torsdag 4 mars 2021

Framtidens vinproduktion!

Stadigt flera vinproducenter erkänner viktigheten av klimat- och miljöanpassad vinproduktion. Konsumenterna innehar också en stor roll och efterfrågan
på hållbara produkter har också ökat. Men hur skall man kunna veta att vinet man har valt inte är en klimat- och miljövärsting? Finns det svanmärkta viner? Är ett av svaren att välja ekologiskt? 
Det statsägda Vinmonopolet i Norge, genomför en ny märkningsordning som skall vägleda sina kunder genom djungeln av miljöcertifieringar. Och snart har även det andra nordiska ländernas statsägda vinbutiker högst sannolikt börjat med det samma, märkesordningen kommer bli en nordisk formalitet som det flesta vinproducenter också är positiva till och välvilligt accepterar.

Vinflaskan som står på bordet har haft en lång och utfordrande resa. Har den förlorat lite av strukturen och komplexiteten som följd av ännu en knallvarm sommar som gav den en rekordtidig druvskörd? Är det kanske en något nedsatt koncentration som följd av en överdriven bevattning av vinplantan och dess rötter, som aldrig behövde söka naturliga vattenförekomster långt nere i den mineralrika jorden? Har bekämpningen av mjöldagg efter den fuktiga sensommaren, eller besprutningscocktailen mot vinlöss smugit sig in i smakbilden?

Vi kan med en gång slå fast att det är väldigt svårt för oss vanliga dödliga kunna känna smaken av klimat- och miljöanpassad vinproduktion. För att överhuvudtaget veta om vinflaskan på bordet är producerad på ett helhetligt sätt som är bra för klimatet och miljön måste vi söka och luta oss tillbaka på andra verktyg än våra smaklökar. För en konsument är det närmast omöjligt att hålla sig orienterad över producenternas klimat- och miljöarbete. Ekologiskt certifierade produkter kan vara en vägvisare och ett steg i rätt riktning, men ekologisk produktion tar inte så stor hänsyn eller vara på det viktigaste klimatfaktorerna som emballage, bränsle och användande av förnybar energi.

Det existerar runt 50 internationella certifieringsordningar för alkoholhaltiga drycker som har klimat- och miljöaspekter i sig i varierande grad och antalet är ökande. Lite förenklat kan man säga att det har skett mera på klimat- och miljöområdet i den här branschen det sista året än vad det har skett på det senaste 6 åren. Den statliga alkoholförsäljningen efterlyser ett gemensamt internationellt regelverk, för med dagens kunskap runt klimat- och miljöförändringarna är det goda förutsättningar för att etablera en gemensam internationell ram för just certifiering som famnar dagens viktigaste utfordringar för vinindustrin. Man kunde till exempel ha något liknande som EU-blomman eller Svanmärket för produkter.

Det pågår ett internationell arbete knutet till ”sustainable wine” men det är en process som kan ta en allt för lång tid, något vi rätt och slätt inte kan sitta och vänta på. Det Norska vinmonopolets märkesordning bygger på några grundläggande principer som måste följas, bland annat att producenten är kontrollerad av en oavhängig tredje part/certifierare, att märkesordningen stöds nationellt och att certifieringen är riktad mot det väsentligaste miljöaspekterna och är öppen och tillgänglig för alla. Per idag är det 16 av det 50 globala certifieringarna som tar vara på det Norska Vinmonopolets kriterier.

Ett av länderna som ligger i förarsätet inom miljöcertifiering är Österrike. 13 procent av den odlade vinarealen i landet är certifierad under ”Sustainable Austria” (SA) och sedan certifieringsordningen blev etablerad för fem år sedan har antalet tillknutna producenter ökat från 51 till 230.
-Vinproducenter som är orienterade i hållbar produktion, upplever en ökad efterfrågan på sina produkter på den internationella marknaden säger Chris York, direktör för Sustainable Austria.

SA har utvecklat ett digitalt verktyg som övervakar aktiviteten innanför det sju områden som ordningen betonar: Klimatutsläpp, energiförbrukning, vatten och material, biodiversitet, jord och kvaliteten på vinerna. För varje område är det graderingar som mäter och motiverar till hållbar produktion berättar Chris Yorke. Hållbarhetscertifieringen har gett ett bättre perspektiv på driftspraksisen ute på vinjorden och i vinkällaren. Där uppmärksamheten tidigare var riktad mot växtskydd och förbud mot ogräsbesprutning diskuteras det nu även andra förhållanden i vinproduktionen, som hur och varför jorden ofta skall kultiveras, teknik på hur man skall tillföra växtskyddsmedel och hur man skall minska på bränsleförbrukningen. 

I tillägg tänker man mycket på och diskuterar olika aspekter för nyplantering av vinområden, som en långvarig jordförbättring, uppbindningsmetoder, val av mögelresistenta druvsorter och mycket annat. Man får ett intryck av att det har uppstått en snöbollseffekt sedan ordningen startade säger Yorke.

Ett av världens ledande vinområden inom miljöcertifiering är California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA). Ordningen representerar 32 procent av Californias totala vinproducerande areal. Mer än 2200 vingårdar och över 80 % av allt vin producerad i California är certifierad genom CSWA.

Man betonar speciellt vattenförbruket och upplever att certifieringen ger betydande förbättringar. Alla vingårdar i California mäter och övervakar nu det egna förbruket av vatten och har bestämt sig för strategier som reducerar vattenförbrukningen. Väldigt många har börjat använda sig av dropp-bevattning, en effektiv metod för att minska på vattenförbruket.

Åtgärderna sträcker sig från högteknologiska målsättningar till regler för hur man skall använda minsta möjliga mängd vatten när man tvättar golvet i vinlagringskällaren. Man bygger också egna dammar där vattnet från rensning, tvättning och liknande samlas upp och renas för att sedan användas till bevattning av jorden. Vinproducenterna i California upplever klimatförändringarna på kroppen med ständigt oftare förekommande torka och bränder. Man är också överens om att arbetet med klimat och miljö är mycket viktigt för vinindustrin och man tror och menar att man i framtiden vill uppleva att ny teknologi och innovation vill styrka arbetet för en hållbar utveckling i vinproduktionen.

Det Norska Vinmonopolet är en av världens största importörer av vin och de att Norges statsägda Vinmonopol efterfrågar miljöcertifierade produkter ger en tydlig signal till världens vinproducenter. För tillfället är det först och främst stilla och mousserande viner som är certifierade, men ordningen börjar nu också breda ut sig till både cider och whiskyn. Det är i allas vårt intresse att värna om klimatet och miljön och dryckjom skal inte vara undantagen den här viktiga nödvändigheten. Vi utbringar en skål för det viktiga klimat- och miljöarbetet över alla områden.

Bon appetit.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge