tisdag 27 juni 2023

Eva Mannerheim Sparre

Den 30 juni firar vi den finlandssvenska Grevinnan Eva Mannerheim Sparres födelsedag.

Eva Hedvig Vilhelmina Johanna Mannerheim-Sparre af Söfdeborg, född 30 juni 1870 i Villnäs, död 27 december 1957 i Stockholm, var inte bara Finlands Marskalk Gustaf Mannerheims syster, hon var konstnär, en långväga resenär och framförallt en aristokratisk finsmakare och inte minst en förträfflig FINLANDSSVENSK kokboksförfattare.

I sin kokbok Eva Mannerheim Sparres kokbok för finsmakare och vanliga hungriga som hon tillägnade sina barnbarn Teresita och Christina skriver hon i förordet följande. Citat:

”alla sätt äro bra blott icke det tråkiga.” Det är en av de gyllene reglerna i livet. Glöm därför bort alla piller, avmagringskurer och självplågeri. Ägna i stället ett varmt och kärleksfullt intresse åt allt vad som kan skänka den oroliga uttröttade nutidsmänniskans nerver och kropp vila och trevnad, för att icke säga välbefinnande och därmed följande fysisk njutning.

Ägna varje dag en stund åt uppfinnarens eller upptäckarens kall, för att sedan låta trollformlerna utöva sin kraft vid puttrande grytor och rykande fat. Konsten är skapande. Kokkonsten är både skapande och givmild. Det är ett arbete för andras trevnad, det är en njutning i andras sällskap.

Samla likasinnade gäster kring edert bord, där aptitretande dofter, färgernas mångfald och harmoni tjusa ögat och väcka från början en stämning av varm sympati. Det är ej rätternas mångfald, det är deras inbördes förhållande till varandra, deras sinnrika sammansättning, som utgör huvudvikten av programmet.

Genom att i form av kokbok offentliggöra en samling recept, genom att tala om mat, vill jag dela med mig erfarenheter samlade i ett hem, där matkulturen under generationer stått högt i ära”. Citat slut.

Hon avslutar med Brillat-Savarins ord som påminner oss alla om att ” Upptäckten av en ny rätt är av större betydelse för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna”.

Eva Mannerheim Sparres mat-filosofi, ideologi och inte minst måltids retorik och skapande står sig än i denna dag och är någonting varje finlandssvensk kock borde sträva efter.  

Eva Mannerheim Sparres valspråk: 
PRATA MAT ÄR BRA, KOKA DEN BÄTTRE, ÄTA DEN BÄST.


Källhänvisning:


Mannerheim museet
Sparreska släktarkivet
Eva Mannerheim Sparres arkiv, Råbäck, Sverige.


Bon appetit!

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen