torsdag 4 mars 2021

Framtidens vinproduktion!

Stadigt flera vinproducenter erkänner viktigheten av klimat- och miljöanpassad vinproduktion. Konsumenterna innehar också en stor roll och efterfrågan
på hållbara produkter har också ökat. Men hur skall man kunna veta att vinet man har valt inte är en klimat- och miljövärsting? Finns det svanmärkta viner? Är ett av svaren att välja ekologiskt? 
Det statsägda Vinmonopolet i Norge, genomför en ny märkningsordning som skall vägleda sina kunder genom djungeln av miljöcertifieringar. Och snart har även det andra nordiska ländernas statsägda vinbutiker högst sannolikt börjat med det samma, märkesordningen kommer bli en nordisk formalitet som det flesta vinproducenter också är positiva till och välvilligt accepterar.

Vinflaskan som står på bordet har haft en lång och utfordrande resa. Har den förlorat lite av strukturen och komplexiteten som följd av ännu en knallvarm sommar som gav den en rekordtidig druvskörd? Är det kanske en något nedsatt koncentration som följd av en överdriven bevattning av vinplantan och dess rötter, som aldrig behövde söka naturliga vattenförekomster långt nere i den mineralrika jorden? Har bekämpningen av mjöldagg efter den fuktiga sensommaren, eller besprutningscocktailen mot vinlöss smugit sig in i smakbilden?

Vi kan med en gång slå fast att det är väldigt svårt för oss vanliga dödliga kunna känna smaken av klimat- och miljöanpassad vinproduktion. För att överhuvudtaget veta om vinflaskan på bordet är producerad på ett helhetligt sätt som är bra för klimatet och miljön måste vi söka och luta oss tillbaka på andra verktyg än våra smaklökar. För en konsument är det närmast omöjligt att hålla sig orienterad över producenternas klimat- och miljöarbete. Ekologiskt certifierade produkter kan vara en vägvisare och ett steg i rätt riktning, men ekologisk produktion tar inte så stor hänsyn eller vara på det viktigaste klimatfaktorerna som emballage, bränsle och användande av förnybar energi.

Det existerar runt 50 internationella certifieringsordningar för alkoholhaltiga drycker som har klimat- och miljöaspekter i sig i varierande grad och antalet är ökande. Lite förenklat kan man säga att det har skett mera på klimat- och miljöområdet i den här branschen det sista året än vad det har skett på det senaste 6 åren. Den statliga alkoholförsäljningen efterlyser ett gemensamt internationellt regelverk, för med dagens kunskap runt klimat- och miljöförändringarna är det goda förutsättningar för att etablera en gemensam internationell ram för just certifiering som famnar dagens viktigaste utfordringar för vinindustrin. Man kunde till exempel ha något liknande som EU-blomman eller Svanmärket för produkter.

Det pågår ett internationell arbete knutet till ”sustainable wine” men det är en process som kan ta en allt för lång tid, något vi rätt och slätt inte kan sitta och vänta på. Det Norska vinmonopolets märkesordning bygger på några grundläggande principer som måste följas, bland annat att producenten är kontrollerad av en oavhängig tredje part/certifierare, att märkesordningen stöds nationellt och att certifieringen är riktad mot det väsentligaste miljöaspekterna och är öppen och tillgänglig för alla. Per idag är det 16 av det 50 globala certifieringarna som tar vara på det Norska Vinmonopolets kriterier.

Ett av länderna som ligger i förarsätet inom miljöcertifiering är Österrike. 13 procent av den odlade vinarealen i landet är certifierad under ”Sustainable Austria” (SA) och sedan certifieringsordningen blev etablerad för fem år sedan har antalet tillknutna producenter ökat från 51 till 230.
-Vinproducenter som är orienterade i hållbar produktion, upplever en ökad efterfrågan på sina produkter på den internationella marknaden säger Chris York, direktör för Sustainable Austria.

SA har utvecklat ett digitalt verktyg som övervakar aktiviteten innanför det sju områden som ordningen betonar: Klimatutsläpp, energiförbrukning, vatten och material, biodiversitet, jord och kvaliteten på vinerna. För varje område är det graderingar som mäter och motiverar till hållbar produktion berättar Chris Yorke. Hållbarhetscertifieringen har gett ett bättre perspektiv på driftspraksisen ute på vinjorden och i vinkällaren. Där uppmärksamheten tidigare var riktad mot växtskydd och förbud mot ogräsbesprutning diskuteras det nu även andra förhållanden i vinproduktionen, som hur och varför jorden ofta skall kultiveras, teknik på hur man skall tillföra växtskyddsmedel och hur man skall minska på bränsleförbrukningen. 

I tillägg tänker man mycket på och diskuterar olika aspekter för nyplantering av vinområden, som en långvarig jordförbättring, uppbindningsmetoder, val av mögelresistenta druvsorter och mycket annat. Man får ett intryck av att det har uppstått en snöbollseffekt sedan ordningen startade säger Yorke.

Ett av världens ledande vinområden inom miljöcertifiering är California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA). Ordningen representerar 32 procent av Californias totala vinproducerande areal. Mer än 2200 vingårdar och över 80 % av allt vin producerad i California är certifierad genom CSWA.

Man betonar speciellt vattenförbruket och upplever att certifieringen ger betydande förbättringar. Alla vingårdar i California mäter och övervakar nu det egna förbruket av vatten och har bestämt sig för strategier som reducerar vattenförbrukningen. Väldigt många har börjat använda sig av dropp-bevattning, en effektiv metod för att minska på vattenförbruket.

Åtgärderna sträcker sig från högteknologiska målsättningar till regler för hur man skall använda minsta möjliga mängd vatten när man tvättar golvet i vinlagringskällaren. Man bygger också egna dammar där vattnet från rensning, tvättning och liknande samlas upp och renas för att sedan användas till bevattning av jorden. Vinproducenterna i California upplever klimatförändringarna på kroppen med ständigt oftare förekommande torka och bränder. Man är också överens om att arbetet med klimat och miljö är mycket viktigt för vinindustrin och man tror och menar att man i framtiden vill uppleva att ny teknologi och innovation vill styrka arbetet för en hållbar utveckling i vinproduktionen.

Det Norska Vinmonopolet är en av världens största importörer av vin och de att Norges statsägda Vinmonopol efterfrågar miljöcertifierade produkter ger en tydlig signal till världens vinproducenter. För tillfället är det först och främst stilla och mousserande viner som är certifierade, men ordningen börjar nu också breda ut sig till både cider och whiskyn. Det är i allas vårt intresse att värna om klimatet och miljön och dryckjom skal inte vara undantagen den här viktiga nödvändigheten. Vi utbringar en skål för det viktiga klimat- och miljöarbetet över alla områden.

Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen