Vi kan med en gång slå fast att det är väldigt svårt för oss vanliga dödliga kunna känna smaken av klimat- och miljöanpassad vinproduktion. För att överhuvudtaget veta om vinflaskan på bordet är producerad på ett helhetligt sätt som är bra för klimatet och miljön måste vi söka och luta oss tillbaka på andra verktyg än våra smaklökar. För en konsument är det närmast omöjligt att hålla sig orienterad över producenternas klimat- och miljöarbete. Ekologiskt certifierade produkter kan vara en vägvisare och ett steg i rätt riktning, men ekologisk produktion tar inte så stor hänsyn eller vara på det viktigaste klimatfaktorerna som emballage, bränsle och användande av förnybar energi.
Det existerar runt 50 internationella certifieringsordningar för alkoholhaltiga drycker som har klimat- och miljöaspekter i sig i varierande grad och antalet är ökande. Lite förenklat kan man säga att det har skett mera på klimat- och miljöområdet i den här branschen det sista året än vad det har skett på det senaste 6 åren. Den statliga alkoholförsäljningen efterlyser ett gemensamt internationellt regelverk, för med dagens kunskap runt klimat- och miljöförändringarna är det goda förutsättningar för att etablera en gemensam internationell ram för just certifiering som famnar dagens viktigaste utfordringar för vinindustrin. Man kunde till exempel ha något liknande som EU-blomman eller Svanmärket för produkter.
Det pågår ett internationell arbete knutet till ”sustainable wine” men det är en process som kan ta en allt för lång tid, något vi rätt och slätt inte kan sitta och vänta på. Det Norska vinmonopolets märkesordning bygger på några grundläggande principer som måste följas, bland annat att producenten är kontrollerad av en oavhängig tredje part/certifierare, att märkesordningen stöds nationellt och att certifieringen är riktad mot det väsentligaste miljöaspekterna och är öppen och tillgänglig för alla. Per idag är det 16 av det 50 globala certifieringarna som tar vara på det Norska Vinmonopolets kriterier.
-Vinproducenter som är orienterade i hållbar produktion, upplever en ökad efterfrågan på sina produkter på den internationella marknaden säger Chris York, direktör för Sustainable Austria.
SA har utvecklat ett digitalt verktyg som övervakar aktiviteten innanför det sju områden som ordningen betonar: Klimatutsläpp, energiförbrukning, vatten och material, biodiversitet, jord och kvaliteten på vinerna. För varje område är det graderingar som mäter och motiverar till hållbar produktion berättar Chris Yorke. Hållbarhetscertifieringen har gett ett bättre perspektiv på driftspraksisen ute på vinjorden och i vinkällaren. Där uppmärksamheten tidigare var riktad mot växtskydd och förbud mot ogräsbesprutning diskuteras det nu även andra förhållanden i vinproduktionen, som hur och varför jorden ofta skall kultiveras, teknik på hur man skall tillföra växtskyddsmedel och hur man skall minska på bränsleförbrukningen.
I tillägg tänker man mycket på och diskuterar olika aspekter för nyplantering av vinområden, som en långvarig jordförbättring, uppbindningsmetoder, val av mögelresistenta druvsorter och mycket annat. Man får ett intryck av att det har uppstått en snöbollseffekt sedan ordningen startade säger Yorke.
Åtgärderna sträcker sig från högteknologiska målsättningar till regler för hur man skall använda minsta möjliga mängd vatten när man tvättar golvet i vinlagringskällaren. Man bygger också egna dammar där vattnet från rensning, tvättning och liknande samlas upp och renas för att sedan användas till bevattning av jorden. Vinproducenterna i California upplever klimatförändringarna på kroppen med ständigt oftare förekommande torka och bränder. Man är också överens om att arbetet med klimat och miljö är mycket viktigt för vinindustrin och man tror och menar att man i framtiden vill uppleva att ny teknologi och innovation vill styrka arbetet för en hållbar utveckling i vinproduktionen.
Det Norska Vinmonopolet är en av världens största importörer av vin och de att Norges statsägda Vinmonopol efterfrågar miljöcertifierade produkter ger en tydlig signal till världens vinproducenter. För tillfället är det först och främst stilla och mousserande viner som är certifierade, men ordningen börjar nu också breda ut sig till både cider och whiskyn. Det är i allas vårt intresse att värna om klimatet och miljön och dryckjom skal inte vara undantagen den här viktiga nödvändigheten. Vi utbringar en skål för det viktiga klimat- och miljöarbetet över alla områden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar