Enligt grekisk mytologi kunde hästen Pegasus flyga när den ätit bären från havtornsbusken. Det är kanske bara en myt och ett äventyr, men att nöten går för att vara ett super bär råder det inga som helst tvivel om. Havtorn växer vilt ut efter hela den norska, svenska och finländska västkusten och har på många håll fått tillnamnet ”Nordens citron”. Smaken är både kräsen och syrlig och bären innehåller en hel del garvsyra. Men den har också en vidunderlig aromatisk smak som er helt unik.
Havtornsbuskens bär är egentligen inte ett bär men en enfröig nöt, men för att det liknar på ett bär så kallar man det för ett bär. I Finland har man sedan urminnestider använt sig av detta bär och det anses bära på medicinska krafter.
Havtornsbuskens bär har varit mycket viktigt för det Nya Nordiska Köket, där man gärna vill ha alternativ till syran från citrusfrukter. Stjärnkocken Rene Redzepi (ägaren av restaurang NOMA i Danmark) började använda havtorn efter att han kommit över en text om bärens många goda egenskaper i en militär överlevnadsguide, resten är sedan historia.
Under en period var det nästan inte möjligt äta en måltid på kända nordiska restauranger utan att havtorn var inkluderad i en eller flera rätter.
Men havtorn har använts till både medicin och kosmetik i lång tid. Yuri Gagarin och andra ryskaastronauter fick stora mängder koncentrerad saft av havtorn för att skydda sig mot strålning. Drycken skulle också styrka hälsan och göra dem resistenta mot stress. Under OS i Seoul i 1988 presenterade Kina två officiella drycker som deras utövare använde sig av och båda dryckerna innehöll havtorn.
Hälsomässigt anses havtorn vara ett mycket näringsrikt super-bär som innehåller speciellt Omega 3,6, 7, och 9 och vitamin C, E, B och A, samt K-vitamin från oljan i bäret. Det sägs att ett havtorns bär innehåller 8 – 12 gånger mer C-vitamin än en apelsin. Den feta oljan från bäret används i kosmetiska industrin och till matlagning. Inom sjukhus och medicin används havtorn på brännsår för att huden skall gro fortare och det har visat sig ge mycket goda resultat.
Det finns också många användningsområden som inte har någon dokumenterad effekt, bland annat teorier om att havtorn skulle vara blodförtunnande när man tar det tillsamman med medicin och att det även skulle ha effekter som renar blodet. Omega 7 fettsyran som finns i bäret lär också vara ett bra medel mot problem vid övergångsåldern och enligt den grekiska mytologin så skall hästen Pegasus ha fått sina vingar från att ha ätit bären från havtornsbusken.
Den största nordiska producenten av havtorn är ”Høstet” en producent som håller till på Bornholm. Danskarna är generellt goda på att använda detta orange bär, där kan du hitta havtorn i sill-rätter och inte minst söta efterrätter och bakverk.
I Norge är havtorn eller ”tindved” som det här heter, för det mesta använt till marmelader, likörer, te och sirap. Havtorn är ytterst läcker och god till desserter men också en väl så god komponent med ett syrligt element till stekar och inte minst vilt. I kök där man vill använda så mycket lokala råvaror som möjligt, kan havtorn vara en fin källa till syra. Bäret säljs i fryst tillstånd direkt från producenten och i större köpcentrum och specialbutiker.
Också bartenders har fått upp ögonen för denna, ”Nordens citron”. I smakprofilen för havtorn upplever man en smak med en blandning av pasjonsfrukt och mango och blandat med socker eller andra söta ingredienser får man fram havtornets härliga och speciella smak, använder man dessutom lakrits med bäret så får man en magisk kombination.
Under prisutdelningen av ”Det Norske
måltid ” I Stavanger i 2020 vann producenten Marco Neven från Lærdal priset
”Årets gröna” för havtorn. Juryn framhöll att havtorn kan sätta
spännande färg- och smakprägel på en mängd rätter och lade också till att det
är en produkt man gärna vill se mer av i framtiden. Marco Neven själv är
övertygad om bärets hälsomässiga fördelar, ”man lever en dag längre för varje
bär man äter, säger han och han lär ha räknat ut att kråkorna hos honom blir
minst 500 år.
35 ml tequila
10 ml apelsinlikör
30 ml havtornsjuice
15 ml sockerlag
Isbitar
Koka upp 50/50 socker och vatten för att
laga sockerlagen. Avkyl. Lägg alla ingredienser i en Shaker och skaka den väl tills
cocktailen är iskall. Sila över i ett avkylt glas och servera.
Havtorn shott
20 ml Napue Gin
30 ml havtornsjuice
15 ml sockerlag
Iskross
Blanda samman alla ingredienser och häll upp i shottglas. Toppa med en liten mängd krossad is. Servera genast.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar