söndag 7 mars 2021

Potatis & Purjo Capuccino

Recept för 4 personer 
Ingredienser:

10 mandelpotatisar
1 hel purjo
1 liter grönsaksfond (egen lagad är ju en självklarhet)
1 msk salt
1 krm svartpeppar
3 dl tjock grädde

1:Skala potatisen och skär i mindre bitar. lägg i kastrull som rymmer minst 2-3 liter.

2: Skär av rotändan på purjolöken och snitta den upp längden och avlägsna eventuella jordrester, skär den därefter i mindre bitar och lägg i kastrullen med potatisen. 

3: Tillsätt grönsaksfonden och koka potatisen och purjon under lock tills det är helt mjuka och nästan börjat falla sönder.

4: Mixa soppan med en stavmixer till en jämn och slet konsistens.

5: Tillsätt halva mängden grädde, salta och peppra samt smaka av och låt småputtra, under tiden vispar du den resterande mängden grädde till tämligen löst skum.

6: Tillsätt det lättvispade gräddskummet i den varma soppan under omrörning. Tag av värmen och servera genast. Vill du kan du om du har tillgång till ramslök tillsätta den i soppan redan i det första skedet.

Bon appetit 

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen