torsdag 22 juni 2023

Det Nya Nordiska Kostråden!

Mat på vilka resurser?

Den 20 juni kom det Nya Nordiska kostråden. Nu ska de uppdateras för att hantera både näring och hållbarhet. De nya nordiska näringsrekommendationerna har nu publicerats med stor fanfar. Rekommendationerna kommer att ligga till grund för Finlands nya kostråd. När hållbarhet nu ska beaktas i kostråden får man verkligen hoppas att den finländska näringsdelegationen tar utgångspunkten i användningen av finländska resurser. 

I samråd för det vetenskapliga arbetet med de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) skriver experterna: "De nya kostråden ska inte handla om i vilken utsträckning de speglar den lokala livsmedelsproduktionen, utan snarare hur den lokala livsmedelsproduktionen utvecklas för att återspegla de nya kostråden". De skriver också att vi i framtiden måste äta en mer grön tallrik med nötter, baljväxter, oljeväxter, frukt, grönsaker och spannmål. Vegetariska rätter kommer att bli det nya normala. 

Det verkar som om experternas syn på hållbarhet saknar geografisk kontext eller en förståelse för att all mat trots allt måste produceras någonstans och helst utifrån de resurser som finns lokalt. Att Finlands landyta till 55 procent består av öppen mark som bara kan skördas av betande djur, eller att vi har ett klimat som inte lämpar sig för baljväxter och nötter, tycks inte passa in i deras verklighets-uppfattning. Det verkar som att miljömässig hållbarhet går före allt annat. 

Vidare skriver de att social och ekonomisk hållbarhet kan komma i vägen för miljömässig hållbarhet. Istället för att betrakta de tre olika dimensionerna som lika viktiga och nödvändiga, som den ursprungliga definitionen av hållbar utveckling antyder, verkar det som att experterna anser att sociala och ekonomiska hänsyn bara är "skräp i maskineriet", och att miljömässig hållbarhet måste komma före allt annat. Jag fruktar att denna syn kan leda oss vilse. Mat kommer aldrig att bli hållbar om de som producerar maten inte kan leva eller trivas i sina jobb. 

De nya kostråden: “som att trycka en ko genom ett nyckelhål". Efter att ha läst igenom de nya nordiska kostråden kan man inte annat än kritisera NNR 2023 - och processen för deras begränsade syn på hållbarhet. Jag vågar påstå att mattraditioner är ett resultat av samspelet mellan kultur, natur och nedärvd kunskap. I Finland har vi en matkultur som speglar vårt land och det bör också synas i det nationella kostråden. 

Självklart skall man bli mer medveten över att laga bra, hälsosam och näringsrik mat och inte minst se till att få ett slut på den stora mängden mat som kastas dagligen, men experternas argument för hållbara val har inte övertygat varken bönderna eller mig.  

En konsekvens och risk kan bli att man tvingas avveckla en stor del av landets boskap till förmån för importerad mat. Jag anser att kunskap om traditionell mat måste vara en viktig del av de nya kostråden för att vara hållbar. I Finland behöver vi kostråd som utgår från våra resurser och vår matkultur. 

Nu har experterna bakom NNR 2023 levererat sitt vetenskapliga arbete. Efter detta är det upp till Statens näringsdelegation att uppdatera de finländska kostråden och vi får hoppas att de sätter all sin kunskap och förtroende i att forma det nationella kostråden efter vad den finländska befolkningen, klimatet och miljön är i behov av. 

Bon appetit 

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen