Rökt röding och annan fisk på mitt lilla vis, det enda du behöver är en begagnad fiskgryta eller kastrull som du kan offra till att bli din egen rökugn.
1 hel röding eller styckad i filéer läggs i en rökugn. Jag har valt att använda en begagnad avlång fiskkastrull med den där löstagbara insatsen som fisken skall ligga på, den här kastrullen med sin insatts blir till en ypperlig rökugn du kan ställa över öppen eld.
Ta en hel fisk, som i detta fall en hel röding, eller så styckad i två filéer, lägg fisken på insatsen och i botten på kastrullen lägger du en del björkspån, några enriskvistar och 1 till 2 sockerbitar, över detta lägger du så själva insatsen med fisken, sätt locket över och ställ några små stenar på locket för att sluta det så tätt som möjligt innan du lägger kastrullen över elden.Ställ kastrullen över öppen eld och se till att hålla elden vid liv under hela rökningsprocessen. Det tar ungefär 25- 30 minuter så är fisken klar. Lyft kastrullen av elden och låt den stå och svalna i några minuter fören du öppnar på locket. Förflytta fisken på ett djupt fat, och häll över saltlaken, låt fisken dra i saltlaken i ca 3-5 minuter. Flytta därefter upp fisken / filéerna på ett serveringsfat och dekorera fatet med några skivor citron och servera tillsamman med en god potatissallad.
Saltlaken gör du så här:
1 liter vatten
2 dl Salt
1 dl finsocker
3-5 pepparkorn
blanda samman allting i en kastrull och låt det koka upp så att saltet och sockret smälter. Ta det av värmen och doppa eller häll över fisken du har rökt och låt fisken bada i laken i max 3-5 minuter.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar