lördag 22 april 2023

Äta mer vegetariskt, men vad?

Nu tar forskare och professionella smakdomare på Nofima reda på hur och vad vegetarisk mat smakar och vad konsumenterna gillar bäst. (Nofima = Norska statens matforskningsinstitut är ett av världens ledande matforskningsinstitut som driver forskning och utveckling för aquakulturindustrin, fiskerinäringen och matindustrin)

Forskaren i sensorik Solveig Nersten och Forskare Paula Varela-Tomasco har med hjälp av Nofimas sensoriska domare kartlagt smakegenskaperna på vegetariska produkter, främst för den Norska marknaden men också den internationella. Forskarna är överens om att den bästa vegetariska maten är inte den som kopierar äkta kött.

En vegetarisk hamburger smakar ju inte precis som en äkta hamburgarbiff och havre eller en sojadryck smakar ju inte alls det samma som ett glas äkta mjölk. Forskarna frågar sig om vegetariska produkter bör smaka mest möjligt lik den råvara man försöker kopiera, för ett försök på kopiering är det ju! Eller vad är det som avgör konsumenternas förhållande till dessa produkter?

Det är inte alltid det som ligger närmast köttsmaken som gillas mest säger Paula Varela-Tomasco, hon är Forskare i sensorik vid Nofima där hon leder arbetet med att kartlägga vegetariska produkters smakprofil, alltså hur maten smakar och upplevs i munnen.

Den sensoriska panelen av forskare vid Nofima utvärderar de olika produkterna jämfört med liknande produkter med kött eller mjölk. För hamburgarna har man även gått vidare med konsumenttester och tittat på näringsinnehållet, och i framtiden kommer vi också att göra samma sak med andra kategorier, säger Varela-Tomasco.

På så sätt kan forskarna ta reda på exakt hur en vegetarisk produkt skiljer sig från motsvarande kött- eller mjölkprodukt. Förutom hamburgare har de hittills testat korvar, köttprodukter, kycklingersättningar och växtbaserade drycker avsedda att ersätta mjölk.

– Syftet är att titta på skillnaden i smak. Den skillnaden är en av huvudorsakerna till att konsumenter avvisar vegetariska produkter. De förväntar sig en smak och en konsistens som de inte får, säger hon.

Ändå visar det sig att de produkter som liknar kött mest inte är de produkter som folk gillar mest.

– Den mest omtyckta hamburgaren var den som låg längst ifrån köttprodukterna. Den var baserad på grönsaker, är panerad och är långt ifrån en nötburgare, säger projektledaren och sensoriska experten Solveig Nersten. 

– Profilen till produkten är en helt annan. Den försöker absolut inte imitera kött, den kan användas till samma sak, men den smakar långt ifrån likadant. Kanske ser det mer naturligt ut för konsumenten? Det är detta vi försöker förstå, säger Paula Varela-Tomasco.

Det skall vara enkelt och snabbt!

Varela-Tomasco berättar om vegetariska produkter som innehåller en lång rad ingredienser och tillsatser. – Det här sökandet efter att imitera animaliska produkter är inte nödvändigtvis det enda sättet att få folk att äta mindre kött, anser hon.

– Det som är viktigt för många konsumenter är att det är enkelt. Det ska gå snabbt, och de ska använda de nya produkterna på samma sätt som de alltid har använt de produkter de är vana vid, förklarar hon.

Det betyder att om du ska göra en köttpajmiddag eller en korvmiddag i vegetarisk variant så kommer du inte ha besväret med att göra nya recept. Du kommer att använda de vegetariska kakorna eller de vegetariska korvarna precis som du har använt köttkakorna eller köttkorvarna.

Varela-Tomasco och Nersten kan genom denna forskning nu visa branschen exakt vilka egenskaper de olika produkterna har och hur konsumenterna upplever dem.

– Vi kartlägger skillnaderna mellan olika växtbaserade livsmedel och drycker och de produkter som de försöker efterlikna. Tidigare forskning visar att smak och konsistens är de främsta hindren för att fler ska äta och dricka dessa produkter, säger Varela-Tomasco.

I projektet VOM – Verktyg för omstrukturering av livsmedelssystemet samarbetar Nofima-forskare med flera andra partners för att försöka få människor att äta mer växtbaserat.

Forskarna är också överens om att det vegetariska produkterna som finns på marknaden trots allt, allt för ofta, medvetet eller omedvetet, av livsmedelsindustrin vill framställas som kopior av det köttiga slaget och det kanske inte alltid är den bästa väg att gå för att få konsumenterna äta mera vegetabiliskt. 

Livsmedelsindustrin som ju har det mest omfattande och bästa nycklarna till effektiv marknadsföring och nyskapningar borde ju i dessa tillfällen lätt kunna hitta andra och lika goda namn på produkterna som inte syftar till att vara en slags köttig kopia.

 Bon appetit!

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge