En helt vanlig dag på jobbet.
Klockan är 09:00 om morgonen och morgonglada kollegor uppdaterar varandra inför dagens göromål samtidigt som man redan kan känna livliga dofter av dagens lunch i lokalen. Dagens rätt på menyn är kalops och grytorna fylls med mört och saftigt nötkött.
En uppmärksam kollega ser den lokala grossistens bil anlända med det beställda råvarorna och erbjuder chauffören en kopp kaffe. Från kontoret är vägen kort till det stora, ljusa och rena köket. Här är det en trevlig atmosfär, ”Det här är ett gäng med duktigt yrkesfolk, fina människor som lagar otroligt god mat varje dag” säger jag stolt till chauffören.
Köket på aktivitetsvägen är en producerande enhet och på många vis ett ”annorlunda kök”. I två stora rum med enorma industriella ugnar, stekbord och något som ser ut som en scen i ena bortre ändan av köket lagas det mat till över 350 barn varje dag.
Köket vårt fungerar inte på det viset att råvarorna kommer färdigbearbetade till kalopsen, nej hit kommer alla råvaror i sin ursprungliga form och allt av kött, fågel, fisk och skaldjur bearbetar vi själv till det rätter vi önskar laga. Köttet skärs i mindre bitar, medan någon annan bearbetar och färdigställer alla grönsakerna som också skall upp i grytan.
Vid den scenliknande avsatsen i andra ändan av köket där står en annan kollega med ett gäng små barn i 5 års åldern som också skall få delta i matlagningen, scenen det står vid är barnens köksbänk som är tillpassad och avvägd för barnen, barnen står på en slags plattform för att få den rätta höjden till denna bänk och det är detta som som ser ut som en scen och är också barnens egen köksscen.
En Barnträdgårdsbedrift som denna som dessutom är tillpassad för att kunna ha matlagningskurser för barnen bör vara fullständigt transparent: Allt som vi köper in, om det så är från den lokala grossisten eller någon av det andra vi har ett avtal med skall hålla den allra högsta kvalitet, bara det bästa råvarorna får sätta standarden här. Många av råvarorna våra får du inte heller i en vanlig dagligvaruaffär.
Kalopsen som idag skall tillredas är på stora stycken högrev med ben, specialbeställt från en av våra lokala köttproducenter. Barnen har omfamnats av en stark nyfikenhet till dagens meny och det stora köttstycket som ligger framför dem, praten går högt bland barnen och min kollega bombarderas med en massa frågor, var och en av barnen får så sin egen lilla kniv utdelad och det blir ingående instruerade i hur man behandlar detta verktyg och vad det skall användas till.
Barnen lyssnar noggrant till alla instruktioner och tro det eller ej men barnens förmåga att ta till sig information verkar vara betydligt bättre än bland vuxna. Köttet som barnen skall putsa och skära i små bitar innan det skall stekas i gjutjärnsgrytorna samman med det andra ingredienserna går som en dans och ingen har ens skadat sig på kniven så här långt.
Att skapa matglädje och god aptit är en hederssak för vårt team, därför är det också otroligt viktigt, ja det är ett ofrånkomligt villkor, att barnen får chansen vara med i det förberedande arbetet inför en måltid. Det handlar om måltidsfostran, en fostran som skall skapa morgondagens matkulturbärare och kanske även framtida måltidskreatörer.
Mat i Fokus och en God Måltid är det centrala ledorden vi jobbar med dagligen och då är barnens rätt till att få delta i matlagningen det absolut viktigaste villkor. Matlust, aptit och måltidskännedom skapas nämligen genom delaktighet, förnimmelser och kunskap.
Våra kockar är ”husmödrarna” som tillsammans med barnen står över grytorna och tycker det är trevligt och härligt att ”familjen” vår älskar maten. Alla vill ju att maten skall bli värdesatt! Jag utmanar alla att i sina hem involvera barnen i matlagning, släpp dem in i köket, det är inte en zoon förbjuden andra än bara de vuxna, köket är även i hemmet en arena för kunskap och utveckling, en rikedom som bidrar till råvarukännedom och inte minst måltidsfostran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar