Landskommun som satsar!
Om man vill påverka folks matvanor så är det smart att börja med vardagsmaten. Det här året är 14 gymnasier i Norge med i ett pilotprojekt om gratis, miljö- och klimatsmart mat i skolmatsalen. Målet är att öka elevernas kunskaper om miljö- och klimatsmart mat och egen hälsa. Projektet leds av det Norska ”Matvalget” och Viken län. (Matvalget är en norsk vägledningstjänst för offentlig och privat verksamhet som vill laga miljö- och klimatsmart mat. Matvalget ägs av DEBIO och den norska statens jordbruksdepartement)Grunden till projektet ligger i ett från Viken fattat beslut om att deras kantiner skall erbjuda mat som är hälsosam, sund, miljö- och klimatsmart och ha en ekologisk andel på minst 30 % och ett pris på 15 kronor. Resultatet är en form för nytänkande av kantindrift som kräver ett starkare samarbete mellan grossister, inköpare och kantinpersonalen för att hitta råvaror som är lokala, ekologiska och i säsong och där måltiden överensstämmer med hälsodirektoratets anbefallningar.
Mättande koncept!
Erfarenheten från pilotprojektet skall Matvalget använda sig av för att föreslå tre
lösningar, nämligen, salladsbuffé, mera sädesslag i kosten och bakverk som
en fullständig måltid. Kärnan i sammanhanget är att buffén skall först och
främst bestå av potatis, sädesslag, grönsaker, frukt och bär, baljväxter, ägg
och mejeriprodukter, fisk och skaldjur i lagom mängder och sist av allt en
liten mängd kött. Allt skall lagas från grunden med råvaror i säsong och allra
helst på lokala ekologiska råvaror. Den här lösningen är väldigt populär bland
eleverna och de upplever variation samtidigt som det är både tryggt och förutsägbart. Alla känner sig inkluderade.
Experter på hållbar utveckling, miljö- och klimatsmarta val!
Hela projektet
kretsar runt ekologisk och hållbar matservering, med kunnig och systematiskt vägledning
från Matvalget. Teman som matsvinn står också högt på agendan. Serveringsformen
gör det möjligt för köken att använda upp alla råvaror och genom att tydliggöra
detta för eleverna sprider man en positiv hållning till mat och förbruk.
Kommunikation på elevernas premisser!
Ett viktigt mål för projektet är att göra eleverna ännu mer medvetna över hur deras val av mat påverkar egen hälsa, - och planeten vår. Projektet har också gett andra överraskande resultat: Betydligt flera elever använder sig av mattillbudet på skolan, och det har resulterat i bättre social miljö med skolkantinen som samlingspunkt och det rapporteras också om mera ro och mindre bråk på skolan.
-Mat från grunden av
-Grönsaker
-Baljväxter
och sädesslag
-Råvaror i Säsong
-Medvetna val
av kött, fisk och skaldjur
-Reducerat
matsvinn
-Ekologiskt
"Kunskapen om goda matval är viktigt att ha med sig i skolsäcken vidare i livet"
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar