söndag 30 januari 2022

Sagan om köttklistret - Trombin.

Hysch: Säg det inte högt, TROMBIN, hysch för fan, plötsligt har vi fått ett nytt ord: "KÖTTKLISTER - KÖTTLIM" in i den gastronomiska ordboken, ett ord vi tydligen inte blir kvitt!

Den 8 februari 2010 godkände EU-kommissionens kommitté för djurhälsa och livsmedelskedjan, SKLD, användandet av trombin, så kallat köttklister. Köttlim är ett ämne som används i matlagning för att binda samman proteiner. Det inkluderar substanser som transglutaminas och fibrinogen/trombin. Livsmedelsindustrin som använder sig av detta medel anser det är en unik möjlighet för dem att skapa nya livsmedel av köttrester som annars skulle gå till spillo.

Köttklistret är tillverkat av blod från gris eller ko och har enligt tillverkaren till syfte att klistra samman köttprodukter med jämna former och storlekar. Man menar även att klistret minskar andelen spill i produktionen vilket innebär högre vinster för producenterna.

Konsumenterna å andra sidan riskerar högre pris för sämre produkt då köttbitar och annat spill kan säljas som hela stycken. Möjligheten att ange varifrån köttet kommer försvåras avsevärt då köttstyckena innehåller många olika köttbitar vilket dessutom resulterar i bristande konsumentinformation.

Men så den 19 maj 2010 några månader senare skiftar man mening och en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet röstar mot beslutet.

”This is a never ending story” !

Vi skriver datum den 3 mars 2020. EU-parlamentet har nu plötsligt i ett första steg godkänt användningen av Trombin. I Danmark blev diskussionen kring användningen av köttlimmet stormig och Folketinget sammankallades till en hearing med livsmedelsminister Eva Kjer Hansen, för att diskutera saken.

I både Sverige och Finland var man förvånansvärt tysta, inte så mycket som ett pip hördes. Man anar här en lobbyverksamhet med stark påverkan från livsmedelstillverkare för att EU parlamentet skulle skifta mening och ge sin välsignelse till industrin för att kunna använda Trombin i livsmedelstillverkningen.

Äkta vara i Sverige skrev i en artikel den 5 mars 2020, citat: ”För livsmedelsindustrin är beskedet glädjande. Slakterigiganten Danish Crown har redan uttryckt sitt intresse för att börja använda köttlimmet, till exempel i påläggsprodukter och fler lär följa efter.

EU: anser att det är upp till konsumenten att välja vilken typ av kött man vill köpa, helt kött eller sammansatt. Därför ska det märkas på förpackningen att köttet är sammansatt. Meningen är att köttlimmet inte ska få användas i storkök enligt de kommande reglerna, men det är lätt att föreställa sig att det blir svårare att efterleva. Redan idag förekommer köttlim på restauranger, enligt kockar som Äkta vara talat med, men det sker i skymundan.

Det som började inom den molekylära gastronomin, där man ville tänja på gränserna i för vad som var möjligt, har blivit något som vanliga livsmedelsindustrier ser som nya möjligheter tjäna pengar på att sminka upp mat så att den ser riktig ut. Nästan”. Citat slut.

Risken för att vi som konsumenter skall bli grundlurade är stor. Mindre attraktiva köttbitar sammanfogas till jämna och vackra biffar, lindas sedan i bacon för att skapa en ännu större popularitet hos oss konsumenter och vipps har du skapat en biff som både ser ut och antagligen också smakar som en innerfilé biff. Tillverkaren av detta får maximal utdelning på priset av biffen medan du som konsument betalar ett allt för högt pris.

Vi skall i ärlighetens namn påpeka att köttklister- Trombin är en ny uppfinning och det är inte farligt för konsumenterna. Problemet med denna tillsats är att den kommer att missbrukas, dessutom grovt. Som livsmedelsproducent kan du klistra ihop vilket kött som helst och därefter marknadsföra det som något annat, en mera attraktiv och köpkraftig produkt, några bitar ”sämre” kött blir plötsligt till en högklassig kostbar köttbiff, och vem kan kontrollera den produkten när den ser så förvånansvärt äkta ut?

Den 16 november 2021 sammansattes en delegation, en specialkommission i EU parlamentet för att utforma detaljerna kring användandet av tillsatsen trombin i EU. I protokollet står det bland annat att enskilda EU-länder kan tillåta användandet av trombin. Vi kan också utgå ifrån att det flesta EU land accepterat denna regel eftersom inget land har meddelat avvikande åsikt. Hur ärlig och rättfram livsmedelsindustrin kommer att vara återstår att se, vi kan förvänta oss en hel del nya produkter i framtiden, om vi vill ha dem, det måste vi själva avgöra enligt EU.

Jag själv för min del väljer nog äkta vara, jag har självklart ingenting emot sämre köttbitar, för allt går att använda, även den "sämsta köttbit" om vi nu överhuvudtaget kan mena att det finns sämre köttbitar, för med rätt tillredningsmetod och tid går allt att laga i köket, men jag vill inte betala dyrt för en bit kött som är ihop klistrad på olika köttbitar och marknadsförs som en biff, det är rent lurendrejeri, då kan väl livsmedelsindustrin i stället sälja dessa bitar som det de är, kött av sämre kvalitet för långtidskokning.

Bon appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge