söndag 14 mars 2021

Det småskaliga producenterna.


Hjältarna som inte blev nämnda.

Covid-19 pandemins stora förlorare är 300 miljoner svältande människor. Hur klarade vi av att överse dem som drabbas hårdast av pandemins verkningar? Hur säkrar vi mera lokalproducerad mat och god näring när nästa kris drabbar oss frågar sig den Norska biståndsjournalisten Alf Berg. Alf Berg har jobbat med mat säkerhet och fattigdom i Afrika och Asien i över två decennier.

I mars 2020 blev det i loppet av en vecka gjort avgörelser och beslut som gjorde att det över hela klotet ändrade fullständigt på hur folk skall leva sina vardagliga liv och inte nog med det, olikheterna bara ökade. Här i Norden har vi välfyllda matbutiker, ström, vatten och en välfärdsordning, kort sagt en otrolig trygghet. Då Indien satte i gång sina första restriktioner måste folk avsluta sina arbeten omedelbart, där och då, tvungna att resa långa distanser på överfyllda tåg för att vända hem till sina registrerade hemorter. Smittofaran var enorm, men kompensationen för tvungen arbetslöshet var närmast obefintlig, för som vi vet, så finns det ingen arbetslöshetskassa i Asien. Resultatet av detta blev omfattande svält, polisvåld och slitage på förhållandena i fattiga familjer.

Om det är någonting som den här krisen har visat oss så är det hur svårt det är för oss att sätta oss in lidelserna bland världens fattigaste, även om det uppstår som konsekvens av våra egna val. För Europa var detta en kris med proportioner vi aldrig förr hade skådat och för de som bor eller jobbar i väst Afrika är Covid-19 knappt värre än malaria, kolera, tuberkulos eller noma*, det är pandemiska sjukdomar som stadigt rullar genom området och möts med likgiltighet och underfinansiering från världens rikaste länder. Alf Berg reser genom Bordeaux augusti 2020 och träffar där på en man från Senegal vid en afrikansk restaurang och han frågar honom varför samtliga på restaurangen bröt mot påbudet att bära munskydd, Alf blev först mött med ett leende, men så sa afrikanen: ” om du är född och uppvuxen i Casamance så har du levt och lever med en covid- pandemi varje år hela ditt liv, men nu har det bara blivit lite värre”.

I april månad blev det beräknat att kostnaderna för att hålla undan pandemin var uppe i 6 biljoner dollar, det är tio gånger mer än det som blev satt av till bekämpning av HIV/ aids mellan 2000 - 2015. Att kalla I-ländernas reaktion på pandemin för rasistiskt är bara en underskattning. FN:s matvaruprogram konstaterade redan i april att 260 miljoner människor kommer att få uppleva svält och brist på matvarusäkerhet det nästa åren på grund av nedstängningarna. De långsiktiga siffrorna är betydligt högre och senare under året upplyste WFP att minst 130 miljoner människor kommer att få bereda sig på en svältkatastrof (en famine*).

Det politiska motståndet mot restriktionerna och dess skadeverkningar har naturligt nog varit mest dominerande i Afrika. Tanzanias president blev över en natt världskänd för att han sände en kanyl med olja och extrakt från en papaya till covid testning och bägge delar testade positivt för viruset. Det kan verka som ett billigt stunt, men Presidenten var självklart livrädd för hur ”lockdown- svälten” ville prägla landet i lång tid framöver. Precis som våra egna ledare var mest upptagna av egna lungor så var han extremt upptagen av Tanzanias svältande barn. Malawi motsatte sig också restriktioner så länge det lät sig göras. En ny Norsk rapport påvisar att restriktionerna i Etiopien har medfört till en betydande försvagning i tilliten till regeringen hos befolkningen och det samma gäller även i andra land med stor fattigdom och brist på öppenhet. Både USA och Peru har haft stort missnöje och till och med uppror i kölvattnet av vårens restriktioner.

Vad har så detta med lokal, ren mat att göra? ALLT, bokstavligt talat. Enligt världsbanken handlar svältkatastrofen primärt inte om nedsatt produktion, men om att distributionskanalerna drabbas därför att det mest grundläggande logistik- och infrastruktur funktionerna stoppar upp när folk fråntas sina jobb av det globala politiska institutionernas lockdown tänkande. Där som den lokala matproduktionen hade varit mera utvecklad och varorna hade varit mera diversifierade och lagringen bättre så kunde antalet fattiga som dör som följd av restriktionerna varit betydligt lägre. Att inte orienteringen från I-ländernas Utvecklingsministrar om implikationerna och förslag till lösningar för världens fattiga inkluderas i regeringarnas många återkommande presskonferenser om corona- situationen är lite annat än en kommunikationsskandal, siffrorna över det svältande är enorma.

Om vi räknar med att runt 10 % av befolkningen i världens fattigaste land är under 5 år så vill runt 2
miljoner barn under 5 års ålder dö det närmaste åren på grund av svältrelaterade sjukdomar, det vill säga lika många som så långt totalt har dött av pandemin i alla åldersgrupper, och i tillägg kommer självklart alla de som är äldre än fem år, dvs, den resterande 90 procenten. Dödssiffrorna kan komma att överstiga flera tiotals miljoner, restriktionerna utgör alltså en långt större global hälsofara än själva viruset.

Kan vi avskriva kritiken av den globala responsen som efterklokhet? Är det oansvarigt att bara hålla avstånd, använda ansiktsmask och reglera logistik? ”Var redo” principen är i liten grad utvecklad för situationer där nackdelen med åtgärderna är stora, till och med potentiellt större än hoten de skall kämpa emot", skrev åtta professorer och medicinska forskare i en krönika i februari 2021.

Om varken hälsodirektörer, Statsministrar, Utvecklingsministrar, Hälsoministrar eller någon ekonom i institutionerna klarar av se för sig att detta ville påverka matvarupriserna globalt eller föra till att driva flera hundra miljoner människor ut i en akut matvarubrist så saknar de ämne till både holistiskt tänkande och empati, och det saknar de till en så stor grad att vi bör ställa oss frågan om vi önskar att det alls skall få ha en så stor beslutande makt. Men de nordiska länderna kan väl inte göra detta ensamma säger någon. Argumentet har använts mot Sveriges tillnärmning: ”om Sverige står ensam står alla, så drabbas väl världsekonomin lika hårt och också Sveriges ekonomi?”

Men frågan är nog hellre denna: Om inte vi skulle säga ifrån, vem skall då göra det? Om inte världens rikaste land som Norge klarar av att motsätta sig en global strategi som skapar enorma skillnader och kostar miljoner av liv, hur skall då Tanzania och Malawi klara av att motstå pressen när bägge har enorma ekonomiska utfordringar och avsevärt mindre diplomatiskt kapital?

I fjol våras klappade vi i händerna för all hälsovårdspersonal under den första vågen av pandemin, fullt förtjänt, men den finns också andra hjältar som aldrig fick några applåder, som inte nådde TV sändningar och tidningsspalter. De som trotsar monokultur-industrin, som varje dag går ut på åkern i Malax eller Mzuzu för att plöja upp åkern så att det kan ge folk runt sig ren, näringsrik mat, även om hela världens matvaruindustri motarbetar dem. Vågar var och en av oss gå med dem i kampen för en rättvisare värld, där alla får den mat de behöver, även om många av världens vita politiker inte verkar se hur prekärt detta är? Vågar vi kräva att det bästa nordiska modellerna för nära och hållbar matvaruproduktion kan användas för att inspirera bättre produktion i fattiga land? Vågar vi ta det bästa av en själv hjälpt bondes kunskaper från ett våtmarksområde i Syd Afrika och göra den kunskapen till vår egen? Är vi villiga till att kräva att våra välfödda politiker bygger nätverk som gör sådant utbyte möjlig? Är vi villiga inse att alla är lika mycket värt?

* Famine =  en utbredd matbrist som orsakas av krig, inflation, fel på gröda, befolkningsobalans och regeringspolitik.

* Noma = en sjukdom som få känner till men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter så småningom upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser barn med noma. 

Källhänvisningar: 

Läkare utan gränser  
Ren Mat
WHO Pandemic effects on hunger
WFP Healt and nutrition in Africa under Covid-19


Bon appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge