söndag 19 mars 2023

Kliniska näringsfysiologer slår larm!


En bekymring över att allt fler blir sjuka av den mat de äter! Många med låg inkomst ser det som en nödvändighet droppa det sunda matalternativen på grund av det höga priserna på matvarorna.

-Att prioritera näringsrik och varierad kost kan närmast kännas som en omöjlighet när pengarna inte räcker till. Enligt den nyaste rapporten det kliniska näringsfysiologerna har fått använder låginkomstfamiljer endast 19 procent av intäkten sin på det sunda alternativen när man handlar mat, och osund mat är i många tillfällen mycket billigare. Det här är mycket olyckligt menar både institutet för hälsa och välfärd (THL) och folkhälsoföreningen i Finland samt stiftelsen för pediatrisk forskning.


-Det är klart att det förekommer stora skillnader också i Finland som bidrar till stor olikhet i hur god hälsa vi har och hur länge vi lever. Det är oacceptabelt säger näringsfysiologerna och det är uppenbart att man nu riskerar att allt fler finländare vill få livsstilsrelaterade sjukdomar.

Det är utom allt tvivel ett känt faktum att osund kost är en stor riskfaktor för alvarliga sjukdomar och diabetes 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, som vi också redan har tillräckligt av i Finland.

Det finns en mängd åtgärder som gör att man kan fylla frysen och kylskåpet med mat som är bra för kroppen utan att plånboken för den skull skall tömmas. Ett sådant grepp är att gå för flera frysta matvaror, frysta matvaror är ofta också både billiga och näringsrika.

Experternas tips:

-Frysta grönsaker kan vara lika sunda och hälsosamma som färska grönsaker och dessutom mycket billigare. Och varje måltid behöver inte vara så väldigt varierad med många ingredienser, det är totalen genom hela veckan som räknas.
-Undgå osunda matvaror som är på erbjudande i butiken.
-Planlägg dina inköp och se efter matvaror med lågt kilopris.
-Rotgrönsaker som potatis, morot och kål är ofta billiga.
-Ha alltid med en vattenflaska, så du inte behöver köpa en dryck i farten.

Det är inte så att man måste äta färska råvaror för att få i sig allt det man behöver av näring. Frysta grönsaker håller länge, det är billiga och i några tillfällen innehåller det faktiskt flera vitaminer därför att det inte blivit utsatta för ljus. I tillägg undviker man att det blir dåliga och måste kastas.

Ett sunt kosthåll handlar inte om hur många ingredienser man har i en måltid, det är variationen genom en hel vecka som räknas. Du behöver inte köpa hem tre till fem olika grönsaker för att äta en sund och hälsosam middag, det håller med enkla rätter. Experterna nämner också havregryn, linser, bönor, ägg, fullkornspasta- och ris som sunda och billiga basvaror.

-Skall man t.ex. laga en pasta bolognes så kostar ett paket 700 g svin och nöt malet kött 4,45 euro. Byter man ut det ibland mot ett paket 400 g röda linser som kostar 1,65 euro så är det mycket pengar att spara.

-Köp två, betala för en är kanske ett gott spartips, men det är fort gjort att låta sig luras in i en fälla. Det är givetvis smart att göra några goda kupp, men man skall inta låta alla erbjudanden styra vad man skall handla. Ett gott tips är att gå till datumdisken på fredagar, (den avdelning där butiken säljer bort till ett mycket nedsatt pris varor som håller på att gå ut på datum) då säljer nämligen butikerna ofta bort det varor de inte har fått sålt i löpet av veckan.

Kliniska näringsfysiologer menar den nya rapporten är bekymmersam. Kosthåll är ett av det viktigaste elementen för att få ner tillfällena av livsstilsrelaterade sjukdomar, och det är ytterst tragiskt om de med dålig intäkt också skall vara de som får en sämre hälsa, menar man.

-Vi vet från förr av att dålig ekonomi leder till mycket stress och bekymring. Då har man också lättare för att ta osunda val. Att det nu krävs så mycket överskott till planläggning och jobb för att äta hälsosamt är mycket bekymmersamt.

-Vi vet också att om man följer det nationella kostråden, och man kan ha ett ganska så varierat kosthåll innanför dessa råd, så reducerar man risken för att få många av dessa inte smittosamma sjukdomarna, som hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper.



Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge