lördag 29 januari 2022

Är du upptagen av Djurens välfärd?

Ett nytt år är i gång och kanske du är en av dem som gav ett nyårslöfte och vill skapa en förändring. Kanske du är en bland det 49 procenten av befolkningen som är bekymrade för välfärden till köttproducerande djur?

Det blir stadigt lättare att välja lite mera djurvänligt och som konsument har du mera makt än du kanske tror. Min erfarenhet är efter en dialog med matvaruhandeln den att det lägger stor vikt på vad konsumenten menar men allra största vikten på vad vi som konsumenter gör. Menar du som konsument att djurvälfärd är viktig, ja då bör du alltså visa det genom ditt handelsmönster.

I Norge kan du som konsument till exempel välja mat som är certifierad med det norska djurskyddsmärket, (Dyrevernmerket). Då får du mat från djur som har haft bättre plats och utrymme, mera aktivitet och en sundare kropp. Du kan välja bort produkter med speciellt dåligt djurskydd. I Finland har vi inte någon liknande ordning som både garanterar och kontrollerar djurens välfärd och hälsa genom en märkning på livsmedelsförpackningen.

Det finns något som heter sertifioitu laatuvastuu, en nationell kvalitetsmärkningsordning, men den märkningen är ingen garanti för att djuren har haft ett gott liv på gården, Finland saknar en allians för djurens välfärd, en allians med en stark auktoritet som för djurens talan.


Finland har förvisso svanmärket och köp finländskt men det är inte ens det en garanti för att man har haft en rigorös kontroll på djurens välfärd och att det har haft det bra under sin levnadstid, tvärtom, vi har fått avslöjande på avslöjande i både media och press om hur illa djur har blivit behandlade också i Finland, även bland producenter man aldrig förväntat sig att detta skulle ske.

Vi har sett förhållanden som har varit så dåliga och avskyvärda främst bland kycklingproducenter att man frågar sig hur det är möjligt att man överhuvudtaget tillåtit den producenten ens ett livsmedels- och produktionstillstånd. Kycklingarna är avlade till extremväxt och slaktas med att bli hängda i fötterna upp och ner på ett samlingsband och därefter släpade genom ett strömförande vattenbad. En av det kycklingproducenten i Finland heter ATRIA. 

I sökandet efter mat från djur som har haft det bättre kan man bli offer för vilseledande reklam. Ägg från fritt gående hönor, kött från den glada grisen ger intryck av att djuren har haft ett gott och bra liv. Men vilka förbättringar har egentligen blivit gjorda för att hjälpa hönan eller grisen? Har den hönan någonsin fått vara ute, har hon fått gå så fritt, har hon överhuvudtaget sett solen, eller är det bara ett artificiellt ljus hon har upplevt?


En del märkesvaror blandar dessutom också djurvälfärden samman med helt andra ting. Reklamen framhäver att bonden har familj, att maten har en lokal anknytning, eller att fodret är ekologiskt. Låt dig inte luras till att tro detta har något med djurens välfärd att göra. Det avgörande för djuren är att märkesvaran ställer krav som betyder något för dem. För en gris betyder välfärd mer plats än minimumskraven i det finländska regelverket och helst också tillgång till utomhusområden. För en kyckling är det allra viktigaste att vara en ras som inte är avlad fram för en extrem och snabb växt.

Vi vet genom både vetenskap och forskning att hänsyn till hälsa, miljö och djurvälfärd hänger samman. Årligen beslaglägger den finländska behovet för soja från Brasilien ett område tillsvarande 77 000 fotbollsplan. Runt 40 procent av sojaproteinet går till betesdjur som i utgångspunkt borde äta gräs. I tillägg lägger den finländska foderproduktionen beslag på arealer som kunde ha använts till att odla grönsaker och sädesslag för matproduktion.

Vi skall vara ytterst klara över att mat från djur som har haft det bättre och gott kostar som regel lite mera och grunden till det är så himla enkel, djuren har fått större frihet, mera plats och bättre skötsel, och det har ett pris. Gav du ett nyårslöfte om att betala kostnaderna för din egen mat och det råvaror du handlar ja då tillåter du djuren slippa ta den räkningen, då har du tagit ett ansvar för både hälsa, miljö och djurens välfärd. 

Sist men inte minst vill jag komma med en uppmaning: Vi finländare som är så upptagna av att vara bäst i klassen på väldigt många områden, varför har inte vi någon välfärdsmärkning på våra livsmedel, kanske det kunde vara något att också avsätta en del konscentrationskrafter på nästa gång vi skall gå till ett val i den finländska välfärdens tecken, djurens välfärd är minsann även den en sak för oss alla. 
Mat är så mycket mer än bara mat!

Det Norska dyrevernmerket

Bon appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge