Det döljer sig mycket gott under isen
Gädda och abborre smakar absolut bäst under vintern när vattnet är iskallt och för att inte tala om mört, många har säkert hört uttrycket ”ismört” det säger något om tiden när också mörten är som bäst, mörten skall dras upp när isen ännu ligger över sjön. Nu är det också säsong för Amalfi citronerna från Italien, citronerna som har en intensiv och fantastisk arom och då blir citron och gädda en oslagbar kombination.
Syltad gädda
Ingredienser:
1 gäddfilé utan
skinn och ben
3 dl vitvinsvinäger
100 g råsocker
3 - 4 schalottenlök
1 msk
citronzest
½ citron
1 citronblad
8 hela
kryddpepparkorn
Allra först måst du filea gäddan och få ut alla ben, det gör du enklast genom av att så att säga ”Byxa” gäddfilén på samma sätt som man gör det med abborren, några små ben får du ändå alltid räkna med att kommer bli kvar. Det är lite jobbigt, men det är bara att ta sig god tid. Du känner benen och för kniven längs benet och får ut den stripa som benet sitter i. Kniven skall ligga löst över det två raderna med ”sidben” som också är där. Skär ut filéerna och skär dem därefter i bitar i önskad storlek och strö på lite salt.
Skär schalottenlök i små bitar och riv citronzest. Koka upp en lake med vinägern och råsockret, tillsätt pepparkornen och citronzest. Lägg bitar av gäddfilé, rikligt med schalottenlök, skivor av en halv citron och ett citronblad i en fullständigt ren glasburk med lock. Häll över den varma laken. När det hela har svalnat ställer du glasburken med tillslutet lock i kylen och låter den stå över natten, då har smakerna satt sig ordentligt och anrättningen är klar att ätas, och bäst blir den om den får stå i ytterligare en dag, detta är någonting som passar utmärkt till påsk buffén eller också bara tillsammans med ett gott knäckebröd.
Skinnstekt abborre med kålrot och persiljesmörIngredienser:
2 abborrfiléer
eller 4 stycken om det är väldigt små
Olja
Smör
Salt
Finhackad
persilja
Kålrot
Färsk timjan
och Oregano
Skrapa gott av
fjällen på abborrskinnet. Strö över lite salt och stek fisken med skinnsidan
ner tills den fått en krispig yta, sänk värmen i pannan och tillsätt smör. Ös
smöret över fisken tills den är väl stekt. Laga brynt smör, smält smör i en
kastrull och låt det koka medan du rör på kastrullen i små rörelser. När smöret
skummar upp kan du börja röra med en slev, smöret är klart när det börjar dofta
nötaktigt och har en lätt brun färg. Det skall absolut inte brännas vid! Tillsätt
rikligt med finhackad persilja i smöret och pressa eventuellt i lite citron.
Koka kålrot i apelsinjuice tills den är genomkokt. Dela den i fina kuber eller
strimlor före servering och har du en brylebrännare så bränner du kålroten innan
du delar den upp. Servera den skinnstekta abborrfilén med persiljesmöret och
kålroten och strö en massa finskurna färska örter över på toppen av fisken.
Ismört på mitt lilla vis
Ingredienser:
4 - 6 hela
mörtar
Smör till
stekning
2 – 3 färska
fänkål skurna i små tärningar
6
schalottenlökar skurna i små tärningar
1 bunt gräslök,
finhackad
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
salt
3 msk Koskenkorva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar