I sin kokbok Eva Mannerheim Sparres kokbok för finsmakare och vanliga hungriga som hon tillägnade sina barnbarn Teresita och Christina skriver hon i förordet följande. Citat:
”alla sätt äro bra blott icke det tråkiga.” Det är en av de gyllene reglerna i
livet. Glöm därför bort alla piller, avmagringskurer och självplågeri. Ägna i
stället ett varmt och kärleksfullt intresse åt allt vad som kan skänka den oroliga
uttröttade nutidsmänniskans nerver och kropp vila och trevnad, för att icke
säga välbefinnande och därmed följande fysisk njutning.
Ägna varje dag en stund åt uppfinnarens eller upptäckarens kall, för att sedan låta trollformlerna utöva sin kraft vid puttrande grytor och rykande fat. Konsten är skapande. Kokkonsten är både skapande och givmild. Det är ett arbete för andras trevnad, det är en njutning i andras sällskap.
Samla likasinnade gäster kring edert bord, där aptitretande dofter, färgernas mångfald och harmoni tjusa ögat och väcka från början en stämning av varm sympati. Det är ej rätternas mångfald, det är deras inbördes förhållande till varandra, deras sinnrika sammansättning, som utgör huvudvikten av programmet.Genom att i form av kokbok offentliggöra en samling recept, genom att tala om mat, vill jag dela med mig erfarenheter samlade i ett hem, där matkulturen under generationer stått högt i ära”. Citat slut.
Hon avslutar med Brillat-Savarins ord som påminner oss alla om att ” Upptäckten av en ny rätt är av större betydelse för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna”.Eva Mannerheim Sparres mat-filosofi, ideologi och inte minst måltids retorik och
skapande står sig än i denna dag och är någonting varje finlandssvensk
kock borde sträva efter.
Eva Mannerheim
Sparres valspråk:
PRATA MAT ÄR BRA, KOKA DEN BÄTTRE, ÄTA DEN BÄST.
Källhänvisning:
Mannerheim museet
Sparreska
släktarkivet
Eva Mannerheim
Sparres arkiv, Råbäck, Sverige.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar