Bush den äldre (1924 – 2018) var president i perioden 1989 – 1993 och var mycket tydlig på vad världens mäktigaste man kunde använda sin makt till: ”Jag tycker inte om broccoli, och har aldrig tyckt om den. Men min mor tvingade mig till att äta den. Nu är jag president i USA och kommer aldrig mera behöva äta broccoli!”
Presidenten lyckades med detta uttalande provocera sitt hemlands broccolibönder som hotade med att köra lastbil efter lastbil med grönsakerna sina till Det Vita hus. Bush parerade böndernas hotelser med påpekandet att hans fru, Barbara trots allt älskade broccoli så det var med andra ord bara att komma.Broccoli är antingen grön eller violett och en nära släkting till blomkålen, broccolin härstammar från Italien och det antas att den blev utvecklad av etruskerna i Toscana för mer än 2000 år sedan. I dag odlas broccoli också i Norden men det råder en del tvivel om hur länge den har varit en del av vårt nordiska kosthåll.
Det stora Norska lexikon citerar Dag Solstad på att broccoli är ”en ny och märkvärdig grönsak” i en sättning från hans ”Roman 1987”. Han skriver om torget i Lillehammer där grönsaken var en nykomling. Medan den norska kokboks författarinnan Henrietta Schönberg Erken redan 1914 satt och skrev i sin stora kokbok att ”blomstren på broccolin har en djup violett färg och kan behandlas som blomkål. Och i den norska kokboks klassikern ”Den fattiga gastronom” från 1982 finns det recept på broccoli i ugnsform utan att det för den skull görs något nummer av att huvudingrediensen är en sällsynthet.
Den Norska
Journalisten Henry Notaker nämner broccoli som ”en släkting av den vanliga
kålen, en broder av blomkålen” i sitt aptit-lexikon och citerar en botaniker som
på 1700-talet skrev att ”man äter stjälken som sparris och blomstren som
blomkål”. Och ganska så riktigt så har broccolistjälken en svag smak av
sparris och skall för allt i världen inte kastas bort. Skär den i stavar eller
skivor och stek eller koka den och apropås: ihjäl kokt broccoli är allt annat
än god och det är troligen den största orsaken till att det är flera än bara
den gamla amerikanska presidenten som ogillar den här grönsaken.
Jan-Öjvind Swahn skriver i "Stora Matlexikonet" citat: "Broccoli är både till namnet och hemlandet en italiensk emigrant. Ordet kommer av brocco, som betyder "späd kvist" eller "skott", men den kan också kallas sparriskål. Broccoli är en variant av en av kålens många underarter och nära släkt med blomkålen. Det italienska ursprunget understryks av att den fanns i antika romerska trädgårdstäppor. Norr om Alperna hade den länge svårt att hävda sig mot sin vita anförvant, men den kan ha hört till de kulinariska nyheter som Katarina av Medici introducerade i Frankrike, när hon 1533 gifte sig med Henrik II. Broccoli omnämns i bl.a. USA, England och Danmark på 1700-talet. I USA slog broccoli igenom på allvar under 1920-talet, i Sverige kring 1970, och har därefter blivit allt populärare både som garnityr och som t.ex. gratäng." citat slut.
Visste ni förresten att broccoli innehåller tre gånger mera C-vitamin än en apelsin. 100 gram broccoli innehåller 90 gram vatten, 1,9 gram kolhydrater, 0,3 gram fett och 3,2 gram protein. Broccolin är också rik på kalcium och innehåller en del kostfiber. Kina är det land som odlar mest broccoli i världen efterföljt av Indien och USA. I Finland odlades, enligt statistik från 2013, 189 ha i hela landet, med en totalskörd på 1276 ton (6,8 ton/ha) (Tike, 2014).
Stekt Broccoli med blåmögelost
Ingredienser för 4 portioner
400 gram
broccoli
2 msk olivolja
eller smör
1½ dl smulad Auraost
(Finsk blåmyggost)
Dela broccolin i jämna buketter, skala stjälken och skär den i skivor. Stek broccolin i en varm stekpanna med oljan eller smöret, ös fettet över broccolin under stekningen tills den har fått en gyllene färg. Strö över den smulade Auraosten mot slutet av stektiden och servera genast nystekt.
Broccoli, pasta
och svampgratäng
Ingredienser för
4 personer
300 g broccoli
4 dl kokta makaroner
300 g
blandsvamp eller kantareller
½ röd paprika
4 ägg
2½ dl grädde
2 dl riven ost
Koka broccoli buketterna i lättsaltat vatten i högst 2 minuter och sila därefter bort vattnet. Grovhacka svampen och paprikan och bryn det därefter i stekpanna med lite smör tills det fått en vackert gyllene färg. Blanda samman broccoli, kokta makaroner, den brynta svampen och paprikan i en eldfast form.
Vispa samman ägg och grädde och tillsätt därefter den rivna osten, krydda med salt och peppar efter behag och häll över i ugnsformen. Grädda i ugnen på 200 graders värme i ca 20 – 25 minuter tills gratängen är gyllene och fin. Servera genast med ett gott bröd till.
På tal om
grönsaker, 10 vetenskapliga fakta om våra vanligaste grönsaker
1: Paprika kallas också pepparfrukt, därför att det upptäcktsresande trodde det hade funnit pepparbusken. Paprika heter ju sweet pepper på engelska och paprika är ett östeuropeiskt ord för peppar.
2: Vild Morot
blev förädlad och använd först på 1800-talet, tidigare blev den bara använd som
medicin.
3: Blomkål
var på sin tid i storlek med en tennisboll. Plantan kom till mellanöstern från
Kina och Morerna fraktade den vidare till Spanien på 1100-talet.
4: I Norden har man odlat huvudkål sedan 1000-talet
och kålen var innan potatisen kom Nordens viktigaste mat växt.
5: Kålroten
uppstod genom en kryssning av maj-rova och kål. Odlad i Norden sedan 1600-talet
och även då kallad för Nordens citron, på grund av sitt höga innehåll av C-vitamin.
6: Gurkan
har varit känd som köksväxt i över 3000 år, den kommer ursprungligen från norra
Indien och kom till Norden på 1600-talet.
7: Brysselkål
även kallad för Rosenkål passar bra tillsammans med nötter, gärna mandlar och
är ett ytterst fint tillbehör till allt av vilt. Brysselkålen kommer
ursprungligen från Belgien och anses ha blivit odlad där redan på 1200-talet. Det
första skriftliga dokumentet på brysselkål (”Brussels sprout”) är daterat till
1587.
8: Spenat
är världens populäraste grönsak och används i alla stora och berömda kök. I
Italien finns det över flera tusen recept där denna sunda grönsak är en viktig
ingrediens.
9:
Grönkålen tåler frost bra och kan ofta skördas också om vintern, bladkål, dvs,
kål som inte bildar huvuden var den första kåltypen som blev odlad.
10: Det finns över 700 olika typer av lök. I Kina är gräslöken nämnd i skrifter som är 5000 år gamla. Lök har odlats i Norden sedan vikingatiden.
Källhänvisning:
The George and Barbara Bush Foundation. 1990
Jan-Öjvind Swahn, Stora Matlexikonet. 2009
Upplysningsrådet för bär och grönsaker.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar