söndag 19 mars 2023

Kliniska näringsfysiologer slår larm!


En bekymring över att allt fler blir sjuka av den mat de äter! Många med låg inkomst ser det som en nödvändighet droppa det sunda matalternativen på grund av det höga priserna på matvarorna.

-Att prioritera näringsrik och varierad kost kan närmast kännas som en omöjlighet när pengarna inte räcker till. Enligt den nyaste rapporten det kliniska näringsfysiologerna har fått använder låginkomstfamiljer endast 19 procent av intäkten sin på det sunda alternativen när man handlar mat, och osund mat är i många tillfällen mycket billigare. Det här är mycket olyckligt menar både institutet för hälsa och välfärd (THL) och folkhälsoföreningen i Finland samt stiftelsen för pediatrisk forskning.


-Det är klart att det förekommer stora skillnader också i Finland som bidrar till stor olikhet i hur god hälsa vi har och hur länge vi lever. Det är oacceptabelt säger näringsfysiologerna och det är uppenbart att man nu riskerar att allt fler finländare vill få livsstilsrelaterade sjukdomar.

Det är utom allt tvivel ett känt faktum att osund kost är en stor riskfaktor för alvarliga sjukdomar och diabetes 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, som vi också redan har tillräckligt av i Finland.

Det finns en mängd åtgärder som gör att man kan fylla frysen och kylskåpet med mat som är bra för kroppen utan att plånboken för den skull skall tömmas. Ett sådant grepp är att gå för flera frysta matvaror, frysta matvaror är ofta också både billiga och näringsrika.

Experternas tips:

-Frysta grönsaker kan vara lika sunda och hälsosamma som färska grönsaker och dessutom mycket billigare. Och varje måltid behöver inte vara så väldigt varierad med många ingredienser, det är totalen genom hela veckan som räknas.
-Undgå osunda matvaror som är på erbjudande i butiken.
-Planlägg dina inköp och se efter matvaror med lågt kilopris.
-Rotgrönsaker som potatis, morot och kål är ofta billiga.
-Ha alltid med en vattenflaska, så du inte behöver köpa en dryck i farten.

Det är inte så att man måste äta färska råvaror för att få i sig allt det man behöver av näring. Frysta grönsaker håller länge, det är billiga och i några tillfällen innehåller det faktiskt flera vitaminer därför att det inte blivit utsatta för ljus. I tillägg undviker man att det blir dåliga och måste kastas.

Ett sunt kosthåll handlar inte om hur många ingredienser man har i en måltid, det är variationen genom en hel vecka som räknas. Du behöver inte köpa hem tre till fem olika grönsaker för att äta en sund och hälsosam middag, det håller med enkla rätter. Experterna nämner också havregryn, linser, bönor, ägg, fullkornspasta- och ris som sunda och billiga basvaror.

-Skall man t.ex. laga en pasta bolognes så kostar ett paket 700 g svin och nöt malet kött 4,45 euro. Byter man ut det ibland mot ett paket 400 g röda linser som kostar 1,65 euro så är det mycket pengar att spara.

-Köp två, betala för en är kanske ett gott spartips, men det är fort gjort att låta sig luras in i en fälla. Det är givetvis smart att göra några goda kupp, men man skall inta låta alla erbjudanden styra vad man skall handla. Ett gott tips är att gå till datumdisken på fredagar, (den avdelning där butiken säljer bort till ett mycket nedsatt pris varor som håller på att gå ut på datum) då säljer nämligen butikerna ofta bort det varor de inte har fått sålt i löpet av veckan.

Kliniska näringsfysiologer menar den nya rapporten är bekymmersam. Kosthåll är ett av det viktigaste elementen för att få ner tillfällena av livsstilsrelaterade sjukdomar, och det är ytterst tragiskt om de med dålig intäkt också skall vara de som får en sämre hälsa, menar man.

-Vi vet från förr av att dålig ekonomi leder till mycket stress och bekymring. Då har man också lättare för att ta osunda val. Att det nu krävs så mycket överskott till planläggning och jobb för att äta hälsosamt är mycket bekymmersamt.

-Vi vet också att om man följer det nationella kostråden, och man kan ha ett ganska så varierat kosthåll innanför dessa råd, så reducerar man risken för att få många av dessa inte smittosamma sjukdomarna, som hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen