fram och berätta om den finlandssvenska matkulturens ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet och idéer om nyskapade innovationer förankrade i traditionen. Akademin vill lyfta fram dess matlagare, odlare och livsmedelsproducenter, maträtter och måltider som format och formar den finlandssvenska identiteten genom historien, både i hemmet, i offentlig matlagning och inom den kommersiella restaurangnäringen. Akademin vill med detta vara ett språkrör som kan ombesörja för att man blir varse sina kulturella rättigheter för att bevara och utveckla matkulturen bland finlandssvenskar både inom och utanför Finland.

Det sägs också att det är under måltiden som barn fostras till goda samhällsmedborgare. Den gemensamma måltiden har betydelse allt ifrån mikroklimatet i familjeköket till det storpolitiska mötet. Vid matbordet kan man finna en gemensam avslappnande nämnare som möjliggör samtal, diskussioner och i sista hand politiska beslut. Måltiden skapar ett viktigt socialt klister och har ofta varit utgångspunkten för internationellt avgörande samtal om krig och fred i vår tid liksom i det förflutna. Det goda samtalet vid matbordet är såväl demokratins som vetenskapens umgängesform. Akademin vill främja alla dessa aspekter av måltiden, och i synnerhet verka för att barn och unga utvecklar goda matvanor och får kunskap om den finlandssvenska matkulturen.

Finlands Svenska Måltidsakademi har som sitt uppdrag att också lyfta fram det regionala skillnaderna i den finlandssvenska matkulturen därför ingår det också i akademistyreslen ett antal landskapsombud, ombud för Åland, Åboland, Nyland och Österbotten, ombud som övervakar och för en talan för den egna regionen på bäst möjliga vis.

Vad är då matkultur?

Matkultur är ett vitt begrepp som fokuserar på den kulturella sidan av produktion, distribution och konsumtion av mat och dryck.  Faktorer som påverkar en matkultur inkluderar tillgång till råvaror, matlagningsteknik och -traditioner samt religiösa matregler, men också idéer om vad som är hälsosamt, trendigt eller på annat sätt åtråvärt - och tvärtom. 

Det finns en del som menar att det inte finns några speciella maträtter som skulle vara utmärkande för Svenskfinland, men att den finlandssvenska matkulturen i stället består av traditioner och vanor, det stämmer till en del men den 
har som så många andra matkulturen också sina egna särdrag, den har formats av egna landskapsrätter och inte minst sockenrätter som alla har sin lokal anknytning och egna historia, mat som på alla sätt och vis varit med om att forma vår finlandssvenska identitet. Mycket av vår finlandssvenska matkultur består alltså av regionala skillnader men den är också förknippad med Sverige, det kan vi inte förneka, vi har en lång historisk bakgrund med Sverige som sträcker sig 700 år tillbaka i tid, under denna tid har det självklart formats en unik sammanflätad matkultur som starkt bidragit till att många kontaktytor mellan den Finlandssvenska och den svenska matkulturen har skapats.

Våra matvanor skiljer sig beroende på var i landet man bor och vilket modersmål man använder, det som är vanligt i den finskspråkiga delen av Finland kan vara helt olik de matvanor man har i den svenskspråkiga delen av landet även om man påverkats av varandra genom tiden. Den Finlandssvenska matkulturen är som all annan matkultur i en ständig förvandling men den matkulturella tillhörigheten klamrar sig ändå fast i historien.

Alla nämnda målsättningar kommer vi i akademin att kunna jobba för även under den rådande pandemin när vi har tillgång till det digitala mötena men vi ser ändå fram emot den fysiska kontakten till folk runt omkring oss när det väl öppnas för det, på så vis kan vi också nå ut till folk omkring oss på ett mera nära och förtrognare vis än bara genom digitala media, det skapar större tillit mellan oss och vår publik.

Finlands svenska måltidsakademi (FSMaka i vardagligt tal) såg som sagt dagens ljus i mars 2020 mitt under denna förfärliga pandemi. Covid-19 slog till med sin fulla kraft och länder var tvungna stänga ner bland annat skolor, barnträdgårdar, restauranger, och sina gränser för att isolera sig mot spridning av smittan. 

Hela samhällen stängdes ner och människor isolerades från sina allra mest vardagliga och sociala sysslor, nämligen att kunna umgås, träffas och ha social kontakt, detta gällde också för Finlands Svenska Måltidsakademi. Vi människor är inte skapta för att ströva omkring i en ensamhet, vi är sociala varelser som behöver den där fysiska kontakten för att kunna existera i ett samhälle. 

Nu riktar akademin blicken framåt med den förhoppningen om att vi skall kunna mötas till ett publikt evenemang i oktober i år 2021. Vi planlägger en fest tillsammans med Finlands Svenska Marthaförbund under den Finlandssvenska matkulturdagen som har sitt 30 års jubileum den 9 oktober detta år 2021.

Lägg redan nu detta datum, lördagen 9 oktober 2021 bakom örat, det lär bli en ordentlig fest för det är som sagt den Finlandssvenska matkulturdagen som firas varje år instiftad av Finlands svenska Marthaförbund och som i år har sitt 30 års jubileum. 

PS:  Vill du bli medlem i Finlands Svenska Måltidsakademi så är du hjärtligt välkommen med i föreningen. Gå in på vår hemsida och läs mera. Sidan uppdateras jämt. 

Hemsidan hittar du här:  www.måltidsakademin.fi 
Akademin på facebook:  Finlands Svenska Måltidsakademi


Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. 
Christian Tikkanen
Sekreterare

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen